Düzenli egzersiz yapmak: Düzenli olarak yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya yüzme gibi düşük etkili egzersizler, bacaklardaki kan dolaşımını artırarak varis ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres uygulamak: Ağrılı bölgelere soğuk kompres uygulamak, damarların daralmasına yardımcı olabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
Evde varis tedavisi mümkün değildir.
En fazla bacakları yukarı kaldırmak ve bacaklara soğuk su tutmak suretiyle bacaktaki ağrının rahatlaması sağlanabilir. Onun dışında yapılabilecek en iyi şey; konunun uzmanı bir doktorla görüşüp tedavi ettirmektir.
Varis ağrısı bol bol yürüyüş yapılarak hafifletilebilir. Varise yürümek iyi gelir. Beli dar pantolonlar da varisin artmasına neden olbilir. Varis ağrısı nasıl giderilir sorusunun en bilinen cevaplarından biri de ayakları yükseğe kaldırarak oturmaktır.
Varis hastada ağrı şikayetlerine neden olur. Hatta bazen çok şiddetli olup, hastalar için yaşamı çekilmez kılabilir. Varis ağrısı genelde sabah saatlerinde olmaz. Ama gün içerisinde çok fazla ayakta durup, tempolu bir çalışma gününden sonra varis ağrısının yavaş yavaş ortaya çıktığı görülür.
İlgili 15 soru bulundu
Daflon Tablet ve Doxium Kapsül ve Venoruton Forte bu ilaçlardır. Bu ilaçların mutlak surette doktor muayenesi ve renkli Doppler ile yapılacak varis muayenesi sonrasında varis hastalığının teşhisi sonrasında kullanılması gereklidir.
Gün sonuna doğru artan bacaklarda rahatsızlık, ağırlık ve dolgunluk hissi, nadiren de ağrılar olabilir. Bacaklarda şişlik, özellikle bileklerde başlayıp gün sonuna doğru yukarı da ilerleyebilir. Yine ayak bileklerinde pigmentasyon denilen kalıcı mor renk değişiklikleri olabilir.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
Güneşli ve sıcak havalarda varisler genellikle daha çok şikayet oluşturur. Çünkü toplardamarlar yazın daha da genişler. Bu nedenle varisi olan kişilerin güneşten kaçınmaları ve aynı nedenle sauna ya da sıcak kaplıcalara gitmemeleri önerilir.
Düzenli olarak egzersiz yapmak, bacak kaslarını güçlendirerek kan dolaşımını iyileştirir. Yürüyüş, bisiklet sürme ve yüzme gibi düşük etkili egzersizler varis sorununun çözümüne faydalı olur.
Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, "Varisli hastalara, saunaya girmek, yaz aylarında aşırı güneşlenmek gibi sıcağın etkili olduğu her türlü aktiviteden uzak durmalarını ve mümkünse bacaklarına soğuk suyla masaj yapmalarını tavsiye ediyorum." dedi.
Lazer tedavisi etkinliği %95 ile %100 arasındadır. Çok küçük bir hasta grubunda ek tedavi gerekir. Sonuç olarak bir tedavi seansı ya da fazlası yapılarak varislerin tümü kesin olarak yok edilir. Yani sonuçta tüm büyük varislerin kaybolma oranı %100 dür.
13- Bacaklara buz uygulamasını kesinlikle önermiyoruz buz uygulaması başlangıçta hastaları rahatlatırken maalesef sıklıkla soğuk yanıklarına neden olmaktadır.
Zeytinyağı gibi gıdalar, varisin neden olduğu şişlik, yorgunluk ve ağrı gibi sorunlara karşı kullanılabilecek bitkisel çözümlerdir.
Çünkü bu kadar kısa sürede ayaklarda genellikle şişlik olmaz. Yapabilirseniz, varis çorabınızı sırtüstü yatıp ayakları havaya yükselterek giyebilirseniz bacaklardaki şişliği azalttığı için size kolaylık sağlayabilir.
Sarı kantaron yağı, romatizmal ağrıyı hafifletir, şişme, morarma ve varisli damarların neden olduğu sorunlara yardımcı olur. Sarı kantaron yağı ile masaj ağrılı kaslar, romatizma, siyatik, lumbago, varis için de kullanılır.
KADINLARDA HORMONAL DEĞİŞİMLER VARİSE NEDEN OLUYOR
Tüm bunlar dışında; genetik faktörler, obezite, kabızlık, ileri yaş, uzun sürede ayakta ve ya sabit pozisyonda durma, bacak yaralanması, yüzeysel toplardamar iltihabı ve doğumsal sorunlar varis oluşuma neden olabilmektedir.
CEAP 4 dediğimiz 4. evre varis hastalarının ne yazık ki hastalığı geri çeviremediğimiz evresi. Bundan sonra çok ufak travmalarla, kaşıyarak ya da çarparak bileğe gelen küçük bir darbede yara açılabiliyor. Ki bu hastalığın son aşaması oluyor.
Nasıl olsa geçer diye düşündüğünüz varis tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Varis sinsice ve yavaşça ilerler ancak daimidir. Varis tedavi edilmediğinde bacaklarda ağrıya, toplardamarda enfeksiyona ve hatta akciğerlere pıhtı atma sonucu hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kışın şikâyetler azalır. Kramp olabilir. Akşam saatlerinde daha fazladır, zaman zaman da gece uykudan krampla uyanabilir. İlerlemiş vakalarda gece uykudan uyandıran ağrı da olabilir.
Varise bağlı ağrılar genelde diz altı ağırlıklıdır. Sabahları az, günün ilerleyen saatlerinde artar.
Hasarın olduğu damarda kanın yukarı pompalanma mekanizmasında bozulma görülür ve kan bacaklarda, özellikle ayak bileğine yakın kısımda göllenir. Kan geri kaçma yaratarak burada varikosel bir reflü meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri