Beş duyuyla algılanabilen şeylerin tümü ''var'' olarak nitelendirilir. Mevcut ve kaim sözcükleri var ile eş anlamlıdır. Kelime, varlık sözcüğünün kısaltması olarak da kullanılır. Ekvan ise varlıklar ve yaratılmışlar anlamına gelir.
TDK'ya göre varlık, mevcut olan, gözle görülebilen, temas edilen şey ya da kimse anlamına gelir.
TDK sözlük anlamı, mirasçı.
Varlık, felsefenin temel kavramlarından birisidir. Var olan ya da var olduğu söylenen şey, varlık kavramının içeriğini oluşturur. İlk olarak Elea Okulu'nun öncüsü Parmanides tarafından kullanıldığı sanılmaktadır. Farklı felsefe okullarında ya da akımlarında farklı anlam katmanların ele alınmakta ve tanımlanmaktadır.
Diğer dillerde olduğu gibi Türkçede de bazı kelimeler tek başına kullanıldığında bir anlam ifade etmez. Bu kelimelerin başında ''ve'', ''ile'' ve ''ama'' gibi bağlaçlar geliyor. ''Göre'', ''gibi'' ve ''üzere'' gibi cümle içinde sık sık kullanılan edatlar da bu kelimelere örnek olarak gösterilebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Beş duyuyla algılanabilen şeylerin tümü ''var'' olarak nitelendirilir. Mevcut ve kaim sözcükleri var ile eş anlamlıdır. Kelime, varlık sözcüğünün kısaltması olarak da kullanılır. Ekvan ise varlıklar ve yaratılmışlar anlamına gelir.
var - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bār “sahip olunan, mülk (ad); var (yüklem)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bar- “gitmek” fiili ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir.
Varlık, sonradan meydana gelmemiştir ve yok da olmayacaktır. Oysa görünür şeyler, sonradan “oldukları” için onlara var olanlar deriz. İşte bu “var olanlar”, mevcudiyetlerini Varlığın kendisinden, yani idealardan pay alıyor olmalarına borçludurlar.
Evrende veya düşüncelerde var olma hali, var oluş, evrende var olan her şey varlık olarak tanımlanmaktadır.
1. Var olma durumu, var oluş, mevcudiyet; önemli, yararlı, değerli şey. 2. Var olan her şey; yaşam, hayat.
Video Assistant Referee adının kısaltılmışı olan VAR kelimesi, İngilizce kökenli bir kavram olarak bilinir.
Vana TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Boru içindeki bir akışkanın akışını durdurmaya veya serbest bırakmaya yarayan alet, valf.
ötesi var mı ne demek? “daha diyecek var mı?” anlamında kullanılan bir söz: “Hasta da olsalar yapmıyorum işte! Ötesi var mı?
Var olan TDK'ye göre doğru ve hatalı kullanımları aşağıdaki gibidir: Var olan (doğru yazılışı) Varolan (yanlış yazılışı)
Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Yaşa!
TDK'ya göre AVAR kelimesi, eve yakın sebze bahçesi anlamındadır.
Varlık, var olan her şeydir. Bu anlamda varlık, insan bilincinin dışında ondan bağımsız olabileceği gibi, insan bilincinin içinde ona bağımlı da olabilir. İnsan bilgisi, varolan şeylerin çeşitli nitelikleri hakkındadır.
Evrendeki her şeyi yüce Allah yaratmıştır. Her şey varlıklar aleminde oluşturmaktadır. İnsanın algıladığı varlıkların dışında, duyu organlarının algılayamadığı varlıklarda bulunur. Varlıklar alemi gözle görülebilen ve görülmeyen varlıklar olarak sınıflandırılır.
Varlık sebebi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Var oluşun sebeplerini irdeleyen ve araştıran düşünce, varlık nedeni.
"Var olan zamansal olandır." Varlıkla iç içe olup onu aydınlatan ve onu varlık olarak varlık yapan hep zamandır. Varlığı varlık yapan zaman, metafizik anlamdaki varlığı değil ama, hakikat alanındaki varlığı açıklar.
Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir. Her şey ateşle yanarak değişir. Ateşin yanarken aldığı haller düşünülerek her şeyin bir değişim içinde olduğu anlatılır. Evrendeki zıt olan varlıklar çatışarak oluşu meydana getirirler.
Varlık var mı-yok mu, bana kalırsa görecelilikten ibaret. Var olan şey gerçekliğe dayalıdır, var olan gerçek olduğuna göre, gerçek olmak için de var olmak zorunlu hale gelir. Gorgiasın aksine, ona göre hiçbir şey yoktur, bir şey varsa bile bilinemez, bilinse bile başkalarına aktarılamaz.
VAR KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Var kelimesinin eş anlamlısı "mevcut" ve "olanca" olarak bilinmektedir.
külot - Nişanyan Sözlük. Fransızca culotte “«kıçlık», kalça kısmı geniş pantolon, don” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca cul “kıç” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Latince culus sözcüğünden evrilmiştir.
tuvalet - Nişanyan Sözlük. Fransızca toilette “1. kadın giyim ve donanımı (17. yy), 2. giyim ve makyaj odası (18. yy), 3. hela (19. yy)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca toile “bez, çul, giysi” sözcüğünün +et° ekiyle küçültme halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri