Vatan - vatanseverlik kavramı bir milli değer kategorisidir. Üzerinde bir ömür geçirilen toprak parçası olan vatan bağımsız ve özgür yaşamanın en önemli koşullarındandır.
Vatanseverlik milli değer olarak görülmektedir. İnsanların yaşamlarını devam ettirmeleri için yurt edindikleri toprak parçası olan vatan için duyulan sevgiyiifade etmektedir.
Grup üyelerinin kendi gruplarına ve üzerinde yaşadıkları toprağa bağlılık hissi olarak tanımlanır. Bu kavram vatan, millet, siyasi yapı, grup, ulus-devlet, kimlik ve aidiyet duygusu kavramları etrafında ele alınan bir değerdir.
Vatanseverliğin bir başka görüntüsü de; bir ülkenin kazandığı savaşların ve askeri kahramanlıkların övülmesi ve diğer ülkelere göre sahip olduğu tarihsel-kültürel misyonun yüceltilmesidir. azmini asla kaybetmiyor ise, bu, uğrunda mücadele verdiği değerlere sarsılmaz bir bağlılık duyduğunun en önemli göstergesidir.
Bu, MacIntyre'ı vatanseverliğin ahlakla çelişmemesi gerektiği sonucuna götürür; vatanseverlik daha ziyade merkezi bir ahlaki erdem ve gerçekten de ahlakın temelidir.
İlgili 21 soru bulundu
Değerler, toplumun kodlarında yer alan pozitif davranışların bütünüdür. Benlik saygısı oluşumu, birey olabilmenin ön şartıdır. Erdem gelişimi, şartlara göre şekil almak değil, şartları ve koşulları doğrulara göre uyarlayabilmektir.
Erdem; yiğitlik, doğruluk, dürüstlük, bilgi sahibi olmak, güvenilir olmak, kararlılık, cesaret, ölçülü ve dengeli olmak, kendini bilmek gibi toplum tarafından kabul edilen doğru, güzel, iyi davranış kalıplarının benimsenmesi ve ona uygun davranılmasıdır.
Vatanımız bizim için çok değerlidir çünkü bu vatan kolay kazanılmamıştır. Vatanımızın tarihi değerlerine sahip çıkarak onu her zaman korumak bizim temel görevimizdir. Vatan toprakları kutsaldır ve bu vatanın üstünde tek bir insan kalmayıncaya dek bu vatan korunmaya devam edecektir.
Bir halkın hakim olarak üstünde ikamet ettiği , hakimiyet kurduğu , barındığı , gerekirse uğrunda canını feda edeceği toprak parçasıdır .
Vatan makalesinde:
İnsan vatanını sever; çünkü vücudunun maddesi vatanın bir parçasıdır. İnsan vatanını sever; çünkü, hürriyeti, rahatı, hakkı, menfaatı vatanın sayesindedir. İnsan vatanını sever; çünkü, vatanın çocukları arasında dil ve menfaat birliği, bir gönül yakınlığı ve fikir kardeşliği vardır.
Vatanperverlik kelimesi iki dilin birleşiminden oluşmuş bir kelimedir. Arapçadan alınan vatan kelimesi ile Fransızcadan alınan perver kelimesinin birleşiminden vatanperver kelimesi ortaya çıkmıştır. Vatanperver kelimesi yurtsever anlamına gelmektedir.
Yurtseverlik ya da vatanseverlik bir bireyin ülkesine veya coğrafyasına duyduğu sevgi ve bağlılıktır. Zaman içerisinde farklı anlamlara gelmiştir ve anlamı çevre koşullarına, coğrafyaya ve felsefeye oldukça bağımlıdır.
Vatansever kelimesi birleşik isimdir. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimler bitişik yazılır. Dolayısıyla vatansever sözcüğünün de ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Değerlerin Tanımı
Yaygın tanımlardan birine göre değerler, arzu edilen, kişilerin hayatlarına kılavuzluk eden, önem dereceleri farklı, durum ötesi hedeflerdir (Kluckhohn, 1951; Rokeach, 1973; Schwartz, 1992, Akt. Mehmedoğlu, 2007: 799). Tanyol (1960), değerleri sosyal ahlak kavramı içinde ele almaktadır.
Robert Edgerton'ın bahsettiği evrensel değerler gerçeğe saygı, kişisel bütünlük, hakkaniyet, insan onuruna saygı, hizmet ve sevgidir. Hakkaniyet: Haklı olanın hakkını vermek demektir.
Değer kavramı, öncelikle genel anlamda kişinin nesne ile ilişkisinden doğan nitelik olarak anlaşılır. Bu anlamda değer öznel bir görüş açısından değerlendirilir. Dolayısıyla değer kişiden kişiye değişebilmekte, farklı türde değer düzeyleri ortaya konulabilmektedir.
Değerler, tavırları şekillendiren, davranışlara kılavuzluk eden ve kişinin uğrunda mücadele etmesi için ona iç veya dış motivasyon sağlayarak duyguları yönlendiren unsurları ifade eder. Değer, nesne, kişi, olay, eylem vb. durumların, iyi-kötü, güzel-çirkin veya doğru-yanlış oluşuna ilişkin kullanılan ölçüttür.
Değerler eğitimi, öğrencilere sosyal, ahlaki ve kültürel değerlerin kazandırılmasını amaçlayan bir süreçtir. Bu kapsamda, öğrencilere dürüstlük, hoşgörü, saygı, sevgi, yardımlaşma, sorumluluk, çalışkanlık ve empati gibi değerler öğretilir.
Bu değerler; mutluluk, dürüstlük, alçakgönüllülük, işbirliği, özgürlük, sevgi, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü, birlik olarak belirlenmiştir.
Vatan, sözlüklerde kişinin doğup büyüdüğü memleket, yurt anlamıyla yer alır. Divan şiiri geleneğinde ise vatan, sözlük anlamından çok sevgilinin bulunduğu ve yaşadığı yer anlamında kullanılmıştır.
TDK'ya göre vatan kelimesi, bir milletin üzerinde egemenlik kurduğu ülke anlamına gelir.
Vatan sevgisi çok yüce bir duygudur ve onu farklı şiirlerinde çok anlamlı mısralarla dile getirmiştir. Vatan; özgürlük, bayrak ve nâmûs gibi uğruna can verilecek ve düşmana çiğnetilmeyecek yurt toprağıdır. Vatan, uğruna ölünen ve her an ölünecek cennet mekândır.
Felsefe Kulübü - ''En büyük erdem, insanın iyiliğe doğru çaba göstermesi, bağlılık göstermesi ve vicdanının sesini dinlemesidir.'' Üstün İnsan - Konfüçyus | Facebook.
Bu temel özelliklerin on biri şunlarmış; Azim, Nezaket, Cömertlik, Doğruluk, İhtişam, Saygı, Adalet, Sağduyu, Zekâ, Cesaret ve Cazibe.
Yiğitlik, doğruluk, dürüstlük, bilgi sahibi olmak, güvenilir olmak, onurlu olmak, kararlılık, tutarlılık, cesaret, ölçülü ve dengeli olmak, kendini bilmek gibi toplum tarafından kabul edilen doğru, güzel, iyi davranış kalıplarının benimsenmesi ve ona uygun davranılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri