Mahkeme, başvuruyu inceleyerek uygun görürse vasilik kararı verir. Vasi değişikliği nasıl yapılır? Vasi değişikliği talebi, mahkemeye başvurularak gerçekleştirilir. Mahkeme, talebi inceleyerek uygun görürse yeni bir vasi atar.
Vasi değiştirilebilir, ancak bunun için geçerli bir neden bulunması gerekmektedir. Vasi değiştirme süreci, vesayet altındaki kişi, yakınları veya ilgililer tarafından başlatılabilir. Bu süreç, ilgili Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurmakla başlar.
Eğer ki vasi, vesayet süresinin uzatılmasını istiyorsa, kararı veren mahkemeye başvurarak vesayet süresini uzatabilmektedir. Vesayet makamı vasinin iş ve işlemlerinden memnun kalırsa, bu süreyi kendiliğinden ve aynı süreyle uzatabilme yetkisine de sahiptir.
Vesayet davasında amaç, kısıtlı kişinin haklarının korunması ve teminidir. Bu sebeple bir alacak durumu söz konusu olmaz. Dava süreci ile ilgili temel konular da aşağıdaki gibidir: Dava, içeriğe ve vasilik durumuna göre 120 ila 331 gün arasında sonuçlanması gerekir.
Yetkili mahkeme ise vasi tayin edilen kişinin yerleşim yeri mahkemesidir. Vesayet altındaki kişinin yerleşim yerinin mahkemeden izin almadan değiştirilmesi halinde yetkili mahkeme halen eski yerleşim yerindeki mahkeme olur.
İlgili 28 soru bulundu
Vasi değişikliği talebi, mahkemeye başvurularak gerçekleştirilir. Mahkeme, talebi inceleyerek uygun görürse yeni bir vasi atar. Vasilik iptali, kısıtlılığın ortadan kalkması veya çocuğun ergin olması gibi nedenlerle gerçekleşir. Vasilik iptali için mahkemeye başvurulmalıdır.
Vasi Tayini Yetkili Mahkeme
Vasi tayini için yetkili mahkeme küçüğün veya kısıtlının yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemeleridir (m. 411). Ayrıca diğer vesayet işlemleri bakımından yetki de bu yer vesayet dairelerine (Sulh ve Asliye Hukuk Mahkemeleri) aittir.
Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Vasi tayin edilen kişiye itiraz edilebilir mi? Vasi olarak tayin edilen kişiye kararın tebliğinden itibaren 10 gün içinde ilgili herkes itirazda bulunabilir.
Vasiliğin gerekmediği durumlarda Vasi tarafından Vasiliğin İptali için Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe ibraz edilir. Bahse konu Dilekçenin adı Vasiliğin İptali, Kaldırılması dilekçesidir.
TMK'nın 456'ncı maddesine göre, vasi kural olarak iki yıl için atanmaktadır. Vesayet makamı iki yıllık sürenin sonunda yeniden her defasında iki yıl görev süresini uzatabilir; dört yılın bitiminde ise vasinin görevden çekilmesi mümkündür.
Amaç, kendini koruyamayacak ve iyi ifade edemeyecek kişilerin, temsilci atanarak haklarını kullanabilmesini sağlamaktır. Vasi atama talebi için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulmaktadır. Vasi atama işlemi genellikle 2 yıl için yapılmaktadır. Bu sürenin kendiliğinden veya talep üzerine uzatılması mümkündür.
Vasi miras alabilir mi? TMK m. 462'ye göre vasi, kısıtlının adına mirasın paylaştırılması ve miras payının devri için sözleşme yapabilir. Miras ile ilgili işlemler için vasi sulh hukuk mahkemesinden izin almalıdır.
Vasi, vesayeti altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliğine özen gösterme, onu temsil etme ve malvarlığını yönetme görevlerini ifa etmekle yükümlüdür (TMK. m.445/I; 447-448). Ancak, vasi, vesayet altındaki kişi adına, kefil olamaz, vakıf kuramaz ve önemli bağışlar yapamaz (TMK. m.449).
Vasi, vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesince tayin olunur. Mahkemenin izni ile bizzat kısıtlı tarafından tayin edilemez. Genellikle Sulh Mahkemesi, vasiliğe baba veya ananın ya da kendisine vasi tayin edilecek kısıtlı adayının gösterdiği kimseyi atar.
Yetkili kişiler, vasinin görevini kötüye kullandığını tespit ederlerse, vasiyi değiştirebilir ya da vasilik durumunun kaldırılmasına karar verebilir. Vesayet altındaki kişi de avukat aracılığı ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunarak, vasiliğin kaldırılmasını talep edebilir.
Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur.
Vasilerin vesayet makamına rapor sundukları görülürken bunu periyodik aralıklarla gerçekleştirirler. Vasi Atanan Kişinin Vasilik Kararına İtirazı mümkündür. Bunun için kararın kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 10 günlük süre içerisinde itiraz etmesi gerekir.
Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.
Türk Medeni Kanunu'nun 444. Maddesi, vesayet altındaki kişilerin taşınmazlarına dair satışı usullerini düzenler. Bu maddeye göre; taşınmazların satışı, Sulh Mahkemeleri talimatı doğrultusunda ve yalnızca vesayet altındaki kısıtlının çıkarları gereği ortaya çıkan durumlarda mümkündür.
Buna göre; Kısıtlı ve kamu hizmetinden yasaklı olmayan, vasi atanacak kişi ile menfaat çatışması (örn davalık) olmayan kişiler vasi olarak atanabilir. Vasi tayin edilecek kişinin ankara avukat danışmanlık hizmeti alarak bu ve benzeri soruları yöneltmesi gerekmektedir.
Uygulamada kimi zaman vesayet altındaki kısıtlının vasisinin bilgisi dâhilin de banka kredisi alarak, taksitli mal alımı yaparak, kendisini borçlandırıcı işlemlere sokması halinde bu işlemlerin iptal edilip edilmeyeceği merak konusu olmaktadır. Vasinin bilgisi dâhilinde yapılan işlemlerin iptali mümkün değildir.
Vesayet ölümle sona ermiştir ( TMK.md.479 ). Görevi sona eren vasi, yönetimle ilgili son raporu ve kesin hesabı vesayet makamına vermekle yükümlü olduğu gibi, malvarlığını vesayet altındaki kişiye, mirasçılarına teslim edilmek üzere hazır bulundurmak zorundadır ( TMK.md.489 ).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri