Varlık yönetim şirketine devredilen borcunuzu karşılıklı anlaştığınız koşullarda ödemezseniz ise bir sonraki aşamada hukuk büroları devreye girecektir. Borcunuzu devralan bir avukatlık şirketi sizinle iletişime geçecek ve borcun tahsili için yasal işlem başlatacaktır.
Varlık yönetim şirketleri, yasal takip sürecine girmiş borç dosyalarını alacaklı finans kuruluşlarından devralır. Bu şirketler, bankalarla yaptıkları anlaşmalar doğrultusunda borcu devralırlar, aracılık yapmazlar ve borcu alacaklı finans şirketi adına değil, kendi adlarına tahsil ederler.
Cevap: Varlık yönetim şirketleri bankaların batık olarak tabir edilen alacaklarını satın alarak kendileri takip ve tahsil etmekte. Varlık yönetim şirketleri bankanın alamadığı alacakları uzlaşma, icra vb. yollarla tahsil etmeye çalışıyorlar. Emekli aylıklarına emeklinin izni olmadan haciz konamaz.
Bir Saklama Kuruluşu nezdinde adınıza saklamada bulunan varlıklarınızı Bankamız aracılığıyla Borsa'da satmanız durumunda, takas tarihinde Bankamızın teslim yükümlülüğü sona erinceye kadar Banka, bu varlıkları işlem tarihinde Banka hesabına virman ettirmeye veya üzerine bloke koydurmaya yetkilidir.
Başta bankalar olmak üzere finans sektörünün gecikmiş alacaklarını satın alarak kurumların hem bilançosunun temizlenmesine, hem de borçların yeniden yapılandırılmasına olanak sağlar. Borcunuzun bir Varlık Yönetim Şirketine devredilip devredilmediğini kredi kullandığınız bankadan da teyit edebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 141. maddesinde TMSF'nin alacaklarına ilişkin dava ve takiplerde zamanaşımı süresi 20 yıl olarak öngörülmüştür.
Varlık yönetim şirketine devredilen borcunuzu karşılıklı anlaştığınız koşullarda ödemezseniz ise bir sonraki aşamada hukuk büroları devreye girecektir. Borcunuzu devralan bir avukatlık şirketi sizinle iletişime geçecek ve borcun tahsili için yasal işlem başlatacaktır.
CMK m. 123-134 arasındaki hükümlere göre ispat aracı olarak yararlı görülen ya da eşya veya kazanç müsaderesinin konusunu oluşturabileceği şüphesi ile mal varlığı, hak ve alacaklara el konulabilir. Bu kapsamda banka hesaplarına el konulması da mümkündür.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Yani blokaj, banka hesabındaki paranın harcanmasına getirilen bir kısıtlamadır. Borç ya da hacizden kaynaklı bir blokaj mevcutsa bu ya kişinin bireysel borcundan ya da vergi borcundan kaynaklanır. Bunun dışında mahkeme devam eden bir dava sebebiyle ihtiyati tedbir kararı vererek banka hesabına bloke koyabilir.
Kural olarak borçlunun maddi değeri olan tüm mal ve hakları üzerine haciz konulabilmektedir. Maddi değere sahip olan bir şirket hissesinin, bir âdi ortaklık hissesinin veya bir miras ortaklığı hissesinin haczi mümkündür. İcra ve İflâs Kanunu'na göre hisse hacizleri madde 94 hükmüne göre gerçekleştirilmektedir.
Varlık Yönetim Şirketleri (VYŞ) kuruluş ve faaliyet esasları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından belirlenmektedir. Başta bankalar olmak üzere finans sektörünün gecikmiş alacaklarını satın alarak kurumların hem bilançosunun temizlenmesine, hem de borçların yeniden yapılandırılmasına olanak sağlar.
Borçlunun haciz işlemi uygulanacak bir malı bulunmuyorsa, kısmen haczedilebilir mallara yönelik bir haciz işlemine başlanır. Haciz işlemleri başlatılan borçlunun haczedilecek bir malı bulunmuyorsa bu durumda maaşının bir kısmına haciz işlemi uygulanır.
Varlık yönetim şirketlerine devredilmiş alacaklar da kapsama dahil olacak. Bu borçların silinmesi için öncelikle yasa teklifi hazırlanacak ve TBMM'ye sunulacak. Komisyon ve genel kurul görüşmelerinin ardından son hali verilecek ve Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra düzenleme hayata geçmiş olacak.
Elektronik Şikayet Sistemi
Sigortacılık ile ilgili başvurularınızı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumuna iletebilirsiniz.
Varlık yönetim şirketleri, başta bankalar olmak üzere, finansal kurumların takipteki kredi portföylerini oluşturan alacakları devralan ve devraldığı alacakların tahsilat sürecinde uzman olan kuruluşlardır.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
İstanbul Barosu'nun Eylül-Ekim ayı sayısında da yayımlanan Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin 19.12.2018 tarihli ve 2018/15328 E. ile 2018/13845 K. sayılı kararı uyarınca; “…Bir malın haczedilememesi için yasal düzenlemenin bulunması zorunludur.
Söz konusu kişinin tüm banka hesapları, borç miktarınca bloke edilir. Hesaptaki miktar, borç tutarından fazlaysa bu durumda borç tutarı dışındaki rakam transfer edilebilir ya da kullanılabilir. Ancak blokeli miktar, hiçbir şekilde kullanılamaz. Böylece alacaklı taraf, borç tahsilatını yapabilir hâle gelir.
Denetime tabi olan anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun finansal tabloları denetçi tarafından, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yayımlanan uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye Denetim Standartlarına göre denetlenir (TTK m. 397/1).
Garanti Bankası'na olan 1586₺'lik borcum, Gelecek Varlık Şirketine devredildi. Devletin çıkartmış olduğu Kredi ve İcra İflas Kanunu kapsamında 12. aydan beri sürekli dosya bekleniyor.
Varlık Fonu'na devredilen şirketler Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur.
Düzenleme ile 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçları, devlet üstlenecek. Devletin, elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan icralık borçları üstlenmesi bekleniyor. İcralık borçlara devlet desteği ile milyonlarca vatandaşın icralık borcu ortadan kaldırılacak.
E devlet üzerinden Adalet Bakanlığı dosya sorgulama bölümünden işlem yapabilirsiniz. e-Devlet sistemine kayıtlı olan tüm resmi kurumların hizmetlerini internet üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu hizmetlerden bir tanesi de Adalet Bakanlığı'na bağlı icra borcu öğrenme işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri