Özetle varis çorabı varisi tedavi etmez ancak varisin ilerlemesini önler! Eğer uzun süredir varis çorabı kullanıyorsanız ve artık ayaklarınızda venöz yaralar oluşmaya başladıysa ya da varise bağlı şikayetleriniz çok fazla arttı ise varis tedavisi olmanızı tavsiye ederiz.
Sürekli olarak kullanılan varis çorapları varisin ilerlemesine biraz engel olabilir. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki; varis çorabı varisin ortadan kalkmasına olumlu etkisinin olmadığını tespit etmiştir. Varis ilaçla ya da varis çorabı ile tedavi edilemez.
Varis çorabının uyguladığı basınç sayesinde bacaktaki toplardamarlarda yaşanan göllenme beraberinde ağrı, sızı gibi bireyi üzen yakınmalar azalır. Varis çorabının iyileştirici bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak mevcut şikayetlerin azalmasına destek olur. Az da olsa varisin ilerlemesini geciktirir.
Bu çoraplar, çağı genişleyen damarların çaplarının daralmasına yardımcı olamamaktadır. Bu sebeple varis hastalarına tedavi olacakları zaman kadar bu çorabı kullanmaları tavsiye edilmektedir. Tedavi sonrasında ise tedavi yöntemine ve hastaya bağlı olarak 1 ay süreyle varis çorabı giyilmesi gerekir.
Çorabın amacı, tedavi edilen damarları sıkıştırarak içlerine tekrar kan dolmasını engellemektir. Bu şekilde, hem damarların yeniden açılması engellenir hem de varislerin daha hızlı yok olması sağlanır. Varis türlerinin çoğunda orta basınçlı bir çorap yeterlidir.
İlgili 36 soru bulundu
Varis çorapları yanlış veya çok uzun süre giyildiğinde ciltte tahrişe neden olabilir. Kompresyon çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan, giyilmesi zor olabilir. Bacaklar temiz ve kuru olmalıdır.
Yapabilirseniz, varis çorabınızı sırtüstü yatıp ayakları havaya yükselterek giyebilirseniz bacaklardaki şişliği azalttığı için size kolaylık sağlayabilir. Giymesi zor oluyorsa bazı varis çorabı giyme aparatları faydalı olabilir. Doktorunuz tersini söylemediyse yatarken varis çorabı giymeniz gerekmez.
Çorap yavaş yavaş çekilerek giyilmelidir. Herhangi bir katlantı oluşmamasına dikkat edilmelidir(Özelikle diz arkasında). Bazı hastalar için çok streç çorap giyilmesi zor olabilir. Bunun yerine orta yada hafif streç iki varis çorabı giyilmesi istenebilmektedir.
En İyi Varis Çorabı
Çoraplar ortalama 6 ay kadar işlevini sürdürür. Ayrıca yırtılan, delinen, esneyen veya hasar gören çorapların da kullanılmasının faydası olmaz. Soğuk su ile elde sabunla yıkamak çorabın ömrünü uzatır.
Varis çorabının yaşam boyu kullanılması önerilmektedir. Aynı zamanda çorabın gündüz giyilip gece çıkarılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Sıcak hava etkisiyle rahatsızlık veren kalın ürünler yerine daha hafif yapıya sahip ince modeller seçilebilir. Yazlık varis çorabı çeşitleri ideal kalınlığa sahip kumaş kalitesiyle dikkat çeker. Açık burunlu olan seçenekler yaz aylarında kullanım kolaylığı sağlar.
Varis çorabı, basıncı aşağıdan yukarıya doğru giderek artan, özellikli bir çoraptır. Gerek istirahat halinde gerekse çalışırken dışarıdan uygulanan bu basınç toplardamarlardaki göllenmeyi ve buna bağlı olarak gelişen ödem ve sızlama gibi şikâyetleri azaltmaya yardımcı olur.
Bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konulmuş olan varis ilaçlarına örnek üç marka vardır. Daflon Tablet ve Doxium Kapsül ve Venoruton Forte bu ilaçlardır. Bu ilaçların mutlak surette doktor muayenesi ve renkli Doppler ile yapılacak varis muayenesi sonrasında varis hastalığının teşhisi sonrasında kullanılması gereklidir.
Varis çorapları, özellikle toplar damar (venöz) yetmezliği ve varis hastaları tarafından kullanılan bir tıbbi çorap türüdür. Temel olarak bacağa dışarıdan basınç uygulayarak kan dolaşımını iyileştirmek ve bacak ağrısı ve şişlik gibi yakınmaları azaltmak amacıyla kullanılırlar.
Çorabı topuğa kadar ters çevirip,bilekten yukarıya doğru yavaşça ve koltuktan kalkmadan giyiniz. Gece yatarken çıkarınız. Kesinlikle kremlerle birlikte KULLANMAYIN ! Tüm kimyevi maddelerden uzak tutunuz.
Genetik yatkınlık genç yaşta varis oluşumunun büyük oranda nedenidir. Ayrıca özellikle vücut geliştirmek için ağırlıkla yapılan sporlar, ayakta uzun süre durmak, bacakları biryerlere vurmak çarpmak bu hastalarda daha fazla varis oluşumuna neden olmaktadır.
Varis Çorabı Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle Mediven Medi Duomed Diz Altı Varis Çorabı (471233112) ten-rengi 880 TL'ye, %27 indirimle varimed Diz Altı Orta Basınç Açık Burun Varis Çorabı 245 TL'ye, %12 indirimle Luxor 808 CCL2 Dizaltı Burnu Açık Varis Çorabı Ten Rengi No: 2 194 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Çoğunlukla ayak damarlarında oluşan bir rahatsızlık olması sebebiyle varis hastalığı olan bireyler, mutlaka Kalp Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir.
Varisler, kan dolaşımının yavaşlaması sonucu damarlarda kanın birikmesiyle oluşur. Bu birikme, çevre dokulara bası yapıp bu dokuların oksijen ihtiyacını karşılayamamasına neden olur. Sonuç olarak cildin üzerinde kızarıklık ve kaşıntı meydana gelir.
Varis, tedavi edilmezse ilerler ve hayatı tehdit edecek risklere yol açarlar. Hayat konforu bozulur sürekli ağrı ve ağırlık hissi yanında bacakta yaralara yol açar ve varis içinde pıhtı birikerek damar tıkanıklığına yol açar.
Varis çorapları aslen gerçek problemin çözüleceği zamana kadar hastaları rahatlatır , şikayetlerini azaltan ve yaşam kalitesini arttıran yardımcı bir tedavi unsurudur.
Bacakta varislerin tedavisi, genellikle varislerin boyutuna, şekline ve şiddetine bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, skleroterapi, radyofrekans ablasyon, endovenöz lazer ablasyonu, flebektomi ve kompresyon çorapları gibi yöntemler yer alabilir.
Uzun mesafeli uçuşlar için bacak şişmelerini engelleyen uçuş çorapları (varis çorabı) alabilirsiniz. Ayağınıza uygun olan ve doğru türde çoraplar satın aldığınızdan emin olmalısınız. Yanlış giyilen çoraplar DVT riskini artırabileceğinden,doktorunuzla görüşerek önerisi doğrultusunda çoraplarınızı kullanmalısınız.
“Varis zayıflayınca geçer mi?” sorusuna cevap olarak; zayıflama ile kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına engel olarak, varis oluşumunun önüne geçmenize yardımcı olur. Beslenmenin yanı sıra varise yönelik çeşitli egzersizleri de uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri