İçsel oynaklık: Piyasada belirli bir zamanda alınıp satılan opsiyon veya varantlann fiyatlamalarında kullanılan oynaklık değeridir. İçsel oynaklık, varant fiyatına etki eden en önemli faktörlerden biridir ve risk göstergesi olarak kullanılmaktadır.
İçsel oynaklık: Oynaklık (volatilite), belirli bir zaman aralığında dayanak varlık fiyatının ne kadar dalgalandığını gösterir. Dayanak varlığın fiyatındaki dalgalanmalar ne kadar büyükse, ALIM ve SATIM varantlarının karda bitirme olasılığı o kadar artar.
İçsel değer, varantın, dayanak varlığın spot fiyatına göre durumunu ifade eder ve kâr-zarar durumunu belirler. Dayanak varlığın spot fiyatının, kullanım fiyatının altında olması durumunda alım varantları kârdadır. Satım varantları ise, kullanım fiyatı spot fiyatın üzerinde olduğu durumda kârdadır.
Varantlar vade sonu dayanak varlık uzlaşma değerine göre dönüşüme konu olur. Vade sonu dayanak varlık uzlaşma değeri hesaplaması bu sirkülerin 2.1.8. numaralı bölümünde belirtilmiştir. Vade sonunda varant karlı ise nakit uzlaşma gerçekleşir. Vade sonunda karda olmayan varantlar değersiz olarak itfa olur.
Varantlarda vade boyunca zaman değeri kaybı yaşanır. Varantların zaman değeri itfa tarihinde sıfır olacaktır. Varantın vadesinin dolmasına bir gün daha yaklaşıldığında, diğer tüm değişkenler sabitken, varant fiyatının ne kadar düşeceğini teta değişkeni gösterir.
İlgili 31 soru bulundu
Vade sonunda değerde biten varant karşılığı nakit tutar V+3 günü yatırımcıların bir aksiyon almasına gerek kalmadan hesaplarına yatırılır. Varantın vade sonu değerinin olmaması durumunda yapılan tüm yatırım kaybedilmiş olur.
Varant Fiyatını Etkileyen Faktörler
Dayanak Varlığın Spot Fiyatı: Dayanak varlığın fiyatı arttıkça alım varantının değeri artar, satım varantının ise değeri düşer. Faiz: Faiz oranları yükseldikçe alım varantlarının değeri artar, satım varantlarının ise değeri düşer.
Varantlarda vade bitimine doğru değer kaybı oluşmaya başlar ve vade bitiminde değer sıfırlanır. Varantlar 10:00 -18:00 saatleri alım-satım yapılabilir.
Varantlarda vade sonunda dayanak varlığın alım ve satım hakkı kullanılabileceği gibi (dönüşüm) , vade içinde varantın kendisinin alım ve satımı da mümkündür (takas). Vade içinde varantın alım/satımı gerçekleştiğinde hisse senetleri piyasasına ait mevcut uygulamada olduğu gibi (T+2) işlem gününde takas gerçekleşir.
Varantlar Nasıl Alınır? Varantlar menkul kıymet olarak ihraç edilir. Teminat yatırmadan, pay gibi doğrudan ürün alınıp satılarak işlem yapılabilir. Yatırım hesabınızın olduğu herhangi bir banka ve aracı kurumda, ilgili risk bildirim formunu imzalayarak kolaylıkla varant işlemi yapabilirsiniz.
Hane 6: Uzun işlem kodunun altıncı karakteri varantın türünü belirler. Alım varantları için “C” (call), satım varantları için ise “P” (put) kullanılır. Hane 7-12: Varantın uzun kodunun 7-12. hanesinde “GGAAYY” formatındaki rakamlarla varantın vadesi belirtilir.
Bu varantin vade sonu degeri söyle hesaplanir: (kullanim fiyati - uzlasi fiyati) * çarpan --> (5,00 – 3,00 )*0.5 =1,00 TL' dir. Vade sonunda hesaplamada kullanilacak ilgili dayanak varligin uzlasi degerinin 8,00 TL oldugu durumda ise; Varant degersiz itfa olurken vade sonu degeri “0” olur.
Teorik olarak etkin kaldıraç, dayanak varlık fiyatındaki yüzde bir değişime karşılık varant fiyatının yüzde kaç değişeceğinin göstergesidir. Dayanak varlık fiyatı ve varant değeri arasında birebir bir ilişki olduğunu varsayan basit kaldıracın aksine, etkin kaldıraç deltayı hesaba katarak daha gerçekçi bir sonuç verir.
Varantların mantık olarak opsiyonlara benzediğini ve alım ya da satma hakkının müstakil olarak satışa konu olamayacağı gerekçesinden hareket eden Güney, varantların da opsiyon sözleşmeleri gibi caiz olmayacağı kanaatini paylaşmıştır.
Alım varantı işlemlerinde delta 0 ila +1 arasında; satım varantı işlemlerinde ise delta 0 ila -1 arasında olur. DAX® endeksinde yapılan alım varantının kullanım fiyatları ne kadar kârda olursa, delta o kadar yüksek olur.
10 kullanım fiyatlı GARAN satım varantının duyarlılığı 0,0287TL ~ 0,03TL'dir.
Varantta basit kaldıraç, varant fiyatı ile dayanak varlığın fiyatı arasındaki ilişkiyi ifade etmektedir. Varantlarda basit kaldıraç kullanımından çok etkin kaldıraç kullanımı daha doğru bir yaklaşımdır çünkü etkin kaldıraç deltayı da kullanır.
Varantlar menkul kıymet olarak ihraç edilir, hisse gibi alınıp satılır. VİOP kontratları veya kredili alım işleminin aksine varant pozisyonu almak için teminat gerekmez. Hisse senedi işleminde olduğu gibi doğrudan ürün alıp satarak işlem yapabilirsiniz.
Çarpan: Bir varantın kaç adet dayanak varlığa denk geldiğini gösterir. Etkin kaldıraç: Dayanak varlıktaki %1'lik değişimin, varantın fiyatını % kaç değiştireceğini gösterir.
Dayanak varlığın fiyatı yükseldikçe alım varantlarının fiyatı yükselir, satım varantlarının ise düşer.
Varantlar menkul kıymetleştirilmiş opsiyon sözleşmeleridir. VİOP'ta işlem gören enstrümanlar ise futures (vadeli) kontratlardır. Varantlarda varant primi karşılığında işlem yapılırken VİOP'ta başlangıç teminatı ile işlem yapılır. Dolayısıyla varantlarda teminat tamamlama çağrısı yoktur.
Kaldıracın bedeli zaman değeri kaybıdır. Vade yaklaştıkça, az ya da çok, tüm varantlar zaman değeri kadar kaybeder. Yatay piyasada varantlar, zaman değeri kaybından dolayı para kaybettirebilir. Varantları kıyaslarken zaman değer kaybı, fiyatına oranla yüzdesel olarak düşük olanları tercih edin.
ABCDE.E'ye ait “A” ve “B” harflerinin devamında ihraççı kuruluşu temsil eden bir harf yer alır. Sonraki iki karakter A-Z arası harflerden oluşur ve her varant için ayrı belirlenir. A-O arası harfler alım hakkı veren (call) varantlar için, P-Z arası harfler satım hakkı veren (put) varantlar için kullanılır.
Varant, esas itibarıyla, bir finansal varlığa bağlı bir opsiyon işlemidir. Herhangi bir dayanak varlığı, belli bir vade boyunca (Amerikan türü) ya da belli bir vadenin sonunda (Avrupa türü), önceden belirlenmiş olan bir işlem fiyatından (strike) alma (Call) veya satma (Put) hakkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri