Fasl kavramı, cümlenin cümleye atfının terk edilmesi; vasl ise, bir cümlenin diğer bir cümleye vâv ( و) edatı ile atfedilmesi anlamına gelmektedir.
Arap belâgatında cümlelerin “ve” bağlacı ile birbirine bağlanması anlamında meânî terimi. Arap edebiyatında cümlelerin “ve” bağlacı ile birbirine bağlanmaması anlamında bir meânî terimi. Resmî yazışmaları belirten edebî tür, dil bilimi ve fıkıhta haber karşıtı olarak kullanılan bir ifade kategorisi.
Sözlükte vasıl (vasl) “bir şeyi diğer bir şeye bağlamak, ulamak, eklemek” anlamına gelir. Meânî âlimlerinin çoğu vasıl ile bir cümlenin diğerine "ve" (vâv) bağlacıyla atfedilmesini, fasıl ile de (fasl) bu atfın terkedilmesini kasteder.
birl. geçişli f. (Ar. vaṣl + Türk. etmek, eylemek) İki şeyi birbirine ulaştırıp bağlamak, kavuşturmak: Âsûde çeker iken piyâle / Gündüzleri vasledip leyâle (Fâzıl A. Aykaç). Eseri sanatkâra rapt ve vasleden alâka… (Ahmet Hâşim).
Fasl kavramı, cümlenin cümleye atfının terk edilmesi; vasl ise, bir cümlenin diğer bir cümleye vâv ( و) edatı ile atfedilmesi anlamına gelmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Arapça kökenli olup zaman içerisinde dilimize kadar uzanan kelimelerden biridir. Belirli bir dönem karşı karşıya kalınan durum için fasıl kelimesi kullanılmaktadır. TDK sözlük anlamında da belirli bir durum anlamına gelmektedir.
Vasl, Kur'ân okurken bir kelimeyi, sesi ve nefesi kesmeden sonraki kelimeye bağlayarak okumak demektir.
Vasi kelimesi, günlük hayatta sıklıkla karşılaşılabilecek olan kelimeler arasında yer almaktadır. Vasi, akıl yönüyle zayıf olan bir kimsenin veya bir yetimin malını ve mülkünü yöneten kimse olarak ifade edilebilir.
Arap belâgatında cümlelerin “ve” bağlacı ile birbirine bağlanması anlamında meânî terimi. Sâlikin Hakk'a ulaşması anlamında bir tasavvuf terimi.
Allah'ın zâtında, sıfatlarında, mâbud oluşunda bir ve tek olduğunu zihin ve kalp yoluyla kabul etme anlamında terim.
Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir.
Vasıl hemzesi; sakin harfle başlayan bir kelimenin başına okumaya imkan sağlanabilmesi amacıyla konulan, ibtida (başlangıç) halinde zikrolunan, vasıl (geçiş) durumunda okunmayan hemzeye deriz.
İki üstünlü bir hemze ise tenvin düşer ve hemze bir elif miktarı uzatılarak durulur.
Vakf-ı Mücevvez (Vakf-ı Mücevvez li vechin), bir yönden vasletmeyi, başka bir mana yönünden vakfetmeyi gerektiren yerlere konulmuştur. Vasl evlâ vakf câizdir. Yani durulabilir ama geçmek tercih edilmiştir. Durulunca geriden alınmaz.
Kökeni: "Fasıl" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "فَصْل" (fasl) kelimesi bölüm veya ayrım anlamına gelir. Örnek Cümle: Bu geceki konser, Türk sanat müziği faslından oluşacak ve birçok ünlü şarkıcı sahne alacak.
Sözlükte “kesmek, uzaklaştırmak, ayırmak” mânasına gelen fasıl (fasl) isim olarak “iki şey arasındaki boşluk veya engel” demektir.
Fasıl, Klasik Türk müziğinde bir süittir. Arapça nevbe ve vesleye benzer. Klasik bir fasıl genellikle taksim, peşrev, kâr, beste, ağır semai, yürük semaisi, gazel, şarkı ve saz semaisi gibi hareketler içerir, aranağme olmaksızın sürekli olarak çalınır ve aranağme aranjmanları ile birbirine bağlanır.
Bu noktada TS'de kapalı t (ة) ile biten Arapça kelimeler dikkate değerdir. Arapçada kapalı t ile biten kelimelerin telaffuzu, kelimede durma tercihine bağlı olarak değişmektedir. Bu kelimelerin telaffuzunda durulduğu zaman, kapalı t harfi /a/ veya /e/; durulmadığı zaman /t/ olarak telaffuz edilir.
“Tı” ط : Durmanın mutlak olduğuna işaret eder ki -lâzım ve câiz gibi- bir kayıt ile sınırlandırılmamış demektir. Böyle yerlerde, üzeride durulan kelimenin sonrasından okumağa başlanırsa, mana güzel olur.
➡ Ze, durmanın da geçmenin de serbest olduğu bir duraktır.
Bu durağın görüldüğü yerde geçmek durmaktan daha iyidir. Ancak durulması mana bozukluğuna sebebiyet vermez. ➡ Okuyucu nefes darlığı yaşarsa işaretin bulunduğu yerde durabilir. Şayet durursa ayeti geriden alarak okuması gerekmez.
Hemze çoğunlukla aslî harftir; bazan vav, yâ veya eliften bedel olabilir. Elif ise aslî harf değildir; daima ibdâl harfi olarak bulunur. 6. Hemze kelimelerin baş, orta ve sonlarında yer alabilirken elif asla başa gelmez.
Elif harfi (harekeli iken Hemze) harekesine göre a ile e, ı ile i veya u ile ü arasında sesler veren bir harftir.
Hemze ( ء )
Hemze, bazı kelimelerde Vav ( و ) ve Ye ( ى ) 'nin üzerinde yazılmıştır. Bu şekilde yazıldığında bu harfler yerine hemze okunur.
El Hayy ismi şerifi hayat veren sonsuz hayat kaynağı, can veren anlamına gelmektedir. El Kayyum ismi şerifi in anlamı ise gökleri ve yerleri ayakta tutan, varlığı daimi anlamına gelmektedir.
Sözlükte “doğrulup ayakta durmak, devam ve sebat etmek, bir işin idaresini üzerine almak, gözetip korumak” anlamındaki kıyâm kökünden mübalağa ifade eden bir sıfat olup “her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, kâinatı idare eden” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri