Ameliyat sayesinde, kısırlık sorunu çoğunlukla ortadan kalkmaktadır. Ancak her varikoseli olan hastaya ameliyat yapılmamaktadır. Acil ameliyat olması gereken bir hastalık olarak görülmemektedir. Kalıcı hasar oluşturabilen bir hastalık olsa da bu hastalığa sahip olan herkes kısır değildir.
Varikosel her zaman sperm kalitesini ve sayısını bozmaz. Testiste küçülme varsa, korunmasız 1 yılı aşan sürede cinsel ilişkiye ragmen gebelik sağlanamıyorsa, testislere gelen damarlarda gözle gözüken şişme ve ağrı varsa kısırlık oluşabilir.
Varikosel en sık rastlanan kısırlık sebeplerinden biridir. Varikosel hastaları basit bir ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilirler.
Erkeklerde kısırlığın en sık saptanan nedeni varikoseldir. Testiste kan birikmesine ve sıcaklığının yükselmesine neden olurlar. Üreme yeteneğini etkileyebilir, testislerin normal şekilde gelişmemesine veya büzülmesine yol açabilirler. Bununla birlikte, tüm varikoseller sperm üretimini etkilemez.
Varikosel varlığında bu hastalık tedavi edildikten sonra hastalarımızda doğal yoldan gebelik oluşmasına oldukça sık rastlıyoruz. Doğal yoldan gebelik oluşmadığı durumlarda da varikosel tedavisi sonrası tüp bebek başarı şansı artmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Varikosel kronik bir durumdur ve kendi kendine düzelmesi söz konusu değildir. Tedavi edilmezse ilerleyerek testis boyutlarında küçülme, varikosel boyutunda genişleme, sperm parametrelerinde daha fazla azalma, ileri dönemlerde testiste hormonal bozulmalara neden olabilir.
Varikosel tanısı konulan kişilerde çoğu zaman tedavi gerekmez. Eğer testisteki şişlik ağrıya neden oluyorsa ağrı kesici ilaç reçete edilebilir. Varikosel hastalarında testis torbasını destekleyecek darlıkta iç çamaşırı kullanılmalıdır.
Normalde kronik prostatit hastalığı da erken boşalmaya neden olur. Bu çalışmadan yola çıkarak eğer kronik prostatiti olan erkek hastalarda ayni zamanda varikosel de varsa erken boşalmanın daha fazla olabileceğini söyleyebiliriz.
Varikosel hastalığı testiste zonklayıcı bir ağrıya neden olur. Varikosel hastalığının ameliyat dışında bir tedavisi yoktur. Bitkisel tedavi, ya da diğer geleneksel tedavilerle varikosel düzelmemektedir.
Varikosel ameliyatından ne kadar sonra bebek sahibi olunabilir? Varikosel ameliyatının olumlu etkileri 6-9 ay sonra ortaya çıkar. Çocuk isteyen çiftlerin, varikosel ameliyatından sonra bir yıl beklemesi gerekir. Ameliyattan sonra spontan gebelik oranı artar.
Varikosel ameliyatından sonra sperm fonksiyonlarında beklenen düzelme 3 ayda başlar ve 6. Ayda ameliyattan ne kadar fayda görüldüğü kontrol edilebilir. Varikosel ameliyatlarından sonra en hızlı düzelme sperm hareketlerinde görülür.
Vakalar genellikle sol testiste olmak üzere, testislerin üst kısmında görülür. Bireyler uzanırken varikoseli göremeyebilir, ancak ayağa kalkıldığında gözle görülecek kadar belirgin hale gelebilir. El ile dokunulduğunda torba içinde plastik borular ya da solucanlar varmış gibi bir his uyandırabilir.
Varikosel Baba Olmanıza Engel Değil!
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur. İlaçla veya bitkisel yöntemlerle tedavisi yoktur.
Eğer torbalardaki damarlarda yetmezlik 3. veya 4. derece ise ameliyat edilmesi gereken varikosel vardır demektir. Yoksa erkeklerde kısırlık riski çok artar.
Varikosel kronik bir durumdur ve kendi kendine düzelmesi söz konusu değildir. Tedavi etmezsek ilerleyerek testis boyutları küçülebilir, varikosel boyutu artabilir, sperm parametrelerinde daha fazla azalma olabilir ve ileri dönemlerde testiste hormonal bozulmalara neden olabilir.
Özellikle, ileri derece varikosel testis boyutlarında küçülme ve sonuçta testiküler fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Böylece, testosteron sentezini azaltarak cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir.
Varikosel tedavisinde cerrahi müdahalenin şart olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Oyman, varikosel tedavisi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Ameliyat mikroskopik olarak yapılır. Operasyon kasıktan uygulanır, yaklaşık 30 dakika sürer.
Bunun en sık nedeni varikosel oluyor" dedi. Varokoselin bünyesel bir hastalık olduğunu ve genelde sol testiste gözlemlendiğini belirten Aşçı, şunları konuştu: "Aslında varikosel kalıcı bir hasar oluşturabilen bir hastalık gibi duruyor.
Varikosel, testisin kirli kanı kalbe götüren damarlarında (ven) meydana gelen genişlemedir. Bacakta görülen varis hastalığının testiste görülmesi olarak da tarif edebiliriz. Doğuştan olan bir durumdur ve anatomik yapıdan ötürü sol testiste sağa göre daha sık görülür.
Mikrocerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen varikosel ameliyatından sonra sol testisin normal boyutundan daha büyük hale gelerek şişmesi görülebilir.
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
Testis çevresinde varis oluşumu olarak tanımlanan varikosel, erkeklerin yaklaşık %15'inde ortaya çıkan; ağrı, kısırlık, testis küçülmesi gibi sorunlara yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur. Tek tedavisi cerrahi olan hastalık, günümüzde embolizasyon yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir.
Sperm hareket ve sayıları için uygulanabilecek bazı vitamin tedavileri vardır ancak bunlara varikosel ilaç tedavisi diyemeyiz. Varikoselin bugün için ilaç ile tedavisi tanımlanmamıştır.
Ameliyatsız varikosel embolizasyonu, yani genişlemiş damarın içine girerek tıkanması işlemi 2001 yılından beri kılavuzlara girmiş güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Genel anesteziye gerek yoktur, işlem lokal anestezi ile yapılır ve böylece genel anestezinin oluşturabileceği risk ve komplikasyonlar ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri