Vatan sevgisi, bütün insanları ve bütün memleketleri kapsayan bir hususiyet olmakla beraber aralarında benzerlik, uygunluk, vücut benzerliği ve vücutlarındaki terkibin aynı olması dolayısıyla Türklerde diğer milletlerden daha fazla ve daha köklüdür.
Bir kimsenin doğduğu ve yaşadığı, siyasal ve duygusal yönden bağlı olduğu toprak parçasını; ruhun özlemini duyduğu asıl ve gerçek âlemi ifade eden sosyoloji, siyaset ve tasavvuf terimi.
Vatanseverliğin bugün daha ziyade ifade ettiği anlam, toprağa, anavatana bağlılıktır. Vatanseverliğin bir başka görüntüsü de; bir ülkenin kazandığı savaşların ve askeri kahramanlıkların övülmesi ve diğer ülkelere göre sahip olduğu tarihsel-kültürel misyonun yüceltilmesidir.
Vatanını seven her yurttaşın, vatanını yüceltmeyi arzu etmesi ve bu uğurda çabalaması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle vatan sevgisi, vatanımızda huzur, refah, emniyet ve istikrar içerisinde yaşayabilmek için çalışmayı ve çabalamayı gerektirmektedir.
Vatanseverlik, sadece milletini, milliyetini sevmek değil, ülkesinin bütün insanlarını, dağını, taşını, toprağını, ağacını, akarsuyunu, kaynak suyunu, köyünü, yolunu, atalarını, yerin altında yatan şehidini, büyük bir kıskançlıkla sevmek ve korumaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Vatanımız bizim için çok değerlidir çünkü bu vatan kolay kazanılmamıştır. Vatanımızın tarihi değerlerine sahip çıkarak onu her zaman korumak bizim temel görevimizdir. Vatan toprakları kutsaldır ve bu vatanın üstünde tek bir insan kalmayıncaya dek bu vatan korunmaya devam edecektir.
Vatan, sözlüklerde kişinin doğup büyüdüğü memleket, yurt anlamıyla yer alır. Divan şiiri geleneğinde ise vatan, sözlük anlamından çok sevgilinin bulunduğu ve yaşadığı yer anlamında kullanılmıştır.
Vatan sevgisi çok yüce bir duygudur ve onu farklı şiirlerinde çok anlamlı mısralarla dile getirmiştir. Vatan; özgürlük, bayrak ve nâmûs gibi uğruna can verilecek ve düşmana çiğnetilmeyecek yurt toprağıdır. Vatan, uğruna ölünen ve her an ölünecek cennet mekândır.
TDK'ya göre vatan kelimesi, bir milletin üzerinde egemenlik kurduğu ülke anlamına gelir.
Vatan, üzerinde yaşanılan kara parçasına verilen addır. Tabi burada yaşayan ulusun bağımsız ve egemen olması gerekir. Ayrıca üzerinde yaşanılan yeryüzü parçası, ona ait hava sahası ve karasuları vatan içerisine dahildir.
Çalışma sonucunda vatan kavramına ilişkin 2 tema ve 9 kategori elde edilmiştir. Bunlar Maddi, İhtiyaç Bildiren Unsurlar: Barınacak Yer, Toprak Parçası, Topluluk ve Manevi Değer Bildiren Unsurlar: Bağımsızlık, Güç, Kahraman, Koruyan, Değerli, Zenginliktir.
Toprak deyince çoğumuzun aklına cansız, durağan ve bitkiler ve hayvanların yaşaması için var olan inorganik bir tabaka gelir. Bunun eksik bir tanım olduğunu artık biliyoruz; toprak, içinde karmaşık ilişkiler ağını barındıran, canlı bir ekosistem.
Vatan, toprağın altındaki şehitlerin ve tüm ataların ebedî uykuda olduğu kutsal bir topraktır. Şair Mithat Cemal Kuntay'ın "Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır." dizesinde söylediği gibi bir toprak parçasını vatan kılan özellik, onun uğruna canını feda edebilen kişilerin var olmasıdır.
Bireyler için bu kavram doğup büyüdüğü, ailesinin tarihsel kökenlerinin olduğu yerdir.
Ana vatan kelimesinin doğru yazım şekli ise ana vatan şeklindedir. Anavatan olarak yanlış yazılmaktadır. Ancak doğru yazım biçimi ana vatan olarak belirtilmektedir. Ana vatan kelimesinin TDK'ye göre doğru yazım biçimi ana vatan olarak belirtiliyor.
Yurtseverlik ya da vatanseverlik bir bireyin ülkesine veya coğrafyasına duyduğu sevgi ve bağlılıktır. Zaman içerisinde farklı anlamlara gelmiştir ve anlamı çevre koşullarına, coğrafyaya ve felsefeye oldukça bağımlıdır.
Beş Hececiler Akımı, vatan sevgisi, yiğitlik ve kahramanlık öyküleri, vasat insan tipi ve Anadolu'nun da şiire katıldığı bir akımdır. Beş Hececiler; Faruk Nafiz Çamlıbel, Halit Fahri Ozansoy, Enis Behiç Koryürek, Orhan Seyfi Orhon ve Yusuf Ziya Ortaç'tır.
Bir milleti yücelten en önemli iki unsurdan birisi olan vatan sevgisi, gerçekten Namık Kemal tarafından Türk aydınlarının ruhuna bütün etkileyiciliği ile üflenmiştir.
Vatan kelimesinin eş anlamlısı "yurt" sözcüğüdür.
Mavi Vatan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de ilan ettiği deniz yetki alanlarını (karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge) kapsayan doktrin.
Kutsal veya mukaddes, güçlü bir dinî saygı uyandıran veya uyandırması gereken kabul görmüş; bozulmaması, dokunulmaması gereken, üstüne titrenilen değerlerdir. Kutsal, felsefe de Tanrı'ya adanmış olan, tanrısal olandır. Kişilerin manevi yönden değer verdiği, koruduğu; dinî görüş ve inançlardan oluşmaktadır.
Vatan Üzerinde yaşadığımız, bayrağımızı özgürce dalgalandırdığımız, belli sınırlar içerisindeki toprak parçasıdır. Vatan Sevgisi, kişiyi o toprak parçasına bağlayan en kuvvetli bağdır. Yaşadığımız bu toprakları korumak, herkesin görevidir.
Vatan, bir ulusun bağımsız ve egemen bir şekilde üzerinde yaşadığı, orayı yurt edindiği toprak bütünüdür. Vatan sevgisi ise gerektiğinde canını bile verebileceği, her şeyinden vazgeçebileceği en asil ve yüce bir sevgidir. Vatan için savaşmak, mücadele etmek ve her koşulda savunmak vatan sevgisini gösterir.
Bir milletin sahip olduğu en önemli şey vatanıdır. Bayrak bu vatanın bağımsızlığının sembolüdür. O bayrak dalgalanmaya devam ettiği sürece bir millet varlığını ve vatanını koruyabilir/koruyabilmiştir demektir. Her millet için vatan ve bayrak kutsaldır.Bir insan vatanını seviyorsa vatanı için çalışır.
Toprak yaşamın kaynağıdır. Bitkiler toprakta ve toprakla büyür, sonra da doğrudan ya da dolaylı olarak dünya üzerindeki tüm canlılar için besin sağlarlar. Yani, toprak olmasaydı yaşam bildiğimiz gibi olmazdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri