Çoğul gebelik, kanama, su gelmesi, erken doğum tehdidi, düşük tehlikesi, rahim ağzı kısalığı, gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi), gebelikte ilaç kullanımı, radyasyon maruziyeti, gebelik şekeri, bebeğin eşinin aşağı yerleşimli olması bunlardan bazıları olmaktadır.
Hamilelikte en sık karşılaşılan sorunlar; sabah bulantısı ve kusmalar, artmış tükürük salınımı, sık idrara çıkma, idrar kaçırma, bel ve sırt ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı, mide yanması, kramplar, varis, ödem, şişkinlik ve kabızlıktır.
Gebeliğin anormal olanı şeklinde tanımlanabilecek mol gebelik, plasentanın anormal hale geldiği ve bir kist kitlesi oluşturduğu nadir bir gebelik türüdür. Tam ve kısmi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tam gebelik, fetal dokunun olmaması ile karakterize edilirken, kısmi mol fetal doku bulunur, ancak anormaldir.
İlgili 15 soru bulundu
Doğumsal anomali nedir? Anne karnında fetusun gelişim sürecinde kalıtımsal hastalık, anne rahminde şekil bozukluğu, radyasyona maruz kalma gibi nedenlerle bebeğin yapısında/fiziki görüntüsünde meydana gelen sorunlardır.
Yüksek riskli gebelik
Fetüs ya da annenin açık şekilde tehlikede olduğunun tespit edildiği gebeliklerdir. Başka bir deyimle, istenmeyen olumsuz bir etkenin, anneyi ya da fetüsü ve gebeliğin sonucunu olumsuz etkilemesidir.
Riskli gebeliklerde 10. haftadan itibaren anne kanında Serbest Fetal hücre tayini (DNA testi) yapılabiliyor.
Gebelik nasıl hesaplanır? Gebeliğin ya da bebeğin olası doğum tarihini hesaplamak için aylık, haftalık ya da günlük olarak hesaplama yapılabilir. Gebelik, toplam 280 gün ya da 40 hafta sürer. Gebeliğin 9 ay 10 gün sürdüğü yaygın olarak bilinse de gebelik, standart olarak haftalık olarak hesaplanır.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
Fetal anomali taraması gebeliğin 18-23. haftaları arasında yapılır. Anne karnında bebeğin organlarının ayrıntılı olarak görüntülendiği özei bir ultrason muayenesidir. Bu ultrason muayenesinde organ ve sistemler detaylı olarak incelenir: Fetus beyin dokusu, özellikle merkezi sinir sistemi.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Bebekte olan hareketlerde azalma olması, Tansiyon yüksekliği ve baş ağrısının bir arada görülmesi, Görme hissinde bulanıklık olması, Vücutta şişkinliklerin olması halinde, özellikle haftalık 1 kg'dan fazla kilo artışı olması durumunda, acil olarak doktora gidilmelidir.
Düşükler birçok nedenle meydana gelebilir, bu nedenler arasında genetik yatkınlık, anormallikler, hormonal dengesizlikler, anne sağlığındaki sorunlar ve çeşitli çevresel faktörler bulunabilir. Düşük, vajinal kanama, karın ağrısı ve pelvik bölgede ağrı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Düşük, tıbbi adı ile abortus, hamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç aylık periyodunda gerçekleşebilir. 12. haftadan itibaren ise düşük yapma riski azalmakla birlikte hamileliğin 20. haftadan önce kendiliğinden sonlanması ihtimali de bulunur.
Gebeliğin ilk 3 ayı düşük açısından riski en yüksek olan aylardır.
Genel olarak hamileliğin 6. Haftasında kalp atışları dinlenebilirken bazı hamileliklerde bu süre 7. haftayı da bulabilir. Anne adayına yapılan dopplerultrason ile bebeğin kalp atışları dinlenebilir. Hamilelikte kalp atışları en rahat şekilde 8.haftadan sonra dinlenebilir.
Gelişme geriliği genellikle standart bir ultrason taraması sırasında teşhis edilebilir. Hamileliğin erken döneminde gelişme geriliğinden şüphelenildiğinde doktor fetüs gelişimini düzenli ultrasonlarla izleyecektir. Gelişme geriliğinin kesin teşhisi için amniyosentez testine başvurulması gerekebilir.
Herhangi bir risk faktörü olmayan anne adayı şikayeti olmasa bile ideal olarak 28. Gebelik haftasına kadar dörder haftalık, 28-36 haftalar arasında ikişer haftalık aralarla,36. haftadan doğuma kadar haftalık olarak doktor kontrolüne gelmelidir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Sağlıklı bir gebeliğin oluşumunda döllenmiş yumurta uterus (rahim) içerisinde endometriyum tabakasına tutunarak buraya yerleşir ve gelişimine başlar. Döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim dışında herhangi bir yere tutunması, dış gebelik veya ektopik gebelik olarak adlandırılır.
Boş gebelik, vücut tarafından gebeliğin sürdürülemez olduğu anlaşıldığında gerçekleşir. Boş gebelik belirtileri genellikle diğer gebelik belirtileriyle benzerlik gösterir, ancak embriyonun gelişmemesi nedeniyle gebelik semptomları ilerlemez.
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri