Divan edebiyatındaki kasideler, halk edebiyatında destan, varsağı ve koçaklama gibi türler de Epik özellik taşımaktadır.
Olağanüstü olayların anlatıldığı masallar ve destanlarda epik anlatım şekli kullanılır. Bu anlatım şeklinde, ana karakterin tüm özellikleri mübalağa sanatı kullanılarak anlatılır. Bazı karakterlere ise, insanüstü özellikler yüklenir. Mesela biri hiç yemek yemezken biri de rüyasında önceden tüm olacakları görür.
Epik şiir; kahramanlık, yurt sevgisi gibi liriklik bildiren şiirdir. Epik şiirler oluşum tarihlerine göre "doğal epik" ve "yapay epik" olarak ikiye ayrılır. Aynı anlamda hamasi şiir, kahramanlık şiiri, destansı şiir adında da kullanılır.
Konusu savaş, yiğitlik, kahramanlık ve vatan sevgisi olan, bir olayı veya tarihi bir hadiseyi coşkulu bir şekilde anlatan şiirlerdir. Epik şiirin ilk örnekleri Homeros tarafından 'İlyada ve Odysseia” adlı destanda verilmiştir. Destanlar da epik şiir türlerindendir.
Epik şiirler de kendi içerisinde doğal ve yapay epik şiir olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal epik şiirler, toplumun geneline etki eden olaylar sonucu söylenmiş şiirlerdir. Yapay epik şiirler ise, bir şairin, topluma etki eden önemli bir vakayı, doğal epiğe benzetme yaparak ifade etmesi sonucu oluşan şiirlerdir.
İlgili 19 soru bulundu
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir. - Epik şiir: yiğitlik kahramanlık savaş gibi konuları işleyen destansı şiirlere verilen isimdir. - Didaktik şiir: düşüncelerin ifade edildiği şiir türüdür. Öğreticilik esastır.
EPİK ŞİİR ÖRNEKLERİ
Savaş ve kahramanlık temasını içeren şiirler, Epik şiire örnek olarak gösterilebilir. Mehmet Akif Ersoy, Köroğlu ve Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın kahramanlık temalı şiirleri Epik şiire örnek olarak gösterilebilir.
Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir.
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın epik şiirlerinde zaman unsuru önemli bir yer tutar. Çünkü Millî Mücadele'de yaşanan olaylar, belli bir zaman dilimini kapsar. Şiirlerde, Millî Mücadele'nin başlangıç tarihi 19 Mayıs 1919'dan sona eriş tarihi olan 9 Eylül 1922'ye kadar geçen süreç, bütünüyle konu edilir.
Epik şiirler bir milletin hayatında önemli izler bırakan büyük göçler, savaşlar, doğal afetler gibi olaylarla mertlik, kahramanlık gibi konuların destan gibi işlendiği şiirlerdir. Konusu savaş, yiğitlik, kahramanlık ve vatan sevgisi olan, bir olayı veya tarihi bir hadiseyi coşkulu bir şekilde anlatan şiirlerdir.
Sözlü edebiyat geleneğinde en çok kullanılan anlatım tekniklerinden biri epik anlatımdır. Epik kelimesinin sözlük anlamı destansıdır. Bu tür anlatımlarda gerçeküstü ögelerden sıklıkla faydalanılır. En çok kullanılan söz sanatları ise mübalağa ve benzetmedir.
Epik şiirin kökeni, İran ve Yunan mitolojisine kadar dayanır. M.Ö. 5. yüzyılda ortaya çıkan bu şiir türünde destansı hikayeler ve olağanüstü olaylar anlatılır. Epik Şiir Nedir?
Göç, savaş, yiğitlik, kahramanlık, kıtlık gibi konular da ağdalı bir dille anlatılarak epik anlatımın olduğu türlerde kullanılır. Ana fikir genelde epik anlatımın kullanıldığı eserlerde yan fikirler aracılığıyla desteklenmektedir.
SATİRİK ŞİİR ÖZELLİKLERİ
Günümüz edebiyatında yergi olarak da adlandırılan Satirik şiir bir olay ve durumu alaylı, iğneleyici bir dille kaleme almaktadır. Hiciv, taşlama ve yergi adlarını da alan Satirik şiirin amacı b,r durumu veya kişiyi alaycı bir dille yermektir.
Türk edebiyatında sıklıkla örneklerine rastladığımız epik şiir nedir? Göç, sürgün, savaş, yiğitlik gibi konuların işlendiği epik şiirlerin tarihinin M.Ö. 5. yüzyıla dayandığı söylenir. Özellikle kahramanlık bildiren epik şiirlerde coşkun bir söyleyiş hakimdir.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
Fikret ve Akif, Namık Kemal'in epik ve muhalif şiir anlayışını ilk zirvelerine taşırlar.
Epik, "destansı" anlamına gelen bir sözcüktür ve birden çok anlamda kullanılabilir: Epik, Murat Dalkılıç'ın albümü. Epik tiyatro, bir tiyatro türü. Epik şiir, bir şiir türü.
Satirik şiire eleştirici bir anlatımı olan şiir türü içerisinde yer alan şiir türüdür. Buradaki eleştiri konusu kişi, olay ya da durumu iğneleyici kelimeler ve alaycı ifadeler ile eleştirmektir. Satirik şiirde didaktik şiirin özellikleri görülür.
- Saf şiir anlayışında estetik tavır ön plandadır. Bu anlayıştaki şairler didaktik bilgiden uzak durup; bir şey öğretmeyi değil, musikiyle ya da musikinin çağrıştırdığı, uyandırdığı imgelerle insanın estetik duyarlılığını doyurmayı amaç edinirler.
Pastoral şiir (fr. Pastorale) doğa güzelliklerini anlatan şiirlerdir. Kır, çoban hayatını, tabiat güzelliklerini tanıtıp sevdirmek gayesini taşıyan edebî eserlerdir. Doğaya karşı bir sevgi, bir imrenme söz konusudur.
Epik tiyatronun amacı, toplumun karmaşık yapısını, toplumsal ilişkilerin diyalektik örgüsünü ortaya sermek, seyircinin bu konularda düşünce üretmesini ve bilinçlenmesini sağlamaktır. Epik tiyatronun yüklendiği bu siyasal sorumluluk, Piscator'un agit-prop tiyatrosundan ayrılır.
Hamasi kelimesinin sözlük anlamı yiğitlik, cesaret, mertlik ve yüreklilik olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle hamasi anlatım halk şiirinde mertlik ve cesaret duyguları ile savaş, kavga, düşman konularında yazılan bir tür olarak belirtilmektedir.
Epik söyleyiş, edebiyat alanında kullanılan terimlerden birisidir. Anlatım tarzlarından biri olan epik söyleyiş, epik anlatım yahut destansı anlatım olarak da bilinmektedir. Epik söyleyiş; tarihi bazı kişi ve olayların, karşı tarafta heyecan ve coşku uyandıracak şekilde olağanüstülükler katılarak anlatılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri