Varis çorapları yanlış veya çok uzun süre giyildiğinde ciltte tahrişe neden olabilir. Kompresyon çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan, giyilmesi zor olabilir. Bacaklar temiz ve kuru olmalıdır.
Çorabın bacak boyunuza uygun olması önemlidir. İdeal varis çorabı ayakları daha fazla sıkar, kalçaya doğru gittikçe basınç azalır.
Varis çorapları uzunluklarına göre; diz altı, diz üzeri, kasığa kadar ve külotlu olarak sınıflandırılabilir. Genel olarak en sık kullanılan varis çorabı türü diz altı seviyede ve orta basınçlı çoraptır. Damar içi lazer tedavisi ya da skleroterapi sonrasında ise kasık seviyesine kadar varis çorabı kullanılır.
Varis çorabı uyku saati dışındaki tüm zamanlarda giyilmelidir. Uykudan kalktıktan sonra yataktan çıkmadan varis çorabını giymek en etkili yöntem olacaktır.
Yapılan araştırmalara göre varis çorabı kullanmanın kısa ve uzun vadede herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak varis çorabının sık bir yapısı olması nedeni ile sıcak havalarda kullanmak zor olabilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Çorap yavaş yavaş çekilerek giyilmelidir. Herhangi bir katlantı oluşmamasına dikkat edilmelidir(Özelikle diz arkasında). Bazı hastalar için çok streç çorap giyilmesi zor olabilir. Bunun yerine orta yada hafif streç iki varis çorabı giyilmesi istenebilmektedir.
Varis çorapları şu işlevler açısından yararlıdır: Bacaklardaki kan dolaşımının artırılması. Varis çorabının sıkı yapısı sayesinde bacaklardaki damarlar desteklenir ve kanın dolaşım sisteminde daha rahat hareket etmesi sağlanır.
Varis çorabı, basıncı aşağıdan yukarıya doğru giderek artan, özellikli bir çoraptır. Gerek istirahat halinde gerekse çalışırken dışarıdan uygulanan bu basınç toplardamarlardaki göllenmeyi ve buna bağlı olarak gelişen ödem ve sızlama gibi şikâyetleri azaltmaya yardımcı olur.
Yapabilirseniz, varis çorabınızı sırtüstü yatıp ayakları havaya yükselterek giyebilirseniz bacaklardaki şişliği azalttığı için size kolaylık sağlayabilir. Giymesi zor oluyorsa bazı varis çorabı giyme aparatları faydalı olabilir. Doktorunuz tersini söylemediyse yatarken varis çorabı giymeniz gerekmez.
Varis çoraplarının gündelik hayatta giydiğimiz çoraplara göre farkı, bacağı daha kuvvetli basınçla sarmasıdır. Varis çorabının uyguladığı basınç sayesinde bacaktaki toplardamarlarda yaşanan göllenme beraberinde ağrı, sızı gibi bireyi üzen yakınmalar azalır. Varis çorabının iyileştirici bir etkisi bulunmamaktadır.
Varis çoraplarının ne sıklıkla giyileceği konusunda en iyi tavsiyeyi doktorunuz size en verecektir. Çoğu durumda, varis çorapları günde 5 ila 10 saat giyilebilir. Bu süre, kan dolaşımının rahatlaması için yeterlidir ve aynı zamanda bacaklardaki kan pıhtılaşmasını da önlemeye yardımcı olur.
Yine banyo yapacağınız anlarda varis çorabının çıkarılması gerekir. Varis çorapları yataktan çıkarken giyilmeli, akşam yeniden yatağa yatacağınız zaman çıkarılmalıdır. Tedavi sonrasında doktorunuzun önerileri doğrultusunda varis çorabı gece uyurken de giyilmelidir.
Varis, tedavi edilmezse ilerler ve hayatı tehdit edecek risklere yol açarlar. Hayat konforu bozulur sürekli ağrı ve ağırlık hissi yanında bacakta yaralara yol açar ve varis içinde pıhtı birikerek damar tıkanıklığına yol açar.
Bu durumlarda varis çorabı kullanımı, kirli kanın bacaklarda göllenmesini ve bacak damarları içinde pıhtı oluşmasını engeller ve Derin Ven Trombozu (DVT), Pulmoer Emboli (akciğer ve sağ kalbe pıhtı atması) olasılığını önler.
Spor yaparken varis çorabı giyilir mi? Birçok kişi spor yaparken varis çorabı giymek zararlı sanmaktadır. Tam tersine spor yaparken varis çorapları giymelerini özellikle önermekteyiz.
Varis rahatsızlığı genellikle ilk senelerde kişiye sadece görsel manada bir sıkıntı yaratıyor olsa da hastalık ilerledikçe kişinin sürekli olarak bacak ağrılarını yaşamasına sebep olacaktır. Venöz yetersizliğin gelişmesi ile kişinin bacaklarında ağrı olmasının yanı sıra aynı zamanda şişlik ve morluklarda oluşabiliyor.
Sıcak hava etkisiyle rahatsızlık veren kalın ürünler yerine daha hafif yapıya sahip ince modeller seçilebilir. Yazlık varis çorabı çeşitleri ideal kalınlığa sahip kumaş kalitesiyle dikkat çeker. Açık burunlu olan seçenekler yaz aylarında kullanım kolaylığı sağlar.
Varis Çorabı
Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir. Varis çorabı giyilirken, ayaklar mutlaka kuru olmalı, nemli ya da ıslak olmamalıdır.
Genetik yatkınlık genç yaşta varis oluşumunun büyük oranda nedenidir. Ayrıca özellikle vücut geliştirmek için ağırlıkla yapılan sporlar, ayakta uzun süre durmak, bacakları biryerlere vurmak çarpmak bu hastalarda daha fazla varis oluşumuna neden olmaktadır.
Dikkat, sıkıştırma ve çekişme eşanlamlı değildir: Çekişme etkisini yalnızca kas kasılması sırasında gösterdiğinde sıkıştırma kalıcı olarak uygulanır. Başka bir deyişle, bir kompresyon çorabı bacağı yalnızca kasları kasıldığında (örneğin yürürken) kompresyon çorapları sürekli hareket ederken sıkılaştırır.
Bacaklarda görülen varislerin ortaya çıkması üzerine pek çok hasta ilk önlem olarak varis çorabı kullanmaya başlamaktadır. Varis çorabı bacaklara dıştan yaptığı baskı nedeniyle bacaklardaki şişmeyi engeller. Ancak varis çorabının çıkarılması üzerine bacaklarda şişme yeniden başlar ve varisin ilerlemesi durdurulamaz.
Varis çorapları aslen gerçek problemin çözüleceği zamana kadar hastaları rahatlatır , şikayetlerini azaltan ve yaşam kalitesini arttıran yardımcı bir tedavi unsurudur.
Varis çorapları ne kadar süreyle giyilmelidir? Semptomatik rahatlama isteyen hastalar için çoraplar ihtiyaca göre giyilmelidir. Skleroterapiden sonra, eğer daha derindeki toplar damarlarınızda sorun yaşamıyorsanız 3-14 gün arasında kullanım hasta için genellikle tavsiye edilir.
Uzun mesafeli uçuşlar için bacak şişmelerini engelleyen uçuş çorapları (varis çorabı) alabilirsiniz. Ayağınıza uygun olan ve doğru türde çoraplar satın aldığınızdan emin olmalısınız. Yanlış giyilen çoraplar DVT riskini artırabileceğinden,doktorunuzla görüşerek önerisi doğrultusunda çoraplarınızı kullanmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri