Sorumluluk kelimesinin eş anlamlısı olarak karşı 'mesuliyet' sözcüğü gelmektedir. Aynı anlam üzerinden cümle içerisinde kullanmak mümkündür. Sözlü ya da yazılı olarak mesuliyet kelimesi sorumluluk sözcüğünü tam olarak karşılamaktadır.
Sorun kelimesinin eş anlamlı olan sözcükleri dert, problem, sıkıntı kelimeleridir.
Eşlerin olağan temsil yetkisi, eşlerden her birinin tek başına, evlilik birliğini temsilen, diğer eşi de sorumluluk altına sokacak şekilde, birliğin sürekli ihtiyaçlarını sağlamaya yönelik olarak hukukî işlemler yapabilmesini ifade eder24.
Görev kelimesi bir şeyin iş görebilme yetisi anlamında kullanıldığında, eş anlamlı kelimesi fonksiyon olarak tanımlanmaktadır. Fonksiyon kelimesi ise aynı zamanda işlev anlamına da gelmektedir. Görev kelimesi bir kişinin işi ya da resmi bir iş olarak tanımlandığında ise eş anlamlı kelimesi vazife olmaktadır.
Kod, imge ve ses kelimeleri, harf kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Kelimenin Eş Anlamlısı Nedir? Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Sözlü ya da yazılı olarak mesuliyet kelimesi sorumluluk sözcüğünü tam olarak karşılamaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre sorumluluk eş anlamlısı 'mesuliyet' olarak tanımlanmış durumda. Tam olarak birbirini karşılayan boyu kelimeyi Türkçedeki cümle içerisinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi 'mesuliyet' şeklinde tanımlanmaktadır.
Fonction (Fr.) Bu tanımlardan hareketle yetki, görev ve sorumluluk kavramının ayrıntılarına girilebilir. Aşağıda, yetki kavramı, iktidarı ele geçirme ve gücü; görev, devletin kendisine amaç olarak belirlediği kamusal hizmetler; sorumluluk ise yönetimde temsil sisteminin meşruiyetinin sonucu olarak betimlenmiştir.
Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi. Örnek 1. Bir öğrencinin zaman zaman birçok sorumluluğu olduğu görülmektedir. Ödev yapmak, derse zamanında girmek ve daha birçok durum öğrencinin sorumlulukları arasında bulunmaktadır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Zehre kelimesi hem çiçek hem de gül manasında kullanılır.
Cevap kelimesi ile eş anlamlı olan yanıt kelimesidir. Bir cümle içinde birbirleri yerine kullanılabilir.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Sorumluluk; bireyin yaş, cinsiyet ve gelişim düzeyine uygun olarak yüklendiği görevleri yerine getirmesi, başkalarının haklarına saygılı olması ve kendi davranışlarının sonuçlarını kabul edebilmesidir.
Sorumluluğun tanımına bakıldığında, başkalarının haklarına saygı göstermek, kendi davranışlarının sonucuna sahip çıkmaktır. Başka bir deyişle sorumluluk, erken çocukluk döneminden başlayarak çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir.
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim. İslâm düşüncesi ve kurumları tarihiyle fıkıh ilminde farklı anlamlarda kullanılan bir terim. Dinen yükümlü sayılan insanların davranışları ve bunlarla ilgili hükümler anlamında fıkıh terimi.
TDK'ya göre sorumluluk 'Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi''dir. Sorumsuzluk da 'geçmişte yapılan katılımı, anlaşmayı ve sahiplenmeyi Kabul etmemek. ' olarak tanımlanabilir.
Sorumluluk, bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışlarının sonuçlarına sahip çıkabilmesi olarak tanımlayabiliriz.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
1- Sözcük:
Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Sözcük kelimesinin eş anlamlısı '' kelime '' sözcüğüdür. Sözcük ve kelime aynı manaya geldiklerinden ötürü, bu iki sözcüğün cümle içerisinde, birbirlerinin yerlerine kullanılabilmeleri olanaklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri