Hasta kontrole gelinceye kadar ayakları yukarıda istirahat etmeli ve bol bol yürüyüş yapmalı. Varis çorabı sürekli bacakta tutulmalı, sadece pansuman yapılacağı zaman çıkarılmalı. 5 gün geçtikten sonra geceleri uyurken varis çorabı çıkarılabilir bunun dışında uyanık olduğu saatlerde varis çorabı bacakta olmalı.
Hastanın işlem sonrası bacağı elastik bandaja sarılır ve genelde 1 gece hastanede tutulur. Ertesi gün taburcu edilir. Kasıktaki dikiş, genelde estetik ya da cilt altı olarak bilinen alınmasına gerek olmayan tarzdadır.
Bu dikişlerin alınması genellikle ameliyattan bir hafta gibi bir zaman diliminde gerçekleşir. Hasta varis ameliyatından ortalama 3 gün sonra banyosunu yapabilir. Ancak bir hafta ile 10 gün içinde hasta tam olarak günlük yaşantısına ve iş hayatına geri dönebilir.
İşlemden sonraki bir hafta boyunca sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar varis çorabı giymeniz önerilir. Gece yatarken varis çorabı giymenize gerek yoktur. Böylece işleme bağlı ağrı, şişlik ve morluk gibi yakınmalarınız azalır. İşlem sonrası mümkün olduğunca günlük rutin aktivitelerinize devam etmeniz önerilir.
Peki komplikasyonları yok mudur? Elbette var. En önemli risk bu yöntemlerin işe yaramama riskidir. Bunun yanında yanık , enfeksiyon, nörolojik hasar, neoangiogenesis (matting) denen yeni damar oluşumları ,ağrı, ödem en sık rastlanan komplikasyonlardır.
İlgili 27 soru bulundu
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi varis ameliyatında da özellikle anestezi uygulamasına bağlı komplikasyonlar oluşabilmektedir. Anesteziye bağlı durumlar dışında istenmeyen başka sonuçlar da açığa çıkabilmektedir. Bunlar; enfeksiyon, anormal kanama, solunum problemleri ve alerik reaksiyonlardır.
İşlem başarılı olduğunda kapatılan damar sertleşecek ve bir ay içerisinde vücut tarafından rezorbe edilip yok olacaktır. Bu süre zarfında kapatılan damarda sertlik ve gerginlik hissetmeniz normaldir ve geçicidir.
Hastalarımızın bu tür sporlardan mümkün olduğu kadar sakınmalarını, eğer çok seviyorlarsa da tedaviden en az 6 ay geçtikten sonra başlamalarını öneriyoruz. Varis tedavisinden sonra yapılacak en iyi sporlar yürüme ve yüzmedir.
Varis Tedavisinden Sonra Ağrı
Büyük varisler için yapılan lazer, RF ve buhar tedavilerinden sonra tedavi edilen damar boyunca 2-3 hafta süren ağrı olabilir.
Klasik varis ameliyatlarında, hastaların yaklaşık %5 inde derin ven trombozu (toplardamar pıhtılaşması) gelişmektedir.
Sonuç olarak, varis ameliyatı zor bir ameliyat olarak kabul edilmez, ancak herhangi bir ameliyat gibi riskleri ve potansiyel komplikasyonları vardır. Ameliyat öncesinde ve sonrasında doktorunuzun verdiği talimatlara dikkat etmek, ameliyatın başarılı ve sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.
Diyarbakır'da özel bir hastanede 15 Nisan'da varis ameliyatı olup aynı gün taburcu edilen öğretmen Tuğba Parlak, ertesi gün evinde fenalaştı. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan Parlak, 24 Nisan'da yaşamını yitirdi.
Varis ameliyatı; yetmezlikli toplardamarın çıkarılması ya da bu damardaki kapakçıkların onarımı disiplinine dayanmaktadır. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sürecinde hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak lokal, epidural ya da genel anestezi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Varis ameliyatının türüne, hastanın sağlık durumu ve cerrahi işlem yapılan damarların durumuna göre kalp damar cerrahi uzmanının belirteceği süre boyunca varis çoraplarının giyilmesi gerekir. Varis çoraplarının giyilme süresi birkaç hafta veya birkaç ay kadar olabilmektedir.
Ameliyat sonrası dönemde, hastaların bacakları sıkıştırma çorapları ile sarılır ve birkaç gün istirahat etmeleri önerilir. Bu süreçte, hastaların bacaklarında hafif ağrı, şişlik ve morluklar normaldir. Ancak, bu semptomlar birkaç gün içinde hafifler ve genellikle birkaç hafta içinde tamamen kaybolur.
Varis Ameliyatı Sonrası Bacakta Şişme
Bu değişiklikler nedeniyle, ameliyat bölgesinde ve çevresinde ödem oluşabilir. Ödem genellikle ameliyat sonrası ilk birkaç gün içinde en yoğun hale gelir ve sonra yavaş yavaş azalır. Ancak, bazı hastalarda ödem uzun sürebilir ve tedavi gerektirebilir.
Genellikle tekrar etmezler. Ameliyattan sonra bacaklarda bazen şişlik yani ödem gözlenebilir. Bu durum sadece varisle ilgili değildir. Bacak toplardamar sisteminin ameliyat öncesinden ultrason ile iyi değerlendirilmediğinin bir kanıtı olarak da karşımıza çıkar.
Varis tedavisi sırasında hastalar normal şartlarda hiç bir şekilde ağrı hissetmemesi için gereken hazırlık yapılmalıdır. Lazerle varis tedavisi ya da köpük tedavisinin ağrılı olduğunu bildiren hastalar vardır. Uygun ağrı kesme yöntemleri kullanıldığında varis tedavisinin hiç birinde ağrı hissedilmez.
Lazerle varis tedavisinde kullanılan kateter yaklaşık 1-2 mm lik bir delikten yerleştirildiği için, bu kadar küçük bir delik fark edilebilir bir iz bırakmaz. Bu nedenle lazerle varis tedavisi normalde iz bırakmaz.
Varisli damarlar içinde kan akımı yavaşladığı için diğer bazı faktörlerinde etkisi ile pıhtı oluşabilir.
Doğru damara müdahale edilmezse, varisin tekrar meydana gelmesine rastlanabilir. Ancak tedavi edilmiş bir damarda yeniden varis oluşması beklenmez. Kapakçıkların yetersizliği veya venöz yetmezlik adı verilen durumun oluşmasının kesin nedeni henüz bilinmemektedir.
Nasıl olsa geçer diye düşündüğünüz varis tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Varis sinsice ve yavaşça ilerler ancak daimidir. Varis tedavi edilmediğinde bacaklarda ağrıya, toplardamarda enfeksiyona ve hatta akciğerlere pıhtı atma sonucu hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ancak, varislerin boyutu ve yerleşimi gibi faktörlere bağlı olarak ameliyat, daha etkili bir seçenek olabilir. Varis ameliyatının riskleri arasında kanama, enfeksiyon, anestezi komplikasyonları ve damar hasarı yer alır. Ancak, çoğu zaman bu riskler düşüktür ve ameliyatın yararları risklerden daha ağır basar.
Kişi günlük hayatında birçok ağrı yaşıyorsa, varis ameliyatı için başvurmalıdır. Ayaklarda aşırı şişlik oluşabilir ve ağırlık meydana gelebilir, bu durumlarda ameliyat kişi için gereklidir. Ayrıca bunlara ek olarak geceleri dayanamayacak derecede bacaklarınıza kramp giriyorsa, ameliyat olmanız şarttır.
3 mm. ve daha büyük varisler için sadece ameliyat kesin bir tedavi yöntemidir. Ameliyat öncesi doğru saptamalar ve titiz cerrahi teknik ile yaklaşıldığında nüks (tekrarlama) oranı 5 yılda %2-5 arasındadır. Ameliyat sonrası önerilerine uyulduğunda varisin tekrarlamayacağını ömür boyu GARANTİ ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri