Sağlık Bakanlığı aracılığı ile izin alınmaktadır. 12) Bağışçının ilk bağışından sonra, başka bir hasta ile tekrar doku eşleşmesi olursa, tekrar bağışçı olabilmesi için ne kadar süre geçmeli? - Kök Hücre toplama işleminden sonra hücre sayısının yeterli miktara ulaşmasını beklemek açısından 3 aylık bir süre yeterlidir.
17. Daha önce kök hücre bağışında bulundum, tekrar Türk Kızılayı'na da bağışta bulunabilir miyim? Kök hücre bağışçısı adayı olmak için bir defa örnek vermeniz yeterlidir. İkinci bir kayda gerek bulunmamaktadır1.
Uygun zaman ve durumda aynı veya doku tipi uygun başka bir vericiden ikinci nakil yapılabilir. Bu durumda istenmeyen etkiler ve hasta dokularında oluşan hasarlar bir öncekinden daha fazla olur. Kemik İliği/Kök Hücre Nakli Sonrası Hastalık Tekrarlayabilir mi? Maalesef böyle bir risk her zaman vardır.
Kemik iliği nakli hakkında, vericinin yapılan işlemden zarar göreceği gibi pek çok yanlış inanış bulunur. Karaciğer veya böbrek naklinden kaçınanlar olduğu gibi, bu yanlış bilgiler nedeniyle kemik iliğini vermek istemeyenlerde olur. Oysa işlemin vericiye bir zararı olmaz.
KEMİK İLİĞİ NAKLİNİN BAŞARI ORANI:
%43 ile %83 oranında başarı elde edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Taburcu: Nakil işleminden sonra tüm süreçler sorunsuz bir şekilde tamamlandığında, hasta taburcu olmaya hazır demektir. Bu süreç genelde 2-3 hafta sürmektedir.
Hastalık kemik ağrıları, tekrarlayan enfeksiyonlar, böbrek sorunları, halsizlik, kilo kaybı gibi belirti ve bulgularla seyreder. Belirtileri kontrol altına almaya yönelik çeşitli ilaçlar kullanılsa da tam iyileşme sağlayan bir tedavisi yoktur.
Kalp hastalıkları; Aort stenozu, Anevrizma, Kardiyomyopati, Koroner tromboz. Kronik kalp yetmezliği, Aritmi (Ağır kardiak aritmi öyküsü veya tedavi gerektiren aritmi), Myokard enfarktüsü öyküsü, Kardiak stent takılması olanlar donör kabul edilmez.
Ameliyathane ortamında, 1 veya 2 saat kadar genel anestezi altında özel bir iğne yardımı ile kalça kemiğinizin arkasından (pelvis kemiği) ilerlenerek kök hücreleriniz toplanır. Aynı günün akşamında veya ertesi gün taburcu edilirsiniz. Bağış sonrası ilk 2 ya da 3 hafta biraz ağrı ve tutukluk hissedebilirsiniz.
Kemik iliği nakli için alıcı ve vericinin kan grubunun aynı olması gerekmez, farklı kan grubu olan kişiler arasında da nakil yapılabilmektedir. Doku grubu antijenleri (HLA) sizinki ile uyumlu olan sağlıklı herhangi bir kişi verici olabilir.
Kan hücrelerinin büyük kısmı bazı kemiklerin içindeki boşluklarda bulunan ve süngerimsi bir yapıya sahip olan kemik iliği tarafından üretilir. Kemik iliği nakli bazı kan ve kemik hastalıkları ile bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir.
Bir insanın kendi organları arasında tedavi amaçlı nakil yapılması caizdir. Kendini yenileyen kan, doku ve ilik gibi maddelerin yine tedavi amaçlı olmak üzere bir başkasına verilmesi caizdir.
Öykü Arin üçüncü nakil ihtiyacı olursa, ikincisi tutmazsa yabancı bir donörden başka şansı kalmıyor. Herkes üzerine düşeni artık yapmalı. Donör olun, umut olun. Yeterli düzeyde kök hücrenin bu sisteme girmesi gerekiyor.
- 18-50 yaşlarında ve fiziken ve ruhen sağlıklı birey olma koşulu aranmaktadır. Türk Kızılay tarafından bağışçı adayı bilgilendirilerek onam formu alınmaktadır. Kemik İliği Bankası veri tabanında kaydı gerçekleşmiş bağışçı adayları 55 yaşına kadar veri tabanında kayıtlı kalır.
Nakilden sonra tam iyileşmenin ne zaman olacağı hastadan hastaya değişmekle birlikte hastaların çoğu nakilden sonraki bir yılda iş ve okul hayatına dönebilecek duruma gelirler. Bazı hastalarda (özellikle de graft versus host hastalığı olanlarda) iyileşme süreci ve normal yaşama dönüş 2 veya daha fazla yıl sürebilir.
Kanser başta olmak üzere ağır hastalıklarda kullanılan yaşam kurtarıcı bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Kemik iliği ya da kök hücre bağışçısı olmak hiçbir şekilde zor olmamakla birlikte, vücuda herhangi bir negatif etkisi de bulunmamaktadır.
Nakil sonrası olası yan etkiler; ağızda değişiklikler, ağrı şikayetleri, mide bağırsak sorunları, iştah kaybı ve değişmiş tat hissi, saç kaybı ve deride değişikliklerdir.
Sigara içilmesi de normalde sigara içen kişiden kan bağışını tabii ki kabul ediyoruz ama kan bağışladıktan sonra sigara içmesini de belli bir süre engellemesini istiyoruz. Çünkü sigara veya alkol kullanımı tansiyonu düşürdüğü için kan bağışlayan kişinin kendi sağlığına zarar vermesini engelliyoruz.”
Kemik iliği biyopsisinin patoloji sonuçları genellikle 1 hafta – 10 gün içinde belli olmaktadır.
Bulaşıcı hastalık ya da daha önce onkolojik hastalık geçiren hastaların donör olması uygun değildir. İlaç kullanan hastalarda kullanılan ilacın adı önemlidir. Örneğin gönüllü donör sadece tiroid hapı kullanıyorsa bu donör olmaya engel olmayacaktır. Sigara ve alkol kullanmak donör olmaya engel değildir.
Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) hastalarının tamamen iyileşmesi mümkün değildir, ancak tedavi seçenekleri ile hastalık belirli bir süre ortadan kaldırılabilir ve hasta normal yaşamını sürdürebilecek hale gelir.
Kan kanseri ifadesi daha çok akut lösemi için kullanılan bir ifadedir. Ancak Kronik Lenfositik Lösemi, Kronik Miyeloid Lösemi hem kemik iliği hem kan kanseri olarak ifade edilebilir. Multipl Miyelom ise plazma hücrelerinin kemik iliğinde yerleşim göstermesinden dolayı kemik iliği kanseri olarak belirtilir.
Lösemi belirtileri, halsizlik, sürekli ateş, enfeksiyonlar, kolay morarma ve kanama, boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde şişmiş lenf bezleri, kemik ağrıları, kilo kaybı, iştahsızlık ve ciltte mor veya kırmızı lekeler gibi çeşitli belirtileri içerebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri