Aşurelik ya da keşkeklik olarak da bilinen buğdayı bir gece önce ıslattıktan sonra aşureyi pişirirken iyice haşlamalısınız. Buğdayın yeterince haşlandığını suyunun renginden anlayabilirsiniz. Suyu sararmışsa, buğday kıvamını bulmuş demektir.
Aşurelik buğday 45 dakika haşlanacak. Süre bitiminde tencere, ocak üzerinden uygun bir yere alınacak. Üzeri kalın bir örtü örtülecek, buğdayın helme dökmesi için en az 3 saat bekletilecek.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
900 gram toz şekeri ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynattığınız 1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte sürekli olarak karıştırarak yarım saat kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın. Tabii bu iki saat içinde aşurenizi ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
Islatılmamış kuru fasulye 30-45 dakika, ıslatılmamış nohut 45-60 dakika, ıslatılmamış yeşil mercimek 20 dakika, ıslatılmamış kırmızı mercimek 3 dakika, çorba için buğday 20 dakikada pişiyor. Pirinç için ise 6-8 dakika arası pişirme yeterli.
İlgili 30 soru bulundu
Tercihen suda bekletip, bol suda duruladığınız buğdayı derin bir tencereye alın. İçme suyu ilavesiyle orta ateşte 30 dakika kadar haşlayın.
Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz. Buğday miktarı yoğurtlu soğuk çorbanız için fazla gelirse buzdolabı poşeti ne koyup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz ve başka zaman yine kullanabilirsiniz.
İşte kolay aşure tarifi, malzemeleri ve yapılışı... AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLIYOR, BİTİYOR? Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharrem'in 10'uncu gününe denk gelen 8 Ağustos Pazartesi günü idrak edilecek. Aşure günü, 28 Ağustos'ta Safer ayının gelmesiyle birlikte sona erecek.
Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin. Tanelerin dibe çökmemesi için çok sıcakken aşureyi kaplara doldurmayın. Yapılışı: Buğday, nohut ve kuru fasulye bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletilir.
Aşurenin kıvamı çok sulu olursa nedeni içindeki malzemelerin ve suyun dengesizliğidir. Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz.
Çünkü; yarma çok çabuk pişer ve bir gece boyu su içinde ıslatmaya gerek kalmaz. Aşurelik buğday haşlanmadan önce su içinde bekletilirse, aşure yapımında daha iyi sonuç verir. Aşurelik buğdayla çorba, pilav veya benzeri yemekler yapılacaksa; aşurelik buğdayı su içinde bekletmek gerekmez.
Aşure tatlısı, bildiğiniz üzere yarma buğday kullanılarak yapılıyor. Aşure tarifi için aşurelik buğday olarak da adlandırabileceğimiz yarma buğdaydan yalnızca 2 su bardağı kadar kullanmanız yeterli olacaktır.
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletmek gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır.
Islatılmamış kuru fasulye 30-45 dakika, ıslatılmamış nohut 45-60 dakika, ıslatılmamış yeşil mercimek 20 dakika, ıslatılmamış kırmızı mercimek 3 dakika, çorba için buğday 20 dakikada pişiyor. Pirinç için ise 6-8 dakika arası pişirme yeterli.
Buğday merkezden sürekli olarak verilir ve önce taşın orta kısımlarında kırılır, daha sonra dış bölgelerde inceltilerek kenarlardan un halinde alınır. Taş değirmenlerde danenin kabuk, endosperm (nişastalı, unlu kısım) ve embriyo kısımları ile birlikte inceltilerek un haline getirilir.
Kaynadıktan sonra 15 dakika kadar ayrı kaplarda sıcak suda beklettiğimiz ve küçük küçük doğradığımız kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzümlerimiz düdüklüye alınır. 15-20 dakika kadar pişirilir.
Büyük bir tencere aşureyi pişirme süresi 2 saat civarındadır. Bu süre içine eklediğiniz malzemelere göre değişkenlik gösterebilir.
Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharrem'in 10'uncu gününe denk gelen 8 Ağustos Pazartesi günü başladı. Aşure günü, 28 Ağustos'ta Safer ayının gelmesiyle birlikte sona erecek.
her türlü yenir. benim gibi sabırsızsanız sıcak yersiniz. yanında da su bolcana.
Elinizde kaldıysa sulu kalan aşurenin içine buğday ilave ederek koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde pirinç ilave edip bir süre daya pişirerek de kısa sürede koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Eğer elinizde pirinç ya da buğday kalmadıysa aşureyi tekrar ocağa alıp kaynatabilirsiniz.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BİTİYOR 2022? Aşure günü ise muharrem ayının onuncu günü yani 8 Ağustos 2022 Pazartesi başladı. Aşure dağıtımı ise muharrem ayının son gününe kadar yani 27 Ağustos 2022 Cumartesi gününe kadar yapılabiliyor. Muharrem ayı aynı zamanda aşure ayı olarak da biliniyor.
Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişini anmak için yapıldığıdır. Aşurenin yapıldığı evlere yıl boyunca bereket getireceğine inanılır. Bu nedenle de 45 ayrı çeşitten oluşan bakliyat ve yemişler kaynatılır, sonrasında komşulara dağıtılarak paylaşılır.
genellikle tanenin koyu renkli ve sert olması protein miktarının yüksek olduğunu gösterir, sert ve koyu renkli olanlar yumuşak ve açık renkli olanlardan üstün kabul edilir. Buğday tanesi beyaz, sarı, sarımsı ve kırmızımsı renklerdedir.
Temizleme sürecinde, bulgurun hammaddesi buğday, içine karışmış olan arpa, saman vb maddelerden fiziksel ayırma yöntemleri kullanarak arındırılır. Temizlemeden sonraki süreçte buğday kaynatılır. Bulgurun kaynatılmasında kullanılan su, son derece önemli olup istenilen lezzetin yakalanmasında da oldukça etkilidir.
Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir. Çok besleyici ve doyurucu bir besin ve yoğurtlu, yeşillikli salatalara da haşlanmış halde çok yakışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri