Bu nedenle varikoselin etkisini karşı taraf testis boyutuna göre azalma olup olmadığının takibi yapılarak karar verilir. Eğer diğer testise göre %20 oranında küçülme varsa ameliyat önerilir. Bunun dışında sadece takip yeterlidir. 18 yaşından itibaren semen analizi yaparak sperm kalitesi kontrol edilir.
Varikösel tanısı muayene ultrason ile konulduktan sonra yapılan sperm analizinde tedavi kararı verildikten sonra bu hastalığın tedavi şekli ameliyatla bu damarların çıkarılması şeklindedir. Varikosel her hastada ameliyat gerektirmez. En önemli ameliyat kararı sperm fonksiyonlarındaki bozulma ile alınır.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur.
Varikosel tedavisinde cerrahi müdahalenin şart olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Oyman, varikosel tedavisi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Ameliyat mikroskopik olarak yapılır. Operasyon kasıktan uygulanır, yaklaşık 30 dakika sürer.
Kronik ve ilerleyici bir hastalık olan varikosel, tedavisiz düzelme göstermez. Tedavi edilmemesi durumunda testis boyutlarında küçülme, sperm parametrelerinde ilerleyici bozulma, testiste hormonal bozulmalara neden olup, ereksiyon yetersizliği gibi cinsel problemlerin ortaya çıkmasına da yol açabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Varikosel kronik bir durumdur ve kendi kendine düzelmesi söz konusu değildir. Tedavi edilmezse ilerleyerek testis boyutlarında küçülme, varikosel boyutunda genişleme, sperm parametrelerinde daha fazla azalma, ileri dönemlerde testiste hormonal bozulmalara neden olabilir.
Varikoseli iyileştirmek için üzüm çekirdeğinden faydalanabilirsiniz. Üzüm çekirdeği kan dolaşımını düzenleme görevine sahiptir. Üzüm çekirdeği yağı ile bitki çayı her sabah içebilirsiniz. Düzenli şekilde tüketildiğinde kan dolaşımını rahatlatacaktır.
Varikosel tanısı konulan kişilerde çoğu zaman tedavi gerekmez. Eğer testisteki şişlik ağrıya neden oluyorsa ağrı kesici ilaç reçete edilebilir. Varikosel hastalarında testis torbasını destekleyecek darlıkta iç çamaşırı kullanılmalıdır.
Varikosel kronik bir durumdur ve kendi kendine düzelmesi söz konusu değildir. Tedavi etmezsek ilerleyerek testis boyutları küçülebilir, varikosel boyutu artabilir, sperm parametrelerinde daha fazla azalma olabilir ve ileri dönemlerde testiste hormonal bozulmalara neden olabilir.
Varikosel nedeniyle total erkeklik hormonuseviyesi düşmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında kişide iktidarsızlık oluşabilmektedir. Bununla birlikte cinsel isteksizlik gibi sorunlarda görülebilmektedir.
Varikosel en sık rastlanan kısırlık sebeplerinden biridir. Varikosel hastaları basit bir ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilirler.
Ameliyatsız varikosel embolizasyonu, yani genişlemiş damarın içine girerek tıkanması işlemi 2001 yılından beri kılavuzlara girmiş güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Genel anesteziye gerek yoktur, işlem lokal anestezi ile yapılır ve böylece genel anestezinin oluşturabileceği risk ve komplikasyonlar ortadan kalkar.
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
Genel bir görüş olarak toplayıcı damar ağında 3 ya da 3'ten fazla sayıda veni incelenmekte ve veni çapı 3 mm'den büyük ise varikosel tanısı koyulmakta ve ameliyat kararı alınmaktadır. Tanı için yeterli boyut 3 mm ve fazlası olarak kabul edilmektedir.
Varikosel Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hastalar genellikle 4-5 gün sonra günlük hayata dönmektedir. Mikrocerrahi yöntem kullanıldığında ve tek taraflı ameliyatlarda ağrı daha az olmaktadır.
Varikosel ilerledikçe testis fonksiyonlarının zarar görmesi sonucu erkeklik hormonu üretimi azalabilir. Bu doğrultuda erkeklerde sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla varikosel cinsel yaşamı etkileyen bir hastalık halini alabilir.
Normalde kronik prostatit hastalığı da erken boşalmaya neden olur. Bu çalışmadan yola çıkarak eğer kronik prostatiti olan erkek hastalarda ayni zamanda varikosel de varsa erken boşalmanın daha fazla olabileceğini söyleyebiliriz.
Varikosel genellikle sperm fonksiyonlarını etkileyen bir hastalıktır. Bu bölgedeki damar genişlemesiyle beraber testisin sperm fonksiyonlarını bozar ancak hormonal seviyeye olan etkileri bilinmektedir.
İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml civarlarındadır.
Sperm hareket ve sayıları için uygulanabilecek bazı vitamin tedavileri vardır ancak bunlara varikosel ilaç tedavisi diyemeyiz. Varikoselin bugün için ilaç ile tedavisi tanımlanmamıştır.
Testis çevresinde varis oluşumu olarak tanımlanan varikosel, erkeklerin yaklaşık %15'inde ortaya çıkan; ağrı, kısırlık, testis küçülmesi gibi sorunlara yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur. Tek tedavisi cerrahi olan hastalık, günümüzde embolizasyon yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir.
Çoğu varikosel zaman içinde gelişir. Ancak, çoğu vakada varikoselin teşhis edilmesi kolaydır ve yine vakaların büyük bir çoğunluğunda tedaviye ihtiyaç yoktur. Varikosel sadece semptomlara neden olursa tedavi edilebilir ve kullanılan yöntem genellikle cerrahi müdahaledir.
Varikoselin testis kanserine yol açtığına dair bir bilgi yoktur; yol açacağı en önemli risk testis fonksiyonlarını bozarak kişinin çocuk sahibi olmasını zorlaştırma olasılığıdır” dedi.
Varikosel Mikrocerrahi Tedavisi
Varikosel hastalığının ilaç ile, bitkisel tedavi ile veya geleneksel tamamlayıcı tıp yöntemleri (akupunktur, ozon, hacamat, sülük ve benzeri farklı tedaviler) ile tedavi yapılması yanlıştır, tedavi edilemez.
Hastalık, testisi saran toplayıcı damarların genişlemesiyle oluşan ve doğuştan bir damar anomalisi olarak ortaya çıkabilir. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan ve sinsi bir şekilde ilerleyen bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri