Emekliler Şirket Kurarsa Maaşları Kesilir mi? Emekli olan biriyseniz, vergi kaydı açtığınızda ya da şirket kurduğunuzda emekli aylığınızdan herhangi bir kesinti olmaz, yani maaşınızı aynı şekilde almaya devam edebilirsiniz. Ek olarak bağ-kur primi de ödemezsiniz.
Emekliler şirket kurduktan sonra herhangi bir bağ kur ve sigorta ücreti ödememektedir. KOSGEB eğitimi ve sertifikası aldıkları takdirde emekliler devlet desteklerinden yararlanarak şirket kurabilmektedir.
Eğer kişinin çalıştığı şirket limitet şirketse ortak olması halinde Bağ-Kur'lu olarak sigortalanması bir zorunluluktur. Ancak kişinin çalıştığı şirket anonim şirketse, kişinin yönetim kurulu üyesi olması halinde sigortalanması zorunluluğu söz konusu olur.
Bağ-Kur'lu olursanız %15 kesinti
Ya da limited şirket ortağı veya anonim şirkete ortak olup yönetim kurulu üyesi oldunuz. Bu durumda emekli aylığınızdan her ay %15 oranında kesinti yapılıyor.
SSK veya Emekli Sandığı statüsünden bildirilen hizmet süreleri emekli aylığı bağlanması için yeterli olup, SSK veya Emekli Sandığı statüsünden emekli aylığına hak kazanan vatandaşlara emekli aylığı bağlanabilmesi için, varsa 1/5/2021 tarihinden sonraki sürelerden kaynaklanan Bağkur borçlarını da ödemeleri gerekiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Emekliler Şirket Kurarsa Maaşları Kesilir mi? Emekli olan biriyseniz, vergi kaydı açtığınızda ya da şirket kurduğunuzda emekli aylığınızdan herhangi bir kesinti olmaz, yani maaşınızı aynı şekilde almaya devam edebilirsiniz. Ek olarak bağ-kur primi de ödemezsiniz.
SGK'dan (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olan birisi işyeri açar vergi mükellefi olur veya limited şirket ortağı olursa veyahutta anonim şirketin ortağı ve yönetim kurulu üyesi olursa, aldığı emekli aylığından yüzde 15 kesinti yapılır…
Kendi adına şahıs işletmesi açan yada şirket ortağı olan kişiler eski adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4/B'li olurlar. Bu kişiler Bağ-Kur emeklilik şartlarına göre emekli olurlar. Emeklilikte son 2520 gün ödenen prim SSK mı yoksa Bağ-Kur dan mı emekli olacağınızı belirler.
Vergi borcundan emekli maaşına haciz konulması mümkün değildir. Yalnızca SGK ve nafaka borçları için emekli maaşına haciz konulabileceğini hükmeden kanun maddesine vergi borçları dâhil değildir. Bu nedenle hangi türde olursa olsun vergi borçları emekli aylığından kesilmemektedir.
Yeni düzenleme ile sadece yönetim kurulu üyesi olan anonim şirket ortakları zorunlu sigorta kapsamına alınmış, anonim şirket kurucu ortaklarının ise 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla zorunlu sigortalı olması düzenlemesine son verilmiştir.
Limited şirketin müdürü olan kişinin aynı zamanda şirkete ortaklığı da var ise, 4/b(Bağ-kur) sigortalısı sayılmaktadır. Limited şirket müdürünün şirkette ortaklığı yoksa şirkette hizmet akdi ile çalıştığı kabul edilerek 4/a(SSK) sigortalısı kabul edilmektedir.
c) Limited şirketin ortağı olmayan müdürleri, sonradan şirketten hisse alarak şirkete ortak olsalar dahi, eğer önceden başlayıp devam edegelen SSK sigortalılıkları varsa, Bağ-Kur'lu olmak zorunda değillerdir.
Prim borcunu iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırma başvurusu yapmayanların, primini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde hiç prim ödememiş kişilerin ise tüm sigortalılık süreleri durdurulacak.
1 -Emekli Olamazsınız- 25 yaşında bir arkadaş için emeklilik kelimesinin hiçbir şey ifade etmediğini biliyorum. Ama temel olarak ilk bilmeniz gereken bağkur primi ödemezseniz emekli olup, emekli maaşı alamazsınız.
Emekli olup çalışanın maaşı düşer mi, aylıkta kesinti olur mu? Emekli olup çalışanın maaşı düşmez. Emekli çalışan net asgari ücretine işveren payı ve iş kazası primi dâhil edilmiyor. Emekli aylığı bağlanıp çalışmaya devam edenlerden destek primi kesintisi yapılıyor.
Sosyal güvenlik kurumlarını 2006 yılında tek çatı altında birleştiren 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile SGK kurulmuş ve ayrı bir sosyal güvenlik birimi olan Bağ-Kur'un varlığı da sona ermiştir.
Limited şirket ortakları şirketin SGK borçlarından şirketteki payları oranında şahsi malvarlıkları ile sınırsız sorumludur. Kurum tarafından ortaklar aleyhine takip yapılabilmesi için şirketten ve diğer müteselsil sorumlulardan borcun tahsil edilememesi veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılması gerekir.
Cevap: SSK'dan prim gün sayısını ve hizmet yılını doldursanız bile Bağ-Kur prim borcu olduğu için emekli olamazsınız. Yeni yasadan yararlanıp Bağ-Kur prim borçlarınızı yapılandırırsanız, emekli olabilirsiniz.
Cevap: Öncelikle, emekli maaşına bloke konulamaz, haczedilemez.
Kendi İşyerinde veya Ortak Olduğu Şirkette SSK'lı Bildirilenlerin EYT Emekliliği RED Edilebilir. Vergi mükellefiyeti ile gerçek şahıs işyeri sahibi olanlar, limited şirket ortağı olanlar ve anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olanlar, 5510 sayılı Kanunun 53. Maddesine göre işveren kabul edilmekteler.
TTK md. 342`ye istinaden atanan müdür ile ortaklık arasındaki sözleşmeden hukuki mahiyeti açıkça anlaşılamıyorsa, aradaki ilişki hizmet akdi olarak yorumlanmalıdır. Bu durumda azledilen müdür, ortaklıkta pay sahibi olup olmadığına bakılmaksızın ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanır.
Şubat ayında Resmi (Gazete'de yayımlanan 6111 _ Sayılı Kanun olmasaydı Bağ-Kur'a mecburdunuz ama 6111 Sayılı Kanun ile değişik 5510 Sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken, isterseniz başka bir işyerinde SSK'lı olabilirsiniz.
Bu sebeple maaşlarından yeni bir kesinti yapılmamaktadır. Ancak emekli olan vatandaş çalışmaya devam ediyor ve ikinci bir gelir elde ediyorsa emekli maaşının %15'i kesintiye uğrayacaktır. Bu kesinti ise gelir vergisi kesintisinden farklı bir kesintidir.
SGDP kesintisi emekli olduktan sonra işçi statüsünde ve bir işverene bağlı olarak çalışan kişiler için geçerlidir. Kamuda çalışanların emekli maaşları ise direkt olarak kesilir. 2016 yılından itibaren kendi işini kuran ya da şirket ortağı olan kişiler için SGDP ödeme zorunluluğu kaldırılmıştır.
*Kimler vergiden muaf? Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük işsizler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri