Vanilya, safrandan sonra dünyanın en pahalı baharatlardan biri ve bir orkide türünden elde ediliyor. Vanilya, bitkisini değil belki ama tadını ve kokusunu çok yakından bildiğimiz bir baharat.
Vanilya çiçeği herkesin ilgi gösterdiği çiçek çeşitleri arasında yer alıyor. Salepgiller familyalarından olan bir çiçek türüdür. Tropikal bölgelerde daha çok görülür. Vanilya çiçekleri bağ çiçekleri olarak bilinen çiçeklerdir.
Ekvatorun her iki yanında da yetişebilmektedir. Ana yurdu ise Güney ve Orta Amerika'dır. Türkiye'de ise botanik bahçelerinden ve seralar da görülür buralar dışında yetiştirilmez.
Vanilya, bazı orkidelerin meyvelerinden çıkarılan doğal bir üründür. Vanilin ise selüloz ile beraber bitkinin dayanıklılığını ve odunsu yapısını sağlayan, ligninden kimyasal yol ile yapılan sentetik bir gıda katkısıdır.
Vanilya ana vatanı Meksika, Madagaskar, Cava ve Antiller olan ancak günümüzde birçok tropik iklimde yetiştirilen bir bitkidir. Salepgiller ailesinden tırmanıcı bir bitki olan vanilya güzel kokusu ile bilinir. Ancak bilinenin aksine tadı acıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Vanilya özü, vanilya çekirdeklerinin su ve etil alkol karışımına ilave edilmesiyle yapılır. Öz, vanilya aromasını vanilya çekirdeklerinde bulunan vanilin adlı molekülden alır. Saf vanilya özü standartları ülkeden ülkeye değişebilir.
Sıcak ve tropikal iklimleri seven bitki bugün Meksika, Madagaskar, Cava ve Antillerde yetişiyor; Karayiplerden Ekvator'un Pasifik kıyılarına kadar uzanan bir yayılım alanına sahip.
Vanilya aromalı bazı yiyeceklerde kullanılan kunduz hayvanının anal salgılarından elde edilen kunduz yağı (Castoreum) FDA tarafından sağlıklı ve doğal yiyecekler sınıfında yer alıyor.
Vanilya Nedir? / Vanilya Ne İşe Yarar
Vanilya, salepgiller (Orchidaceae) ailesinin adeta şifa kaynağı olan bitkilerin başında gelir. Yaklaşık 20-25 cm boyunda meyveleri olan bu bitkinin yaprakları sapsız ve yassı şeklindedir.
Vanilya (Vanilla planifolia), Orchidaceae (salepgiller) familyasından birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türü.
Vanilya tropikal bölgelerde yetişen, dünyada en fazla işçilik gerektiren bu ürünün üretiminin hiçbir aşamasında makine, kimyasal gübre veya tarım ilaçları kullanılmaz. Safrandan sonra baharatlar arasında en pahalı ikinci baharattır.
Anavatanı Meksika, Madagaskar, Cava ve Antiller olan vanilya, konu tatlı olunca şüphesiz vazgeçilmezler arasında yerini alıyor. İçine katıldığı tüm lezzetlere kattığı aromasıyla bizleri peşinden sürükleyen vanilya, vanilya bitkisinin yeşil halde toplanıp, suda haşlandıktan sonra kurutulan meyvelerinden elde ediliyor.
Dünyada en değerli vanilya olarak bilinen Madagaskar Vanilyasının, portakal, marigold çiçeği ve elma ile harmanlanması ile elde edilen bu özel bitki çayının yoğun bir tadı vardır.
Pastalarda, tatlılarda, şampuan, krem ve losyonlarda sıklıkla kullanılan vanilya, özellikle yaydığı hoş koku sayesinde kozmetik sektörünün kalbi olan parfümlerin de ana bileşenidir.
Vanilya çubuğunu bir kesme tahtasının üstünde bir bıçağın ucuyla baştan sona kesin. Ardından bıçağın kenar kısmı ile vanilya çubuğu içindeki taneleri kazıyarak çıkartın. Elde ettiğiniz vanilya tohumlarını sütlü tatlı yapıyorsanız direkt içine katarak veya kek hamuruna karıştırarak kullanabilirsiniz.
Vanilya, toz formunda da kullanılabilir. Bu formda, vanilya tohumları ya alkol katkısız ezilir veya ezilir alkolde eritilir ve sonra arıtılır. Arıtma esnasında, alkol damıtılır ve böylece alkol kalıntısı kalmaz. Bu şekilde elde edilen vanilya Helâldir.
Peki bakalım örnek Şekerli Vanilin'e… Pakmaya Şekerli Vanilin içeriğine baktığımızda Şeker, Vanilin ve Topaklanmayı Önleyici olduğunu görüyoruz. Üründeki Vanilin oranı ise sadece %3'tür. Herhangi aksi bir ifade olmadığına göre Vanilin'in doğal veya doğala özdeş olmadığını anlıyoruz. Bu ürünün tek paketi 5 gr.'dır.
Vanilya özütü vanilyanın uzun süre alkolün içinde bekletilmesinden elde edilen bir sıvıdır. Vanilyayı hem uzun süre bozulmadan saklamanızı hem de bütçenizi sarsmadan tatlılarınızda gerçek vanilya aroması kullanmanızı sağlar.
Baş döndüren mis gibi kokusuyla vanilya, vanilya çubukları ve vanilyalı her tarif müthiş davetkardır. Vanilyanın kokusu insanı kendine çekerken midelerde de kelebekler uçurur, ağız sulandırır.
Vanilya aroması, yoğun ortamlarda çözünen bir sıvı aroması'dır. Vanilya bitkisi pahalı olduğundan dolayı kimyasal olarak aroması kullanılır. Vanilya aroması kek, pasta, şekerleme, lokum, çikolata vb. gibi gıda ürünlerinde de kullanılmaktadır.
Vanilya özütü yapımında aslında alkol kullanılmaktadır. Fakat vanilya özütü yapımından sonra bu alkol hemen uçmakta ve kokusu bile kalmamaktadır. Geriye kalan tek koku vanilya kokusu olmaktadır. Vanilya özütü elde etmek ev koşullarında oldukça zordur.
İkiye ayırdığınız vanilya çubuğunun içerisinden yine bıçağın sivri ucu yardımıyla vanilya çekirdeklerini sıyırın. Sıyırdığınız vanilya çekirdeklerini şekerin içerisine aktarın. 1 adet vanilya çubuğu için 200 gram şeker kullanmanız yeterli. Şeker ve vanilya çekirdeklerini güzelce karıştırın.
Kahvelerde ve pastalarda tercih edilen vanilya şurubu, çileğin üzerine damlatıldığında bu meyveyi daha da dayanılmaz kılacak etkiye sahiptir. Vanilya tozu mutfaklarda, özellikle şeker ve kakao eşliğinde pasta ve tatlılarda tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri