Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Vasi olmak ne kadar sürer?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Vasi olmak ne kadar sürer?

Ortalama olarak vasi tayini davaları 120 gün ile 330 gün arasında değişir. Ancak bazı durumlarda dava uzun sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasilik ne kadar sürede çıkar?

Vasi Tayini kaç günde çıkar? 14 gün içerisinde çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Vasi kararı çıktıktan sonra ne yapılır?

Vasi olarak tayin edilen kişiye kararın tebliğinden itibaren 10 gün içinde ilgili herkes itirazda bulunabilir. İtiraz, kararı veren sulh hukuk mahkemesine yapılır. Mahkeme itirazı yerinde gördüğü takdirde vasi olarak atanan kişiyi değiştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Vasi atanan kişi neler yapamaz?

Vasi, vesayeti altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliğine özen gösterme, onu temsil etme ve malvarlığını yönetme görevlerini ifa etmekle yükümlüdür (TMK. m.445/I; 447-448). Ancak, vasi, vesayet altındaki kişi adına, kefil olamaz, vakıf kuramaz ve önemli bağışlar yapamaz (TMK. m.449).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Vasilik uzatma kaç gün sürer?

Vasinin ölümü halinde de vasilik görevi kendiliğinden sona erer. TMK'nın 456'ncı maddesine göre, vasi kural olarak iki yıl için atanmaktadır. Vesayet makamı iki yıllık sürenin sonunda yeniden her defasında iki yıl görev süresini uzatabilir; dört yılın bitiminde ise vasinin görevden çekilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yonet.av.tr

Vasi Nedir ve Vasi Tayin İşlemleri Nasıl Yapılır?

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vasilik süresi var mı?

Vasi, Kanun'un 456'ncı maddesine göre kural olarak 2 yıl için atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi vasinin görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. İki dönem üst üste (4 yıl) görev yapan vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aile.gov.tr

Vasi devletten maaş alabilir mi?

Vasilik ücretini belirlemede görev, vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesine aittir…” yöndedir: “... Vasi, vesayeti altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazine 'den karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kyhukuk.com.tr

Vasi Kısıtlının evini satabilir mi?

Türk Medeni Kanunu'nun 444. Maddesi, vesayet altındaki kişilerin taşınmazlarına dair satışı usullerini düzenler. Bu maddeye göre; taşınmazların satışı, Sulh Mahkemeleri talimatı doğrultusunda ve yalnızca vesayet altındaki kısıtlının çıkarları gereği ortaya çıkan durumlarda mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi olan kişi bankadan para çekebilir mi?

Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Vasi ücreti kim tarafından ödenir?

Vesayet altındaki kişinin malvarlığı yok ise, bu kişiye vasi bulmak ya da vasi bulunsa bile, kendisine ücret ödenmediği için vasinin işleri gereği gibi ifa etme(si) mümkün olmamaktadır. Bu sakıncaları gidermek üzere bu durumda vasinin ücretinin Hazine tarafından karşılanması kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Vasiye ücret ödenir mi?

Hesap dönemi kural olarak bir yıllıktır. Vasinin defter tutmasına gerek olmadığına karar verilen hallerde hesap dönemi iki yıl kabul edilebilecektir. Vasi atanırken mahkemenin takdirine göre vesayet altında bulunan kişinin malvarlığı, geliri gibi durumlar göz önüne alınarak vasiye avans olarak peşin ücret ödenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Vasiyi kim tayin eder?

Vasi, vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesince tayin olunur. Mahkemenin izni ile bizzat kısıtlı tarafından tayin edilemez. Genellikle Sulh Mahkemesi, vasiliğe baba veya ananın ya da kendisine vasi tayin edilecek kısıtlı adayının gösterdiği kimseyi atar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: artemishukuk.com

Vasi tapuda satış yapabilir mi?

Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Vasilik için hangi belgeler gerekli?

Vasi tayin belgesi alınabilmesi için aşağıdaki belgelerin varlığı gerekmektedir:
  • Dilekçe.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Kısıtlı veya çocuk için sağlık raporu.
  • Vasi olmak isteyenin ikametgâh belgesi.
  • Vasi adayının geçmişteki vasilik belgeleri.
  • Diğer gerekli belgeler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyehukuk.com

Vasilik alınınca ne olur?

Vasi aynı zamanda görevini yerine getirirken vesayet altındaki kişinin gördüğü zararlardan da sorumludur. Bu doğrultuda vasinin yetkileri aynı zamanda bir göreve dönüşür. Vasinin yetkileri mal varlığını yönetme ve hukuki işlemlerde temsil olarak isimlendirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi tayin edilen kişi neler yapabilir?

Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde vasi, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin hükümlere göre kısıtlıyı bir kuruma yerleştirebilir veya orada alıkoyabilir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: efeshukuk.com

Vasi olan birinin malları satabilir mi?

Örneğin TMK madde 440 uyarınca vasi, vesayet altında bulunanın menfaati gereğince değerli şeylerin dışındaki taşınırları vesayet makamının talimatıyla açık artırma yoluyla satabilir. Ancak bu durumda da vesayet altındaki kişinin kendisi veya ailesi için özel bir değer taşıyan şeyler, zorunluluk olmadıkça satılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vonahukuk.com

Vasi kendi adına araç alabilir mi?

Engelli yada hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi'nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adahukukburosu.com

Vasisi olduğum kişinin borçları bana kalır mi?

Vasi, imza atabilir, duruşmalara katılabilir, eve gelen kağıtları teslim alır. Vasinin borç ödeme zorunluluğu kesinlikle yoktur. Kısıtlı adına borca itirazda edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cezaevine.com

Vasi olan kişi evde bakım parası alabilir mi?

Vasisinin bakım hizmetini vermeyi talep etmesi ve bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin uygun görmesi şartıyla, vasi bu Yönetmelikteki esaslar dâhilinde akraba kabul edilerek bakıma ihtiyacı olan engelliye bakım hizmeti verebilir ve bu hizmet karşılığında bakım ücreti alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.facebook.com

Vasi Kısıtlının bankasını değiştirebilir mi?

Kısıtlı adına yeni bir banka hesabı açılabileceği gibi mevcut olan hesabın altın gibi yatırım hesabına çevrilmesi de mümkündür. Paranın vesayet hesabına yatırılması ve örneğin altın gibi değerlendirilmesi halinde kısıtlının menfaati bulunduğundan talebin kabulüne karar verilebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acarumut.av.tr

Vasisi olan kredi çekebilir mi?

Uygulamada kimi zaman vesayet altındaki kısıtlının vasisinin bilgisi dâhilin de banka kredisi alarak, taksitli mal alımı yaparak, kendisini borçlandırıcı işlemlere sokması halinde bu işlemlerin iptal edilip edilmeyeceği merak konusu olmaktadır. Vasinin bilgisi dâhilinde yapılan işlemlerin iptali mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bebeko.com.tr

Vasi araç satışı yapabilir mi?

Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi kararı için nereye başvurulur?

Vasi tayini için yetkili mahkeme küçüğün veya kısıtlının yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemeleridir (m. 411). Ayrıca diğer vesayet işlemleri bakımından yetki de bu yer vesayet dairelerine (Sulh ve Asliye Hukuk Mahkemeleri) aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr
Önceki makale
USB girişleri nedir?
Sonraki makale
Jean Paul Gaultier kalıcı mı?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT