Klima mı vantilatör mü sağlıklı, hangisi bizi daha çok hasta eder diye düşünüyor olabilirsiniz. Hatta klimanın hastalıklara neden olduğu konusunda önyargınız da olabilir. Ancak vantilatör de klima kadar tehlikeli.
Sıcaklığın yüksek olmadığı mevsimlerde hava akışını sağlamak ve düşük oranda serinlemek için vantilatör kullanımı yapılması daha sağlıklıdır. Fizik tedavi gören kişilerin uyku sırasında serinlemek istedikleri durumlarda vantilatör kullanımı daha sağlıklıdır.
Teknolojik gelişmelere uyumlu ve insan sağlığını önceleyen vantilatörlerin kullanımlarda hiçbir sakınca yoktur. Bilinçli ve doğru kullanıldığı sürece vantilatörler insan sağlığında hiçbir olumsuz etki yaratmazlar.
Gün boyu ısı kontrolü sağlanmak isteniyorsa sıcaklık derece ayarı kullanılarak klima tercih edilebilir. Sağlık koşullarına uygun bir ayarlama sorunsuz kullanım için idealdir. Düşük veya orta devirde çalıştırılabilen vantilatörler ortamda hava akışı sağlarken sağlık açısından da önerilir.
Klima ile vantilatörü bire bir ölçtüğünüz zaman klimada enerji sarfiyatı daha düşük olur. Bunu kışın kafelerde kullanılan elektrikli ısıtıcılara da benzetebilirsiniz. Bir Kilowatt'lık enerji tüketiminde 1 Kilowatt'lık bir enerji alırsınız. Bu bağlamda kapalı alanlarda sadece klima tercih edilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
1 Saatte Vantilatör Kaç TL Yakar? Sonuç olarak, 75 watt gücündeki vantilatörünüzü günde 8 saat çalıştırdığınızda, birim elektrik fiyatı 1.50 TL/kWh olarak kabul edildiğinde, günlük elektrik maliyetinin 0.90 TL ve saatlik elektrik maliyetinin ise yaklaşık 0.1125 TL olduğunu söyleyebiliriz.
Vantilatör kullanımında, aletin 24 saat açık bırakılması mümkün değildir. Ayrıca vantilatörün amacı ortamı soğutmak değil, hava akımını sağlamaktır. Bu nedenle tavan vantilatörü mü klima mı diye sorulursa vantilatör daha az enerji harcamaktadır.
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
Vantilatör fatura hesabı 2023
Günde ortalama 2 saat çalışan vantilatör, ayda 60 saat çalışır. O halde 60*70=4500 watt enerji yapar. KW'ye çevrildiğinde ise 4.5 KW civarına denk gelmektedir. 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL'dir.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Dr Emin Maden,''Yazın gelmesi ve sıcaklıkların yükselmesi ile birlikte artan klima ve vantilatör kullanımı bazı enfeksiyon hastalıklarının ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir'' diyor.
Bebeklerin uzun süre boyunca klimaya maruz kalması elbette sağlıklı bir durum değil. Fakat bebeklerin bulunduğu odaların bir şekilde serinletilmesi ve içerideki hava dolaşımının sağlanması gerekiyor. Bunun için de genellikle ayaklı vantilatörler ya da tavan vantilatörleri tercih ediliyor.
Uyurken vücut ısımız düşer, bir de buna vantilatörün sürekli olarak yarattığı soğuk hava eklenince kaslarımız bu durumdan olumsuz etkilenir. Öte yandan vantilatörün yarattığı hava akımına sürekli olarak maruz kalmak mide bulantısı veya baş ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açabilir.
Sıcak havalarda oda ısısını düşürerek konforlu bir ortam yaratmak için kullanılan klimalar aynı zamanda hava yolu ile bulaşan mikroorganizmaların da kaynağı olabiliyor. Klima yoluyla bulaşan ve klima hastalığı olarak bilinen “lejyoner hastalığı”, zatürre gibi ciddi üst solunum yolu sorunlarına yol açabiliyor.
Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Yaz geldiğinde, hepimiz evde veya ofiste serin bir esinti isteriz, ancak bazen klima sizin için en iyi çözüm olmayabilir. Çünkü klima kurulumu vantilatöre göre oldukça maliyetlidir. Ayrıca ılıman bir iklimde yaşıyorsanız ve daha ekonomik bir soğutma çözümü istiyorsanız, bir vantilatöre sizin için harikalar yaratabilir.
Bir elektrikli aletin harcadığı enerji, h/Watt olarak belirtilir. Örneğin saatte 100 W harcayan bir vantilatör de saatte 1.200 W harcayan bir klimaya göre daha az enerji harcar. Fakat bu noktada klimalardaki yüksek enerji sınıflarının enerji tasarrufu oranını artırdığını da hatırlatmakta yarar var.
Vantilatör sürekli çalışırsa bozulur mu? Vantilatörü çok uzun süre hiç kapatmadan çalıştırmak motorun bozulmasına neden olabilir. Vantilatörün motorundaki kablolar kısa devre yapabilir. Bu sebeple belirli aralıklar ile kapatılması önerilir.
Günde ortalama 2-3 saat çalışan vantilatör, ayda 60-70 saat çalışır. O halde 60*70=4500 watt enerji yapar. KW'ye çevrildiğinde ise 4.5 KW civarına denk gelmektedir. 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL'dir.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Dolayısıyla camların açık kalması içeriye temiz hava girmesi açısından önemlidir. Yani kısacası yaz aylarında tavan vantilatörü çalışırken pencerenizi açabilir, kış aylarında ise kapatabilirsiniz.
Vantilatörler sıcak yaz günlerinde serinlememize yardımcı olan bir hava akımı oluşturur. Aslında vantilatörler ortamın sıcaklığını azaltmaz. Aksine mükemmel bir şekilde yalıtılmış küçük bir odada çalışan fan, odanın sıcaklığının artmasına neden olur.
Watt gücü her bir vantilatör modelinde farklı değerlere sahip olabilir. Genel olarak seçtiğiniz tip Watt gücünde önemli bir unsurdur. Vantilatörlerin Watt güçleri 30 ila 180 arasında değişkenlik gösterir. Bir vantilatörün Watt gücü ne kadar fazla olursa aldığınız verim de o kadar artacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri