Sevinç Çokum, (d. 25 Ağustos 1943, Beşiktaş, İstanbul), Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden. Hikâye, roman ve senaryo yazarı.
Hisarcılar topluluğunun temsilcilerinden olan Çokum, hikayeleri ve romanlarıyla birçok ödül de almıştır. Hikayelerinde genellikle geleneksel ailenin sorunlarını ve manevi değerleri ortaya serecek olaylara yer vermiştir.
Romanları: Zor (1977), Bizim Diyar (1978), Hilâl Görününce (1984), Ağustos Başağı (1989), Gülyüzlüm (1989), Çırpıntılar (1991). Senaryoları: Beyaz Sessiz Bir Zambak (1987), Yeniden Doğmak (1987). Radyofonik eserleri: Hilâl Görününce, Ağustos Başağı, Nefise Hatun.
Türk Edebiyat Tarihinin yenilenen yüzü olarak bilinen 1960 yıllarında Sevinç Çokum o dönemlerdeki yenilikçi akımın baş yazarları olarak ilk hikayesi arasında Eğik Ağaçlar girmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
Rozalya Ana adlı hikâyede, İkinci Dünya Savaşı sonunda Stalintarafından Orta Asya'nın ıssız topraklarına sürgüne gönderilen KırımTürklerinin tekrar kendi topraklarını yurt edinmeleri konu edilir.
Kırk Yedi'liler (1974) ve Berlin'in Nar Çiçeği (1988) yayımlanmış iki romanıdır. Lodoslar Kenti (1991) ise Füruzan'ın şiir türündeki tek eseridir. Füruzan'ın hikâyeciliğine kaynaklık eden sistemlerin başında sosyalizm gelmektedir.
Geleneksel, milliyetçi çizgide ilerleyen, klâsik roman anlayışına dayanan tarihî romanlar yazan Mustafa Necati Sepetçioğlu5 (1932-2006), tarihî roman yazımında olguları ele alırken serbest, yorumu esas alan bir tavır sergilemeyi doğru bulmaz.
Emine Işınsu, Türk kültürünün ulu bir kimliğini, Bektaşiliğin kurucusu Hacı Bektaş Veli'yi biyografi ve tarih iç içe girmiş olarak romanlaştırmıştır. Hacı Bektaş Veli'nin bağlı olduğu değerler, öğretisi ve yaşamı somutlaştırılmıştır. Bu yazıda Hacı Bektaş Veli romanında Bektaşilik algısı ele alınmıştır.
İstanbul'da doğan yazarın, babası, Siirt'in Tillo ilçesinden, Abdurrahim Çerçioğlu'dur. Peş peşe yaşanan felaketler ve savaş yüzünden Abdurrahim Bey yakınlarıyla birlikte henüz yedi yaşında iken İstanbul'a göç eder (Çokum 2019).
Edebi kimliği
Bu psikolojik ağırlık zaman zaman şuur akımını andırır.
Füruzan (doğum adı: Feruze Çerçi; d. 29 Ekim 1932, İstanbul), Türk yazar. Çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden birisidir. Türk öykücülüğünde genellikle "küçük insanlar" diye adlandırılan toplumun ezilmiş, hakkı yenmiş, duyarlıklı iç dünyaları keşfedilmemiş insanlarını yazmıştır.
Hikayede düşündürmekten ziyade duygulandırmak ve heyecanlandırmak ön plandadır. Hikayelerin olay ve durum olmak üzere iki ayrı türü vardır. Olay hikayelerinin serim, düğüm ve çözüm bölümleri vardır. Guy de Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini verdiğinden Maupassant tarzı hikayeler olarak bilinir.
Mustafa Kutlu, sanat anlayışı gereği özlü ifadelerle, yoğunlaştırılmış anlatımla okura ulaşmak ister. Amacı kısa hikâyede okur dikkatini canlı tutmak, okuyucuların sık sık zihinsel faaliyette bulunmasını sağlayacak çağrışım alanları sunarak, onları metne bağlamaktır.
Ömer Seyfettin kısa hikayeleri tamamen bağımsız bir tür haline getirmiştir. Türk edebiyatında hikayeciliği meslek haline getiren yazar, hikaye türünün gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Eserlerin konuları tamamen gerçek yaşamdan alınmıştır. Yazarın eserlerinde yapmak istediği milli bilinci uyandırmaktır.
Toplumcu gerçekçi görüşün önemli isimlerden biri olan Kemal Tahir, romancı kimliğinin yanında entelektüel kimliğiyle de öne çıkar. Çok yönlülüğü ile dönemin diğer toplumcu gerçekçi edebiyatçılarından ayrılan Kemal Tahir, romanlarını kaleme alırken sosyoloji, tarih ve dil okumalarından faydalanır.
Kemal Tahir Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir? Kemal Tahir, realizm yani gerçekçilik akımından etkilenmiştir.
Tanzimat edebiyatında eser vermeye başlamış olan Namık Kemal, toplumsal anlayış ile eserlerini yazmıştır. Namık Kemal, toplum şairi olarak tanınmakta olan bir yazar olarak da bilinmektedir.
Füruzan, edebiyat dünyasına 1956 yılında Seçilmiş Hikâyeler dergisinde yayımlanan bir öyküsüyle adım atar. Ancak daha çok 1970'li yıllarda yayımlanan eserleriyle tanınmış ve öykü türünde takdir edilen bir yazar olarak anılmıştır.
Mayıs 1956'da 52. sayıda Füruzan Yerdelen imzasıyla “Düzenli Bir Tatil Günü” adlı öykü yayınlanmış. Temmuz 1956 tarihli 54. Sayıda “Olumsuz Hikâye” adlı öykü var.
Sevinç Çokum'un bu romanı, Türk dünyasının Kırım'la ilgili bir dilimini ele almıştır.
Sevinç Çokum, bu kitabında sürgün Kırımlı Raziye'nin (Rozalya Ana) toprağına yerleşme çabası içinde kendi varlığını anlamağa başlamasından yola çıkarak varoluşun hangi değerlerle bütünlendiğini araştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri