Vasiyet alacaklısı, vasiyet edenin ölümü anında mirasa ehil ve sağ ise vasiyete konu mala hak kazanabilir. Vasiyet alacaklısı, vasiyet edenden önce ölürse, vasiyetnameden aksi anlaşılmadıkça, vasiyet olunan şey miras bırakanın mirasçılarına geri döner.
Bu kurallara aykırı olarak düzenlenmesi durumunda vasiyetname bozulabilir. Öncelikle bilmelisiniz ki; vasiyetname kendiliğinden bozulmaz. Mirasçılardan birinin vasiyetnamenin iptali için dava açması gerekir. Hiç bir mirasçı yasal süresi içinde dava açmazsa vasiyetname geçerli olacaktır.
Vasiyetname tek taraflı hukuki bir işlemdir. Tek taraflı hukuki işlemlerin özelliği gereği irade beyanının karşı tarafa ulaşmasına ve karşı tarafın bunu kabul etmesine ihtiyaç yoktur. Dolayısıyla, vasiyetnamenin ölümden önce mirasçılara bildirilmesi veya açıklanması gerekmez.
Vasiyetnamelerde irade beyanının karşı tarafa ulaşmasına ve karşı tarafın da bunu kabul etmesine gerek yoktur. Vasiyet eden kişi bu işlemleri ölümünden sonra sonuç doğuracak şekilde yapmaktadır. Dolayısıyla miras bırakan, ölümüne kadar her zaman vasiyetnameleri serbestçe ve tek taraflı olarak değiştirebilir.
1.3. Mirasçı
Mirasçı, mirasbırakanın ölümü durumunda, malvarlığının ve borçlarının tamamını yasal düzenlemelere veya vasiyetnameye göre pay alacak olan kişi yada kişilerdir. Yani, mirasçılar, ölen kişinin mal varlığındaki tüm aktifleri (varlıklar) ve pasifleri (borçlar) dahil olmak üzere mirasını devralırlar.
İlgili 22 soru bulundu
Vasiyetnamenin tenfizi, vasiyet alacaklısı tarafından talep edilebilecektir. Alacaklı, vasiyet alacaklısı olduğunu öğrenmesinden itibaren 10 yıllık hak düşürücü sürede vasiyetnamenin tenfizi davası açabilir. Vasiyet alacaklısı, vasiyetnamenin tenfizi davasını yasal ve atanmış mirasçılara karşı açacaktır.
Vasiyetname ile kendisine belirli bir mal varlığı bırakılan kişi, bunu en geç 10 yıl içinde istemelidir. Bu isteğini vasiyetnamenin tenfizi davası ile istemesi gerekir. Vasiyetnamenin tenfizinde geçerli olan 10 yıllık bu süre ise vasiyetnameyi düzenleyen kişi ölmedikçe işlemeye başlamaz.
Vasiyetnamenin iptali davası, iptalde menfaati olan her mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir. Mirasçı veya vasiyet alacaklısı sıfatını taşımayan kişiler tarafından açılamaz. Örneğin, tereke alacaklıları, tereke borçluları veya bir mirasçının alacaklısı, iptal davası açamaz.
El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek yazılmış olmalıdır. El yazılı vasiyetnamenin mirasbırakan tarafından imzalanmış olması zorunludur. İmza vasiyetnamenin en altına atılmış olmalıdır. El yazılı vasiyetnameye yapılan her türlü ekleme tarih de atılarak imzalanmalıdır.
10 MİLYONDAN FAZLA VASİYETNAME SORGULAMASI YAPILDI
Bu kapsamda sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018'den bu yana e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 2020 yılının tamamında “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 adet sorgulama yapıldı.
Vasiyetname ve miras sözleşmesi, şekli anlamda ölüme bağlı tasarruflardır. Vasiyetname; miras bırakanın ölümünden sonra yapılmasını istediği hususları içeren, kişiye bağlı, şekli ve her zaman dönülebilen, miras bırakanın ölümünden sonra sonuç doğuran ve tek taraflı irade beyanını kapsayan bir hukuki işlemdir.
Vasiyetname İtiraz
Vasiyetnameye itiraz dava yoluyla yapılır. Mirasbırakanın ölümünden sonra, vasiyetname, sulh hukuk hakimliğince mirasçılar huzurunda açılır ve okunur.
Vasiyetnamenin açılması ve ilgililere okunmasının ardından 1 yıllık iptal davası açma süresi başlar. Vasiyetnamenin iptali davası bu süre içerisinde açılmazsa bu hak artık kaybolur. Vasiyetin iptali davası, her türlü iddiaya dayanarak açılabilen bir dava değildir.
Madde 2 - Noterler, yaptıkları vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesinden 783,82 TL düzenleme ücreti alırlar.
Vasiyetname, mirasbırakan tarafından geri alınmaması (TMK m. 542 vd.; ZGB Art. 509 vd.) duru- munda, mirasbırakanın ölümü anından itibaren hüküm doğurur.
Genellikle “65 yaş üstü vasiyetname hazırlamak isteyen kişiler için doktor raporu zorunluluğu var.” şeklinde düşünülse de böyle bir zorunluluk yoktur.
Vasiyet; ölümden sonraya bağlı olmak üzere bağış (teberru) yoluyla bir malı bir şahsa temlik etmek, bırakmaktır. Bir kişi, mal ve haklarının en fazla üçte biri üzerinde ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir, geriye kalan üçte iki vârisler namına korunmuş hissedir.
Vasiyetnamenin açılması davasında da diğer davalarda olduğu gibi ilk derece mahkemesi tarafından karar verildikten sonra yasal itiraz süresi içinde istinafa başvuru hakkı vardır. Mahkeme tarafından gerekçeli kararın yazılıp taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde istinafa başvurulmalıdır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun (“TMK”) 531. maddesine göre, “Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabilir.” Bu hükme göre vasiyetnameler düzenlenme şekline göre; resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olarak sınırlı sayı ilkesi benimsenerek ...
Vasiyetnamenin Kısmen İptali
Örneğin, vasiyetnamede yer alan bir hüküm, miras hukuku kurallarına aykırı olabilir veya belirli bir mirasçının haklarını haksız bir şekilde sınırlayabilir. Bu durumda, ilgili mirasçı veya vasiyet alacaklısı, vasiyetnamenin sadece bu geçersiz veya hatalı kısmının iptalini talep edebilir.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman vasiyetnamenin tenfizi davalarının ortalama olarak 4 ila 8 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 1-2 yıla kadar uzaması mümkündür.
Kişinin 65 yaşından büyük olması halinde vasiyetname yapılacağı gün bir devlet hastanesinden vasiyetname yapmaya ehil olduğuna ilişkin sağlık raporu alınması gerekiyor. Bu raporun aynı gün alınması önem arz ediyor.
Miras hukukunda mal paylaşımı kişi ölmeden de devreye girebilmektedir. Ancak bunun için kişinin vasiyetname yazması gerekmektedir. Bu vasiyetnamede malını ne şekilde, kimlere pay edeceğini belirtmelidir. Ölmeden mal paylaşımı ancak miras bırakanın kendi rızası ile gerçekleşmektedir.
Madde 596 - Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi tarafından açılır ve ilgililere okunur. Bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağrılır.
Vasiyetname, tek taraflı olarak düzenlenen bir ölüme bağlı tasarruftur. Bundan dolayı, bir vasiyetname her zaman geri alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri