Çocuklar uykudayken EEG çekilebiliyor Çocuklarda sadece uyanıklık EEG'sinin epileptik durumu belirlemedeki başarı oranı yaklaşık %50 olarak ifade edilir. Ancak hem uyku hem uyanıklık toplam 1 saat sürede yapılan bir çekimle başarı oranı %70-80'lere çıkmaktadır.
Sebepsiz ve sık ani sıçramalar, ağzın tek taraflı çekilmesi, ağız şapırdatma, sık göz kırma, başın ani öne düşmesi, ellerin boks yapar gibi hareketleri, bacaklarda pedal çevirme hareketleri, ellerin ve kolların kasılı kalması, gözlerin bir tarafa devrilmesi ve sabit bakmalar nöbet olabilir.
EPİLEPSİ TEŞHİSİ NASIL KONULUR? Nöbet sırasında görülen klinik bulgulara göre epilepsi teşhisi konulabilir. Epilepsi teşhisi için EEG; epilepsinin nedenini araştırmak için de MRG çekmek oldukça yararlıdır.
Hastaya tanı koymak için EEG, MR, bilgisayarlı tomografi ve PET gibi tetkikler istenebilir. Kan analizlerini içeren laboratuvar testleri, epilepsi belirtilerinin bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmesi halinde fayda sağlayabilir. Elektroensefalografi (EEG), epilepsi tanısı için oldukça önemli bir tetkiktir.
Yaşı 1 ay ile 1 yıl arasında olan bebeklerde görülen epilepsi nöbetleri ve belirtileri. Bebeğin kollarının ve bacakların bir taraftan diğer tarafa hareket ettiği klonik nöbetler görülür. Bebeğin vücudunun ileriye doğru büküldüğü, kollarının ve bacaklarının katılaştığı çocukluk spazmları da meydana gelir.
İlgili 24 soru bulundu
Epileptik nöbetler; uykuya dalma sırasında olan normal sıçramalardan, ateşli havalelerden, tiklerden, soluk tutma nöbetlerinden, gece kabuslarından, bayılmalardan, migrenden ayırt edilmelidir. Tedavi; İlk kez nöbet geçiren çocuklara hemen tedavi başlanmaz, çünkü bu çocukların çoğunda nöbet tekrarlamaz.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Çocukluk çağındaki nöbet ve epilepsi vakalarında vit B12 eksikliği akılda tutulmalıdır.
Anlık dalmalar, ellerde sıçrama, çığlık atma, kol ve bacaklarda kasılmalar, bilinç kaybı, ağızdan köpükler gelmesi, idrar kaçırma, olduğu yere yığılma, başdönmesi gibi birçok belirti epilepsi nöbetlerinde görülebilir.Epilepsi, genetik yatkınlıktan, beyindeki yapısal bir bozukluktan, beyin travmaları ve tümörlerinden ...
Epilepsi tanısı, öncelikle nöroloji uzmanının yapacağı fizik muayene ve hastanın şikayetleri alınır. Hastanın bilemediği bilinç kaybı ile oluşan nöbetler söz konusu ise, nöbet sırasında hastanın yanında olan kişiden bilgi alınır. En ideal yöntem hasta nöbet geçirdiği sırada doktorun görmesidir.
Sebepsiz ve sık ani sıçramalar, ağzın tek taraflı çekilmesi, ağız şapırdatma, sık göz kırma, başın ani öne düşmesi, ellerin boks yapar gibi hareketleri, bacaklarda pedal çevirme hareketleri, ellerin ve kolların kasılı kalması, gözlerin bir tarafa devrilmesi ve sabit bakmalar nöbet olabilir.
Atilla Kara, “Nörolojik muayene sonucuna göre; Elektroensefalografi (EEG) ile beynin elektriksel aktivitesi ölçülerek, epilepsi tanısı konur ve epilepsinin beynin hangi bölgesinden başladığı tespit edilir. Epilepsi incelemelerinde kullanılan diğer yöntemler ise MR ve Bilgisayarlı tomografidir.
SMA, epilepsi, serebral palsi, mikrosefali, down sendromu gibi hastalıklar da çocuk nörolojisinin alanını ilgilendirmektedir.
Her ne kadar epilepsi tam olarak tedavi edilemezse de bazı nöbetler kendiliğinden kaybolabilmektedir. İdiyopatik veya kriptojenik olarak sınıflandırdığımız nöbetlerin % 68 ile 92 kadarı, tanı konulduktan sonraki 20 yıl içinde kaybolabilmektedirler.
İnfantil spazmlar tipik olarak çocuk 3 ila 12 aylıkken başlar ve genellikle 2 ila 4 yaşlarında durur. Spazmlar ani bir sarsılma şeklinde olarak ortaya çıkar ve ardından vücutta sertleşme görülür. Çoğunlukla çocuğun kolları dışa doğru fırlar ve vücut öne doğru eğilirken dizler yukarı doğru çekilir.
Halk arasında sara nöbeti olarak bilinen nöbettir. Kişi önce kaskatı kesilir ve yere düşer. Bunun ardından tüm vücut kaslarında kasılıp gevşemeler olur. Nöbet esnasındaki şiddetli hareketler kişinin kontrolü dışında gelişir.
Epilepsi için en uygun doktor, bir nöroloji uzmanıdır. Nöroloji uzmanı, beyin ve sinir sistemi ile ilgili problemleri tanımlayan ve tedavi eden doktordur.
Çoğunlukla hastanın nöbetleri, ilaçlı tedavi ile son bulur. Ancak nöbetlerin devam etmesi durumunda, altta yatan odak rahatsızlığa bağlı farklı cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Rezektiv cerrahi ile epileptik odak ortadan kaldırılır. Fonksiyonel ya da palyatif cerrahi yöntemiyle nöbet yayılım yolları ayrılır.
Epilepsi kimlerde görülür ? Epilepsi her yaşta görülebilmekle birlikte 20'li yaşlar öncesi ve 60'lı yaşlar sonrasında görülmesi daha sıktır. Epilepsi hastalığı, erkek ve kadınlarda ırk ayrımı olmaksızın eşit olarak görülmektedir.
Epilepsi hastalarında çoğunlukla D vitamini eksikliği ve kemik erimesi sorunları ile karşılaşılır. Bu nedenle hastalarda D vitamini takviyesine ihtiyaç duyulabilir.
Özellikle sağlıklı olan zeytinyağı kullanılmalı, Omega 3 ve Omega 9 gibi besin kaynakları tercih edilmelidir. Epilepsi nöbetlerini tetikleyebilen alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır. İçeriğinde kafein olan kahve, çay ve kakao tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Bu nedenle MR görüntüleri epilepsi hastalığının teşhisinde oldukça önem arz etmektedir. Günümüzde beyin MR görüntüleri kullanılarak bazı nöroanatomik bozukluklar ve farklılıklar ortaya konulabilmektedir.
EEG incelemesinin acil durumlar dışında tokluk durumunda yapılması tercih edilir. Yapılacak işlemlerde derinizin elektriksel iletkenliği önemlidir. Bu nedenle, saçlarınızın temiz olması, EEG öncesinde sabun ya da kremsiz şampuan ile yıkanmış olması önemlidir.
Çocuk EEG"si farkları nelerdir? Rutin bir uyku ve uyanıklık EEG"si hazırlık süreleriyle yaklaşık 1-1.5 saat kadar sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri