Yetişkin bir köpek günde bir kez kaka yapar, ancak günde 3 defaya kadar da çıkabilir.
Öncelikle yetişkin köpekten bahsedersek, tuvalet eğitimi beslenme saatini düzenlemek ile başlıyor. Köpekler yemeğini yedikten 10 ila 30 dk. sonra tuvalet yapma ihtiyacı duyar.
Yetişkin köpekler için günde bir ya da iki defa 20 - 30 dakikalık yürüyüşler yeterlidir. Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa bu süreyi uzatabilirsiniz. Yetişkin köpekler ise hem yavrulardan hem de ileri yaştaki köpeklerden daha uzun yürüyüşler yapabilir.
Genelde bir köpeğin normalden bir veya iki kez daha az dışkılaması ciddi bir durum değildir ancak köpeğiniz bir günden uzun süredir tuvalete çıkmadıysa ve gerginlik ya da iştahsızlık gibi belirtiler gösteriyorsa veteriner hekiminizi arayın.
Yetişkin Köpekler
Belirli olgunla eriştikleri için 8 saate kadar tuvaletlerini tutabilir. 8 saat çok uzun süre olduğu için bu durum köpeğinizin psikolojik ve fizyolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle köpeğinizin 6 saatten fazla tuvaletini tutmasına izin vermemelisiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
En önemli ipuçlarından bir tanesi ise köpeğin fiziksel davranışlarını incelemek olacaktır. Tuvaleti gelen köpeklerde en sık görülen olaylar ise şunlardır: Hızlı hareket etme ve kendi etrafında daire çizme. Bulunduğu alanı dikkatli bir şekilde koklaması
Yetişkin Köpekler: Bir yaş ve üzeri yaş grubunda olan yetişkin köpekler,8 saate kadar tuvaletlerini tutabilmektedirler. Ancak 8 saat çok uzundur ve bu durum köpeğin psikolojik gelişimini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu sebeple, köpek 6 saatten fazla bu durumda bırakılmamalıdır.
Günlük tuvalet ihtiyacı için evden dışarıya küçük ziyaretlerde bulunmanız gerekir. Sağlıklı ve yetişkin köpekler günde 6-8 saat arasında tuvaletini tutabilirler.
Sağlıklı yetişkin köpeklerin günde 6 - 8 saat kadar tuvaletini tutması beklenir. Yetişkin köpeklerde bir günlük idrar üretimi kilo başına yaklaşık 20 - 40 ml arasındadır. Ancak her köpeğin tuvalet alışkanlığı aynı değildir.
Özellikle soğuk havalarda bu nedenle doğru ve düzgün beslenmeleri çok önemlidir. Her ne kadar dayanıklı canlılar olsalar da bunun da bir sınırı vardır. Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir.
Yavruluk dönemini geride bırakan ve evde yalnız kalmaya göreceli olarak alışmış yetişkin köpeklerin 4-8 saat boyunca yalnız kalabilecekleri kabul edilir. Mesanelerinin yavruluk dönemine oranla daha büyük olması yetişkin köpeklerin teknik olarak daha uzun süre evde yalnız kalmasına imkân tanır.
Uyku döngüleri değişir, köpekler genellikle 21:00 ile 06:00 arasında uyur. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu uyku miktarını etkileyen birçok faktör vardır. En önemlisi köpeğinizin yaşıdır. Yaşlı köpeklerin gençlere göre daha az uykuya ihtiyacı vardır.
Evde olduğunuz ve konsantrasyonunuzun köpekte olduğu her an, köpek ev içinde serbest bırakılmalıdır. Ufaklık, gözünüz üzerindeyken yanlış yere tuvaletini yapmış olsa bile, gazete ya da hasta altı pedi altına itilerek ödüllendirilmelidir. Hiçbir şekilde yanlış yere çiş/kaka yaptığı için kızılmamalıdır.
Daha sonra sabah ilk iş olarak tuvalete çıkarmak gerekir. Akşam ise yemek yedikten sonra tuvalete çıkarmak yeterli olacaktır. Köpeğiniz bundan sonra sabah uyanınca ve akşam yemek yedikten sonra tuvalete çıkacağını öğrenmiş olur.
Köpekler kuma kaka yapar. Bahçede iken nasıl toprağa tuvalet ihtiyaçlarını gideriyorlarsa, kum içerisinde de aynı şekilde giderirler.
Yetişkin bir köpeğin eve tuvaletini yapmasının en çok karşılaşılan nedenlerinden biri ise sahibinin dikkatini çekmek istemesidir veya bunu protesto amaçlı da yapıyor olabilir. Bu duruma küçüklüğünde verilen yanlış veya eksik tuvalet eğitimi de neden olabilir.
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Bir yavru normal olarak, uyanınca yeyip içtikten sonra, oyun ve diğer aktivitelerden sonra ve akşam yatmadan önce tuvaletini yapar; bu zamanlarda köpeğinizi dışkı yerine götürmeniz gerekir.
Köpek İdrarını Hemen Kurulayın
Köpeğiniz idrarını yapar yapmaz ya da bunu fark ettiğiniz anda hemen nemli bir bez alarak bölgeyi silin ve iyice kurulayın. Evde köpek çişi kokusu nasıl giderilir? sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de etkili bir yöntem olan sabunla ıslatılmış nemli bez kullanılmasıdır.
Köpeklerin su tüketimi artırılmalıdır. Dehidrasyon kabızlığın en önemli nedenleri arasında yer alır. Bu nedenle köpeklerin su tüketimi sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Gerektiğinde mamasına ekstra su katılmalı, mutlaka temiz su içmesi sağlanmalı ve gerektiğinde beslenmesine yaş mama eklenmelidir.
Köpekler özünde sürü hayvanlarındandır ve bir veterinerin dediğine göre içgüdüsel olarak her şeyi aileleriyle yapmak isterler. Eğer köpeğiniz sizi tuvalete kadar takip ediyorsa, bu onun -biraz yapışkan bir davranış da olsa- “Sen benim en iyi arkadaşımsın, her şeyi beraber yapalım!” deme şeklidir.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Köpekler, eşsiz koku alma duyuları sayesinde nereye tuvaletlerini yapacaklarını belirlerler. Yani köpeğiniz evin herhangi bir yerine tuvaletini yaptığında, orayı temizleyip kokuyu gidermezseniz aynı yere tekrar tuvaletini yapmaya çalışacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri