USB, İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. USB'nin Türkçesi "Evrensel Seri Veriyolu"dur. USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Son sürümü 3.1'dir. 1,22 GByte/sn'lik aktarım hızı vardır.
USB ile bağlanan tüm donanımlar, bağlantı kurulduğu anda kullanıma hazırdır. Veri işleme hızının yüksek olması sayesinde USB ile bağlanan cihazların eş zamanlı kullanımı da kolaydır. Örneğin direkt olarak harici bellek üzerinde çalışmak bilgisayarınızın masaüstünde çalışmaktan farklı değildir.
Dört nesil USB özelliği vardır: USB 1.x, USB 2.0, USB 3.0 ve USB4.
USB Bellek Nedir? Flash bellek ya da bellek çubuğu olarak da anılan USB bellek, bilgisayarınızı USB bağlantı noktasına takılan, küçük, taşınabilir bir cihazdır. USB bellekler daha çok veri saklama, veri yedeklemesi ve cihazlar arasında dosya aktarma için kullanılır.
USB 3.0, Evrensel Seri Yolun (Universal Serial Bus'ın – USB) en son büyük değişikliğidir. Önceki USB teknolojileriyle aynı kolay kullanım ve tak-çalıştır özelliklerini sunar ancak performansı 10kat daha yüksektir ve daha başarılı bir güç yönetim sistemine sahiptir.
İlgili 36 soru bulundu
Hız. USB 3.0'ın hız açısından USB 2.0'ı çok geride bırakıyor. Yukarıda verdiğimiz aktarım hızlara bakarak bu farkı çok net bir şekilde görebilirsiniz. Teorik olarak, bir USB 2.0, verileri 480 Mbit/saniye hızında aktarabilirken USB 3.0 10 GBPS ve daha üstü hızlara ulaşabilir.
İlginç USB 3.0 portlarının normalde mavi renkli olması lazım. USB portu yanındaki USB simgesi üzerinde "SS" harfleri görünen usb 3.0 olmalı.
USB bellek de bilgisayarlara usb yuvalarından bağlanan aletlerdir. Sorununh cevabına gelirsek (Flash Driver ile Usb Bellek Aynı Şeyler mi?) hayır aynı şeyler değillerdir.
USB 3.0, 2.0'a göre 10 kat hızlı. USB 3.0 girişleri mavi oluyor. USB 2.0 ise siyah renk. USB 3.0 bellek halıp bu portta hızlı bir şekilde kullanabilirsin.
Renk kodu haricinde bilgisayara taktığınızda Windows Aygıt Yöneticisi altında cihaz donanım kimliğini bulup internette aratabilirsiniz. Bu sayede o koda sahip cihazın gerçek adını ya da özelliklerini keşfedersiniz. USB 3.0 portunuz varsa veri transferi yapıp hıza bakarak da anlamanız mümkün.
USB Type-C, harici bir cihazdan ana bilgisayara veri aktarırken yüksek hız sağlar. Dosyaların yavaş aktarımı sorunu böylelikle ortadan kalkar. Diğer USB portlarına göre ortalama 2 kat daha hızlı iletişime imkân verir. USB Type-C ile hızlı şarj yapılabilir.
“Type-C kablo nedir?” sorusuna verilecek en iyi yanıt; USB 3.1 teknolojisini destekleyen, yeni nesil, yüksek hızlı bir bağlantı aracıdır. Type-C kablo, küçük, simetrik ve kullanıcı dostu bir tasarıma sahiptir. Kablonun en büyük avantajlarından biri, yüksek elektrik akımı taşıyabilme kapasitesidir.
USB-C 3.1 kabloları tam özellikli USB-C kablolar olarak kabul edilir. USB Type-C ile USB 3.1 aynı şeyler değiller. Type-C sadece bir bağlantı türü ve içerisinde şu anlık sadece USB 2.0 ya da 3.0 barındırabiliyor.
Bilgisayara verinin girişini, yani dış ortamdan bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlayan birime giriş birimi denir. Giriş birimlerinin en önemlileri; klavye, fare, sabit disk, USB flash disk ve CDROM (Resim 1.5)'dur.
Siyah portlar USB 2.0 > 480 Mbps. Mavi portlar USB 3.2 gen 1 > 5 Gbps. Turkuaz/Kırmızı portlar > USB 3.2 gen 2 > 10 Gbps.
USB 3.0 ne alsanız çalışır mı? Eğer flash bellek, fare gibi şeylerden bahsediyorsanız evet çalışır.
Kırmızı USB portları genellikle "powered" denilen, cep telefonu vb şarj etmeye yarayan portlardır. Bunlar bilgisayar kapalı olsa bile güç çekmeye devam ederler (çoğunlukla).
(bilişim, marka) Universal Serial Bus kavramının kısaltması (cihazları bağlamak için bir seri veri yolu standardı.)
Flaş bellek (bilgisayar)
USB bellek modellerinin hafıza kapasiteleri 2 GB ile 16 GB arasında değişir. Eğer cihazınızı yalnızca küçük boyutlu dosyaların depolanması ve bu dosyaların veri aktarımı için kullanacaksanız, 2 GB ile 8 GB arasındaki hafıza kapasiteleri sizin için uygun olacaktır.
Birden fazla kanaldan eş zamanlı veri transferi yapabiliyor olması nedeniyle USB 3.0, kendisinden önceki USB 2.0'a oranla arttırılmış bir veri transfer hızı sunuyor. USB 3.0'ın teorik olarak ulaşabileceği en yüksek hız 4,8 Gbit/sn olarak açıklandı. Yani USB 2.0'ın 480 Mbit/sn hızının tam 10 katına ulaşması mümkün.
USB 2.0 Bellek 480 Mbit/sn bant genişliğine sahipken, USB 3.0 Bellek 4,80 Gbit/sn bant genişliğine sahiptir. Kısaca 2.0 ve 3.0 kavramı flash belleğin bilgisayara olan dosya alım veya aktarım hızıdır. USB Bellek 3.0, 2.0'a göre oldukça yüksek düzeyde bir aktarım hızına sahiptir.
Veri aktarım hızı:
Veri aktarım hızı tüm USB versiyonları arasında en öne çıkan farklılıklardan bir tanesi. USB 3.0 5 Gbps, USB 3.1 10 Gbps, USB 3.2 20 Gbps, USB 4 ise 40 Gbps veri aktarım hızı sunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri