Vardiya sistemi, iş ve üretim hayatına sayısız olumlu etki kazandırırken bir yandan da çalışanların hem yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte, hem de pek çok komorbid sağlık ve uyku problemini de beraberinde getirmektedir. Vardiyalı çalışma uyku bozukluğu, sirkadiyen ritim uyku bozuklukları alt grubunda incelenmektedir.
Özellikle de gün ve gece vardiyası arasındaki geçişlerde, farklı kalp sorunlarına yakalanma riski de artıyor. Öte yandan kalp rahatsızlığı riskini artıran yaş, cinsiyet ve beslenme gibi birçok farklı unsur olduğunu da vurgulamak gerekiyor.
Ayrıca, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun benimsediği genel karar uyarınca; iş yerindeki vardiya düzeni, 24 saat çalışıp 24 saat dinlenme veya 24 saat çalışıp 48 saat dinlenme esasına göre de olabilmektedir. değişiminde işçiler kesintisiz olarak en az on bir saat dinlendirilmeden çalıştırılmamalıdır.
Vardiyalı olarak çalışanlar daha stresli çalışma koşulları, aile ve sosyal yaşamdaki zorluklarla bağlantılı olarak sık- lıkla irritabilite, sinirlilik ve kaygıdan şikâyet ederler. Yüksek anksiyete düzeyinin de eşlik ettiği bireylerde stresle baş etme becerisinde düşme görülmektedir.
İşçilerin gece yaptıkları çalışma süresi 7,5 saati aşamaz. (Ancak bu kuralın istisnası vardır. Özel güvenlik, turizm ve sağlık hizmetinin yürütüldüğü işlerde görev yapan işçilerin yazılı onaylarının alınması halinde bunlara 7,5 saatin üzerinde saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.)
İlgili 30 soru bulundu
Vardiyalı çalışmanın sonuçları ilk olarak yorgunluk ve kaslarda gerilme, dikkatsizlik, sinir, baş ağrısı, görme ve işitme problemi, erken yaşlanma ve ölüm, uyku düzensizlikleri, günlük yaşantıyı örgütleme güçlükleri, ailesel ilişkilerin hırpalanması, toplumsal ilişkilerin zayıflaması gibi bir çok soruna yol açıyor...”
Faaliyetlerinin sürekliliği gereği turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen iş kollarında çalışan işçiler 7,5 saatten fazla gece çalıştırılabilirler. Ancak gece 7,5 saatten fazla çalıştırılmak istenen işçilerin yazılı onayının alınması gerektiği unutulmamalıdır.
Uzmanlar gece vardiyasının vücudu bir nevi kaosa sürüklediğini belirterek uzun dönemde sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Gece vardiyası yüksek oranda ikinci tip diyabet, kalp krizi ve kanser riskini de arttırıyor.
Madde 5 — 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.
Dergide yayımlanan araştırmada, vardiyalı veya gece saatlerinde 10 yıl çalışmak, kişinin beynini en az altı yıl yaşlandırıyor. Gece çalışmak, "asosyal çalışma saatleri" olarak adlandırılıyor... uyku bozukluğu, bunama gibi hastalıklara neden oluyor, beyin fonksiyonlarını etkiliyor.
Personel, sürekli hizmet vermek amacıyla uzun saatler boyunca mesai yapar. 12 saatlik bir mesainin ardından 24 saatlik bir mesai daha yaparak toplam 36 saat çalışır.
Üçlü vardiya sisteminde çalışanlar günde üç vardiya olarak 8 saatlik çalışma dilimlerinde yer alırlar. Üç vardiyalı çalışma sisteminde ara dinlenmelerle birlikte kanuna uygun olarak haftalık kırk beş saatten daha fazla çalışma yapılamaz.
Bir hafta gece (24.00-08.00) vardiyasında çalıştırılan vardiya grubu hafta tatilini kullandıktan sonra izleyen hafta (16.00-24.00) vardiyasına geçmektedir. Böylece altıncı işgününde saat 08.00'de işten çıkan vardiya grubu hafta tatilini kullanmakta ve 56 saat sonra izleyen 16.00-24.00 vardiyasına gelmektedir.
İşverenin gece vardiyasında işçiyi 12 saat çalıştırması yasal değildir. Kanunen işçilerin gece çalışmaları 7.5 saatten fazla olamaz. Yani 7.5 saatten daha uzun süreli gece vardiyası olamayacağı gibi, gece vardiyasında fazla mesai yapmak da yasal değildir.
24 saat boyunca iş akışının devam ettiği işyerlerinde en az üç vardiya şeklinde planlama yapılması zorunludur. Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmetleri yürütülen sektörlerde ve bu sektörlere bağlı olarak faaliyet gösteren alt firmalarda 24 saatte iki posta olacak şekilde vardiyalı çalışma düzenlemesi yapılabilir.
Vardiyalı sistemde çalışmak endokrin ve metabolik sistem, gastrointestinal sistem hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar, psikiyatrik hastalıklar ve kanser açısından bir risk faktörü olmakla beraber ayrıca uyku-uyanıklık ve sirkadiyen ritmi bozarak kişinin sosyal hayatını da olumsuz etkilemektedir.
Vardiya kelime anlamı olarak “gemilerde tutulan nöbet” şeklinde geçmektedir. Vardiya, bir iş yerinde çalışan işçilerin belirli bir sırayla görevi yürütmelerine verilen isimdir. Vardiyalı çalışmak, bir işçiye belirlenen süreler içinde görevi devam ettirmesi olarak açıklanabilir.
Gece çalışması fazla mesai hükümlerine tabidir. Bir işçi 7,5 saatten daha fazla gece çalışması yapamaz. İşçi haftalık saat sınırını geçmemiş olduğu halde gece çalışması yapsa da ücretlendirilir. Gece çalışması ücreti ise normal mesai ücretinden %50 yüksek olarak hesaplanır.
Yeterli uyku olmadan beyniniz leptini azaltır ve iştah açıcı olan ghrelini yükseltir. Bu hormonların akışı, gece atıştırmalarının sebebini açıklayabilir. Uykusuzluk ayrıca vücudun glikoz toleransını düşürür ve insülin direnci ile ilişkilidir. Bu bozulmalar diyabet ve obeziteye yol açabilir.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
Çalışma süreleri haftanın çalışılan günlerine farklı dağıtıldığında dahi günlük çalışma süresi hiçbir şekilde 11 saati geçemez. Denkleştirme dönemi içinde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olmalıdır.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
12 Saat Çalışma Sistemi
12 saatlik çalışma sistemi kapsamında, bir çalışan örneğin sabah 8:00'den akşam 20:00'ye kadar gündüz vardiyasında veya akşam 20:00'den sabah 8:00'e kadar gece vardiyasında çalışabilir. Bu çalışma saatleri sektöre ve şirkete göre düzenlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri