Varisleriniz zaman içerisinde ilerleyerek yedek damar (By-Pass) damar sisteminizin bozulmasına neden olacaktır. Tedavi ne kadar gecikirse bu damarlardaki bozulma daha da artacağı için hangi yöntem uygulanırsa uygulansın bir süre sonra bu damarları kurtarmak mümkün olmayacaktır.
Nasıl olsa geçer diye düşündüğünüz varis tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Varis sinsice ve yavaşça ilerler ancak daimidir. Varis tedavi edilmediğinde bacaklarda ağrıya, toplardamarda enfeksiyona ve hatta akciğerlere pıhtı atma sonucu hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ameliyat ile tedavi şart değildir fakat kimi durumlarda hastanın ve doktorun tercih ettiği bir yöntemdir.
Varis ne zaman tehlikeli olur sorusuna net bir cevap vermek zordur. Varis, tedavi edilmediği sürece tehlikeli bir hastalıktır. Buna karşın hastalığın son evrelerinde poşetleşmiş damarlardaki pıhtı oluşumu ve bu pıhtının akciğere gitmesi, en tehlikeli evredir.
CEAP 4 dediğimiz 4. evre varis hastalarının ne yazık ki hastalığı geri çeviremediğimiz evresi. Bundan sonra çok ufak travmalarla, kaşıyarak ya da çarparak bileğe gelen küçük bir darbede yara açılabiliyor. Ki bu hastalığın son aşaması oluyor.
İlgili 30 soru bulundu
Diyarbakır'da özel bir hastanede 15 Nisan'da varis ameliyatı olup aynı gün taburcu edilen öğretmen Tuğba Parlak, ertesi gün evinde fenalaştı. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan Parlak, 24 Nisan'da yaşamını yitirdi.
Ameliyatlı yöntemler; Klasik ameliyat ve Mikro Cerrahi
Mikro cerrahi; varislerin tekrar etmesi gibi bir risk söz konusu değildir. Her operasyonda olduğu gibi burada da enfeksiyon riski olup ameliyatsız teknikler kadar düşük bir orandadır. Çok nadiren geçici bölgesel uyuşukluklar olabilir.
Oysa ki varis problemi ciddi bir toplardamar hastalığıdır. Toplardamarlarda kapakların fonksiyonlarının yitirilmesi sonucunda açığa çıkan varis problemi ihmal edilmemelidir. Aksi halde birtakım semptomlar gelişecektir.
Düzenli olarak egzersiz yapmak, bacak kaslarını güçlendirerek kan dolaşımını iyileştirir. Yürüyüş, bisiklet sürme ve yüzme gibi düşük etkili egzersizler varis sorununun çözümüne faydalı olur.
Hakkı Serkan Şahin), aşırı kilo, hareketsiz kalmak ve sürekli ayakta kalmak gibi durumlarla da tetiklenen varis ve venöz yetmezliğinin tedavi edilmediği takdirde kalp damar sağlığı açısından ciddi sorunlara neden olabildiğini belirtti.
Sonuç olarak, varis ameliyatı zor bir ameliyat olarak kabul edilmez, ancak herhangi bir ameliyat gibi riskleri ve potansiyel komplikasyonları vardır. Ameliyat öncesinde ve sonrasında doktorunuzun verdiği talimatlara dikkat etmek, ameliyatın başarılı ve sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.
Varis ameliyatı; yetmezlikli toplardamarın çıkarılması ya da bu damardaki kapakçıkların onarımı disiplinine dayanmaktadır. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sürecinde hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak lokal, epidural ya da genel anestezi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Beklentiniz öncelikle sağlığınız ve damarlarınızın korunması ise ; mikro cerrahi önünüzde ki tek seçenektir. Konforlu ve risksiz bir yöntem istiyorsanız ; endovenöz lazer, radyofrekans ablasyon yine mikro cerrahi bir seçenektir.
Varis, insanda ilerlerse ve rahatsızlık oluşturursa tedavi edilmesi ve ameliyat edilmesi gerekiyor. Ameliyat için uygun olan kişiler genellikle ileri derecede ağrı sorunu yaşayan kişilerdir. Kişi günlük hayatında birçok ağrı yaşıyorsa, varis ameliyatı için başvurmalıdır.
· Ameliyat sonrası hastada genellikle anestezinin etkisi geçeceğinden dolayı aynı gün yürüyebilir. · Hasta en fazla bir hafta içinde işine dönebilir. · Varis ameliyatından sonra hasta en az 3 hafta süreyle varis çorabı kullanmalıdır. Bu şekilde açık teknik kullanılarak varis ameliyatı gerçekleştirilir.
Yöntem olarak lazerle varis tedavisine çok benzeyen bu tedavi yönteminde de varisli kalın damarların içine radyofrekans probu damarın içine yerleştirilir. Daha sonra radyofrekans probu ısınarak damarın iç yüzeyinin yanarak yapışmasını sağlar. Sonuç olarak lazerle varis tedavisinin yarattığı sonucunun aynısını sağlar.
Varisden kurtulmak mümkündür. Doğru tanı ve doğru haritalama ile sorunun temeline yönelik bir tedavi ile varis tedavi olur ve tekrarlama ihtimali minimuma indirilir. Varisle yaşamak bir zorunluluk olmamalıdır.
Varis oluşmasını önlemek için fazla kilolardan kurtulmanız gerekir. Fazla kilo, karın içi basıncı arttırdığından dolayı varise sebep olabilir. Zayıflamak, oluşan varisi tam olarak tedavi etmese dahi varis sebebiyle meydana gelebilecek birçok diğer sağlık sorununun önüne geçebilirsiniz.
Varis rahatsızlığı genellikle ilk senelerde kişiye sadece görsel manada bir sıkıntı yaratıyor olsa da hastalık ilerledikçe kişinin sürekli olarak bacak ağrılarını yaşamasına sebep olacaktır. Venöz yetersizliğin gelişmesi ile kişinin bacaklarında ağrı olmasının yanı sıra aynı zamanda şişlik ve morluklarda oluşabiliyor.
Gebelik, şişmanlık, uzun süre ayakta kalmak, bazı meslekler, kadın olmak, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri, dar giysiler giymek, kabızlık, yaşlılık ve genetik faktörler nedeni ile varis oluşabilir. Varis, toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucu oluşur. Kan sürekli geriye kaçar ve göllenir.
Bunlar; enfeksiyon, anormal kanama, solunum problemleri ve alerik reaksiyonlardır. Varis ameliyatı sonrasında açığa çıkabilecek bir başka problem ise; ayak bileklerinde his kaybı, morluklar ve varis probleminin yıllar sonra tekrar etmesi problemleridir.
Ameliyattan sonra, hastanın bacakları bandaj veya sıkıştırma çorapları ile sarılır ve birkaç gün boyunca istirahat etmesi önerilir. İyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer ve bu süre içinde fiziksel aktiviteler sınırlı olabilir.
Bu işlem uygulanırken herhangi bir kesi ya da iğne uygulanmasına gerek yoktur. Lazerle varis tedavisi olanlar tedaviden 30 gün sonra iyileşme kaydederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri