Vanilya aroması, yoğun ortamlarda çözünen bir sıvı aroması'dır. Vanilya bitkisi pahalı olduğundan dolayı kimyasal olarak aroması kullanılır. Vanilya aroması kek, pasta, şekerleme, lokum, çikolata vb. gibi gıda ürünlerinde de kullanılmaktadır.
Salepgiller ailesinden tırmanıcı bir bitki olan vanilya güzel kokusu ile bilinir. Ancak bilinenin aksine tadı acıdır. Önceleri tapınaklarda tatlı kokusuyla kötü ruhları kovmak için kullanılan vanilya, daha sonra Meksikalılar tarafından içeceklerini tatlandırmak için kullanılmıştır.
Vanilya kokusunun solunması hem zihinsel hem de fiziksel sorunların tedavisinde yardımcı olabilir. Sadece aroma, kaygıyı hafifleterek ve daha iyi uyku alışkanlıklarını destekler. Vanilyanın ayrıca, iltihabı azaltma, kronik hastalıkları önleme, kalbi koruma gibi daha pek çok faydası vardır.
Şampuan, losyon, krem ve benzeri ürünlerde hoş kokusu nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Mis kokusuyla özellikle banyodan sonra vücuda sürülen vanilya yağı bedenin uzun süre hoş kokmasını sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
Vanilya, toz formunda da kullanılabilir. Bu formda, vanilya tohumları ya alkol katkısız ezilir veya ezilir alkolde eritilir ve sonra arıtılır. Arıtma esnasında, alkol damıtılır ve böylece alkol kalıntısı kalmaz. Bu şekilde elde edilen vanilya Helâldir.
Vanilya/ Vanilin Zararları
Aslında vanilyanın herhangi bir zararı yoktur. Ancak kokuya karşı hassas olan kişilerde fazla kullanımı o kişiye zarar verebilir. Zaten her şeyin fazlası zarar olduğu için vanilin de fazla kullanılmamalıdır.
Anavatanı Meksika, Madagaskar, Cava ve Antiller olan vanilya, konu tatlı olunca şüphesiz vazgeçilmezler arasında yerini alıyor. İçine katıldığı tüm lezzetlere kattığı aromasıyla bizleri peşinden sürükleyen vanilya, vanilya bitkisinin yeşil halde toplanıp, suda haşlandıktan sonra kurutulan meyvelerinden elde ediliyor.
Vanilya, bazı orkidelerin meyvelerinden çıkarılan doğal bir üründür. Vanilin ise selüloz ile beraber bitkinin dayanıklılığını ve odunsu yapısını sağlayan, ligninden kimyasal yol ile yapılan sentetik bir gıda katkısıdır.
Hipoalerjen mamaların tatları ile ilgili sorunlar olabilir. Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz.
Vanilin ürünümüzde doğal acılık tadı hissedilmiştir. Paket üzerinde belirtildiği miktarlarda kullanılması gerektiğini, bu miktarların üzerine çıkılması durumunda acılığın hissedildiğini belirtmek isteriz.
Öz, vanilya aromasını vanilya çekirdeklerinde bulunan vanilin adlı molekülden alır. Saf vanilya özü standartları ülkeden ülkeye değişebilir. Vanilya özütü şeker, mısır şurubu veya dekstroz dahil olmak üzere düşük miktarda tatlandırıcı içerebilir.
Vanilya kokusu
Çikolata gibi tatlı ve davetkâr olan vanilya kadınlar tarafından çok beğeniliyor. Erkekte ve kadında cinselliği arttıran bu kokular parfümlerde kullanıldığında da olumlu etki bırakıyor.
Vanilya, güçlü afrodizyak etkiye sahip kokulardandır. Tıpkı gül gibi, vanilya kokusu da zihni rahatlatan bir etkiye sahiptir. Genellikle hafif şekerli ve yaz kokularında kullanımı yaygındır.
Baştan çıkaran vanilya kokusu
Tıpkı çikolata gibi tatlı ve davetkâr bir koku olan vanilya kokusu, erkekte de kadında da cinsel çekiciliği arttırır.
500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir. Pasta,kek,kurabiye ve tatlılarınıza ayrıca soğuk ve sıcak içeceklerinize lezzet katmak içindir.500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir.
Vanilya, orkide familyasına ait, tropikal ülkelerin çoğunda yetişen bir bitkidir. Ana vatanı Meksika'dır.
herşeyin içine vanilya koymak istemek, keşke herşey vanilyalı olsa, keşke her yer vanilya koksa demek. etrafta kurabiye gibidolaşmama sebebiyet veren aşk.
Ekvatorun her iki yanında da yetişebilmektedir. Ana yurdu ise Güney ve Orta Amerika'dır. Türkiye'de ise botanik bahçelerinden ve seralar da görülür buralar dışında yetiştirilmez.
Vanilya neyi temsil eder? Vanilya çiçeği renklerinden dolayı saflığı ve temizliği ifade eder.
7) Vanilya
Vanilya yağı ile hem lavabo kokularını gidereceksiniz hem de buzdolabınızdaki rahatsız edici kokuyu. Bir pamuğa birkaç damla vanilya yağını dökün ve bir bardak suyun içinde olacak şekilde dolabınızda bekletin. Vanilyanın mis kokusuyla, buzdolabınızdaki o kötü kokuları yok edebilirsiniz.
Kokusu bile başlı başına iştah açıcı bir özelliğe sahip olan vanilyanın yetiştiği bölgelerde kıymeti bilinen bir bitkidir. Birçok alanda kullanılan vanilya bitkisinin anavatanı Madagaskar ve Meksika'dır.
Vanilya (Vanilla planifolia), Orchidaceae (salepgiller) familyasından birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türü.
Oetker Damla Sakızlı 3'lü Şekerli Vanilin 29 TL'ye, %52 indirimle Kenton 5 gr 36'lı Paket Şekerli Vanilin 23 TL'ye, %29 indirimle Dr. Oetker 5 gr 5'li Şekerli Vanilin 4,38 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri