Vasat hem gündelik yaşamda hem de İslam dini açısından “orta” olarak kullanılmaktadır. Bu derecelendirme özellikle din konularında arada kalmak manasına da çıkmaktadır. Vasat olmak ise dilimizde özellikle aşağılama ya da eleştiri yapma durumunda kullanılmaktadır.
İki farklı anlamı olan vasat genellikle halk dilinde yanlış bir şekilde algılanmış ve olumsuz bir anlam yüklenmiştir. Ancak doğru kullanıldığında vasat, “ortalama” bir durumu ifade eden bir kelimedir. Sıfat olarak vasat, bir şeyin veya bir durumun orta seviyede ne çok iyi ne de çok kötü olduğunu ifade eder.
Vasat kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak öne çıkmaktadır. Bu kelime tek başına ya da farklı cümleler ile halk arasında yaygın olarak değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında bu kelimenin karşılığı olarak 'orta' karşımıza çıkmaktadır. Yani herhangi bir durumun veya olgunun ortalamasını gösterir.
Vasat: Duygusal dengesizliği yüksek ve dışa dönük kişiler. Ancak çok şeffaf değiller. Bu kategoride erkekten çok kadınların yer aldığı belirtildi.
Son zamanlarda çok dillendirilen fakat hakkı yenilen bir kavram vardır: O da” vasat” kavramıdır. Ülkemizde birçok kişi “vasat” kavramını yanlış kullanıyor. Vasat deyince “basit”, “sıradan” insan anlaşılıyor. Oysa “vasat” kelimesi bir işte aşırı gitmemek (ifrat) veya bir işten geri kalmamak (tefrit) anlamına gelir.
İlgili 38 soru bulundu
Bidâyetle nihayet arasında bulunan sâliklere ehl-i vasat (evâsıt) denilir.
Vasatın Sözcük Anlamı
Vasat sözcüğü “Ekşi Sözlük” vasat olanı, “Ne iyi ne kötü, ne entelektüel ne cahil, ne güzel ne çirkin”, öyleyse “ortalamada” olan olarak tanımlıyor. Fakat günlük hayatımızda vasat olan “nedense ortalama altındaymış hissi veren kişi” olarak algılanır ve böyle tasvir ve tasavvur edilir.
için sizi âdil bir ümmet kıldık” ayetinde geçen “Vasat” kelimesi, âdil anlamındadır.
Vasat tipler: Duygusal açıdan dengesiz ve dışa dönük karakter özelliklerine sahip olanlar arasında ortalama tipler daha çok. Şeffaf değiller. Açık sözlü olanlar arasında daha azlar. "Ortalama" kişilik özelliklerine kadınlarda, erkeklere göre daha fazla rastlanıyor.
değişmeyen, sorgulamayan, koyun mantığı ile hareket edip sadece temel yaşam fonksiyonlarını yerine getiren insan.
Varoş, (Macarca: város) bir şehrin, kentin ya da kasabanın merkezin dışında, uzağında kalan mahalle, dış mahalleleri tanımlamak için kullanılan tabirdir. Kelime anlamı olarak kenar mahalle anlamına gelir.
Elit örneğin bir toplumun üst tabakası olarak adlandırılabilir. Türkçe karşılığı olarak 'seçkin' kelimesine karşılık gelen elit, gündelik yaşam içerisinde çok sık kullanılan sözcüklerden biridir. Özellikle edebi metinler ile beraber yazılı basın üzerinde Türkçeye yerleşmiş bir kelimedir.
İç algı gücü ve kuruntu anlamında felsefe terimi.
Umre yapmaksızın sadece hac ibadetini ifa etme, umresiz hac anlamında fıkıh terimi. Kutsal kabul edilen mekânları dinî maksatla ziyaret etme, İslâm'ın beş şartından biri.
Vaat kelimesinin sözlük anlamı taahhüt etmek ve bir işi üstlenmektir. Kişinin, bir işi belirtilen süre zarfında gerçekleştireceğine dair verdiği söze vaat denir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin karşılığı, 'Benzerinden üstün gösteren nitelik' biçiminde ifade almaktadır. Hem gündelik yaşamda hem de yazılı ve sözlü birçok farklı alanda yaygın kullanılan kelimeler arasında geliyor.
Dünya üzerinde, monozigotik ikizler dahil, genetik olarak aynı olan iki farklı insan bulunmamaktadır, ancak iki birey ortalama olarak %99,5 ila %99,9 genetik benzerliğe sahiptir.
Vasat, hücre kültür çalışmalarında kullanılan ve hücrelerin çoğalması veya yaşaması için gereksinim duyduğu her türlü makro ve mikro elementleri bünyesinde bulunduran çözeltilere denir.
Besiyeri (Vasat): Mikroorganizmaların üretilmeleri, saf olarak elde edilmeleri ve çeşitli biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi için kullanılan, sıvı ya da katı olarak hazırlanan besleyici ortamlardır.
Vasat hem gündelik yaşamda hem de İslam dini açısından “orta” olarak kullanılmaktadır. Bu derecelendirme özellikle din konularında arada kalmak manasına da çıkmaktadır. Vasat olmak ise dilimizde özellikle aşağılama ya da eleştiri yapma durumunda kullanılmaktadır.
İmam Matüridi'ye göre “Vasat” ile kastedilen adil olmaktır. “Ümmeten vasaten”, ümmeten adilen demektir, çünkü o yüzden Allah Müslümanları insanlığa şahit kılmıştır. Ancak adil olanlar insanlığa şahitlik yapabilirler.
Besi yerlerine; ortam= vasat= kültür ortamı= kültür vasatı= kültür besi yeri gibi isimler de verilmektedir. Besi yerinin İngilizce karşılığı 'medium' dur. Besi yerleri çok farklı amaçlarla kullanılabilir.
Yekpare Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Yekpare kelimesinin sözlükte yer alan anlamının bütünlüğünü korumuş olan, bölünemez, tek vücut manalarına geldiği de bilinmektedir.
GEMİDEKİ MEVKİLER
Geminin önüne “baş taraf” denir, orta kısma “vasat” arka tarafına ise “kıç taraf” denir.
Vasıfsız TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Niteliği olmayan, niteliksiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri