Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Vatan Partisi, 1920 yılında kurulup 1952 yılında dağılışa uğrayan Türkiye Komünist Partisi'nin üyeleri tarafından
Vatan Partisi, 15 Şubat 2015 tarihinde Doğu Perinçek liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "Vatan Partisi" şeklindedir. Simgesi iki buğday başağının arasında yer alan yıldızdır. Genel başkanı Doğu Perinçek'tir.
Siyasal Parti. Türkiye İşçi Partisi (TİP), ülke içerisinde oluşan özgürlük ortamının, Türkiye'nin değişen toplumsal yapısının ve dünyada yükselen sol dalganın ürünü olarak kendine yaşama alanı bulan bir siyasal partidir.
Dört yıl Siyasi İlimler Derneği Türkiye Bölümü yöneticiliği, dört yıl Türk Hukuk Kurumu yöneticiliği yaptı. İyi derecede Almanca ve orta derecede İngilizce bilen Doğu Perinçek, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu, gazeteci Şule Perinçek ile evlidir.
Türkiye Komünist İşçi Partisi, Türkiye'de faal olarak yer alan yasa dışı komünist siyasi partidir. TDKP ile anlaşmazlığa düşen bir grup isimlerini TDKP/L olarak değiştirdi. Daha sonra bu birleşimin adını EKİM olarak değiştirerek siyaset yapmaya başladı.
İlgili 41 soru bulundu
Komünizm, siyasi düşünürler ve yazarlar tarafından siyasi yelpazede aşırı sol olarak konumlandırılmıştır.
Doğu Perinçek, lideri olduğu Vatan Partisi'nin Cumhur İttifakı'nda yer alma talebinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından reddedildiğini açıkladı.
Vatan Partisi, 1920 yılında kurulup 1952 yılında dağılışa uğrayan Türkiye Komünist Partisi'nin üyeleri tarafından Hikmet Kıvılcımlı önderliğinde 22 Ekim 1954 tarihinde kurulmuş, Türkiye Komünist Partisi'nin teorik misyonunu sahiplenmiş komünist parti. Kurucu genel başkanı Ahmet Cansızoğlu'dur.
Bugün Sol Parti'nin merkezi Ankara'dadır ve partinin liderliği Önder İşleyen, Hayri Kozanoğlu, Gizem Gül Kürekçi ve İlknur Başer'den oluşan dört kişilik bir Başkanlar Kurulu'nca yürütülmektedir.
Solculuk, var olan sosyal hiyerarşiyi kaldırmak isteyen ve zenginliğin eşit dağılımını destekleyen politik hareketlere karşılık gelen terimdir. Emek-sermaye çelişkisinde emekten taraftır. İnsan merkezlidir, odağına din, ırk, milliyet, cinsiyet vb. kavramlar yerine insanı alır.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ittifakta yer almaktadır.
HDP'nin TİP ile yaptığı ittifak modeli garip ve HDP'ye kaybettiren bir ittifak modeliydi. Seçimin sonuçları da bunu gösterdi. Bu ittifak modelinin HDP'ye fayda sağlamadığı, ciddi anlamda HDP'yi zarara uğrattığı görüldü.
Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Cumhur İttifakı'nı destekleme kararı kaldı. Bu kapsamda HÜDA PAR, 14 Mayıs'taki seçimde cumhurbaşkanı adayı göstermeyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyecek.
Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, 71 bin 536 imza topladığını duyurdu. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'se 21 bin 356'ya ulaşabildi. Yüksek Seçim Kurulu'na ait verileri paylaşan Oğan, “Sevgili Türk milleti, imza sayımız an itibarıyla 71 bin 536 oldu.
Türkiye'de merkez sağ çizgi Demokrat Parti ile başlar. DP'den sonra merkez sağ çizgide yer alan Adalet Partisi, Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi'nin de DP gibi, siyasi yaşamları boyunca halkın inançlarına, dinine, kültürüne, örf ve adetlerine saygı gösterdikleri görülmektedir.
Merkez ve merkez sağ siyasete uygun olarak İyi Parti; radikal olmayan ve Türk vatandaşlarının haklarını öncelikle savunan, direkt sağ siyasete kıyasla daha ılımlı bir milliyetçiliği benimser.
Zafer Partisi, başta Suriyeli sığınmacılar olmak üzere Türkiye'ye gelen mültecileri emperyal güçlerin Türkiye'yi "Türksüzleştirme" politikası olarak görmekte, stratejik göç mühendisliği ile Türkiye'nin demografisinin değiştirileceğini ifade edip, bunu da "örtülü istila" olarak tanımlamaktadır.
HDP 2019 yerel seçimlerinde de bazı batı illerinde aday çıkarmayarak, CHP adaylarına destek vermişti. Emek ve Özgürlük İttifakı'nda şu partiler yer alıyor: HDP. Emekçi Hareket Partisi (EHP)
İttifak ilanı
Anavatan Partisi, Güven Adalet ve Aydınlık Partisi ve Vatan ve Hürriyet Partisi, ATA İttifakını dışarıdan desteklediğini açıkladı.
Hür Dava Partisinin 2 Haziran 2021 tarihinde yapılan 4. olağan kongresinde genel başkanlığa yeniden Zekeriya Yapıcıoğlu seçilmiştir. 2023 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti listelerinden seçime gireceğini açıklayan Hür Dava Partisi, Cumhur İttifakına dahil olmadan ittifaka dışarıdan destek vereceğini açıkladı.
Üçüncü taraf kaynaklar genellikle partiyi milli muhafazakâr, sosyal muhafazakâr ve Yeni Osmanlıcılık ideolojilerini benimseyen bir parti olarak tanımlamaktadır. Partinin genellikle siyasi yelpazede sağ kanatta yer aldığı kabul edilir, ancak bazı kaynaklar 2021'den bu yana partiyi aşırı sağ olarak tanımlamıştır.
Bu kavram, aslen gelenekselci muhafazakârları ve gericileri tanımlamak için kullanılmasına rağmen zaman içinde; liberal muhafazakârları, klasik liberalleri, liberteryen muhafazakârları, Hristiyan demokratları ve çeşitli milliyetçileri de tanımlamada kullanılarak biraz daha çeşitlilik kazanmıştır.
Aşırı sol (Radikal sol ya da İngilizcesiyle far-left), komünist ve sosyalist siyasi partilerin solunda yer alan ve statükoyu reddeden, tam devrim yanlısı hareketlerin tümü. Köklü yapısal reformlardan yanadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri