Elektronik Tebligat Yönetmeliği madde 7'de belirtildiği üzere, e-tebligat adresi alma zorunluluğuna tabi olmayanlar için yapılacak başvuru için: Türk vatandaşları için kimlik numarası bulunan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, pasaport, kanunen kimlik yerine geçen geçerli resmî belge veya güvenli elektronik imza.
Gerçek kişiler ise isteğe bağlı olarak e-tebligat adresi ve şifre alabilir. UETS'de bilgileri olan kurum, şirket ve şahıslara e-tebligat yapılacak, sistemde yer almayanlara eski sistemde olduğu gibi posta/zarf yolu ile tebligatlar yapılacak.
E-Tebligat Sistemi'ne, kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel ve özel tüm kişiler üye olabilecektir. Bu sistemde, Tebligat Kanunu'nda tebliğ çıkarmaya yetkili kılınan merciler elektronik tebligat gönderebilecek olup, muhataplar elektronik tebligat alabileceklerdir.
Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) Web Arayüz Bileşenine www.etebligat.gov.tr veya ptt.etebligat.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir. (Bu yöntemi kullanabilmek için PTT gişelerine müracaat ederek, cep telefonunu güncellemesi ve doğrulaması yapılması gereklidir.
Türk vatandaşları için; kimlik numarası bulunan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, pasaport, kanunen kimlik yerine geçen geçerli resmi belge veya güvenli elektronik imza. Yabancılar için; yabancı kimlik numarası, mavi kart numarası, pasaport veya güvenli elektronik imza.
İlgili 22 soru bulundu
Elektronik imzanız yoksa; sadece gerçek kişiler, PTT Merkezlerine gelmeden Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi'nde bulunan ön başvuru ekranından giriş yaparak sistemden ön başvuru numarası alabilir.
01.10.2021 tarihi ve sonrasında 5510 sayılı Kanunu'nun 4-1/ (a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar elektronik tebligat adresi almak ve elektronik sistemi kullanmak zorundadırlar.
Konuyla ilgili bilgiye http://etebligat.ptt.gov.tr/ adresinden erişilebilir. E-Apostil sistemine https://www.eapostil.gov.tr/ adresinden erişebilirsiniz.
Mükellefler kullanıcı kodu ve şifre ile ulaşacakları İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) web sayfasında yer e-TEBLİGATLARIM bölümünden kendilerine tebliğ edilen belgeyi görüntüleyebilir, belgenin tebliğ tarihini öğrenebilir ve belgenin çıktısını alabilirler.
Evdeyse bizzat muhataba, muhatap evde değilse, evde olan tebligata elverişli bir yakına, iş yerindeki çalışana da elden tebligat yapılır. Evde kimse yoksa, koşullara göre, kapıya ihbar bırakılır ve tebligat muhtara bırakılır.
"Elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olanlardan bu Tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar için Kanunun 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddeleri uyarınca, Kanunun Mükerrer 355 inci maddesindeki cezai müeyyide uygulanır.
Kimler e-Tebligat Kapsamındadır? Neredeyse ticari olarak faaliyet gösteren kurum ve şirketlerin tamamı e-Tebligat kullanır. Ticari, zirai ve mesleki türünden kazanç elde edenler ve kurumlar vergisine tabi olanlar e-Tebligat sistemini kullanmak zorundadır.
1. E-imza ile giriş yaparak aktivasyon işlemi yapılabilir veya 2. PTT şubelerine giderek UETS hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz. Hesabın aktif hale getirilebilmesi için Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) Web Arayüz Bileşenine portal.etebligat.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.
UETS'de elektronik tebligatlar, UETS Web Arayüzü ve UETS Mobil Uygulamasından ücretsiz olarak görüntülenebilmektedir. Tüm hesap sahipleri bu hizmeti kullanabilmekte olup, tebligatların görüntülenebilmesi için entegrasyon hizmeti alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Gerçek kişiler tarafından yapılan ön başvuru, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerindeki https://basvuru.etebligat.gov.tr/ adresinde yer alan ön başvuru ekranından gerçekleştirilir.
PTT TEBLİGAT SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR? Tebligat sorgulama işlemi hem PTT hem de E Devlet'in resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak cep telefonunuza gönderilen 13 haneli barkod numarası ile tebligat sorgulama ve takibini yapabilirsiniz.
PTT üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: Gönderi Takip Adresine, E-devlet üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: e-Devlet bağlantısı adresine, e-Devlet Üzerinden e-Tebligat sorgulama : e-Devlet e-tebligat görüntüleme adresine girerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
MADDE 5 - (1) Elektronik yolla tebliğ edilecek olan evrak elektronik imza ile imzalanarak, süreli yayının bildirdiği elektronik tebligat adresine iletilir. (2) Tebligat, süreli yayının elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
Avukat Portalı için portalda Uyap Bilgilerim ve Destek > Adres Bilgilerim > Yeni Adres Ekle > Avukatlık Elektronik Tebligat Adresi > Sorgula tıklanarak, gelen bilgiler kontrol edildikten sonra "E-Tebligat adresi sorgulama sonucu gelen bilgilerin doğru olduğunu kabul ediyorum." seçim kutusu ve ardından Tamam tıklanarak ...
Görüldüğü üzere, Kayıtlı Elektronik Posta Sisteminin, Tebligat Kanunu ve Türk Ticaret Kanununda yer alan bir düzenleme olduğu için genel bir tebligat aracı olduğu söylenebilir.
Almış olduğunuz e-tebligat adresini UYAP vatandaş portalına işlemeniz birçok açıdan fayda sağlamaktadır. Bu maksatla öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/uyap-portali-vatandas-girisi sayfasına giriş yapınız. E-TEBLİGAT ADRESİ SORGULA butonuna basınız.
Yargı organları ve Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa Ekli I, II, III ve IV Sayılı Cetvel 'de yer alan idare ve kurumlar dışında il özel idareleri, bele- diyeler, köy tüzel kişilikleri, barolar ve noterler17 de 7201 sayılı Tebligat Kanu- nu m. 1'e göre tebligat çıkartmaya yetkilidir.
Elektronik Tebligat Adresi Bulunan Avukata, Normal Yolla Yapılan Tebligat Yok Hükmündedir.
(6) Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri