Dikenli vatoz veya rina (Latince: Dasyatis pastinaca), Dasyatidae familyasından, kuzeydoğu Atlas Okyanusu'na ve Akdeniz'e özgün bir balık türüdür. Madeyra ve Fas'tan Britanya Adaları'na, Norveç'in güneyinden Baltık Denizi'ne, Atlas Okyanusu'ndan Akdeniz ve Karadeniz'in tamamında yaşar.
Sahil bölgesine yakın deniz dibindeki açık bölgelerde ve kumlu deniz dibine yakın yerlerde yaşarlar. Kuzeydoğu Atlantik Okyanusu'ndan, Akdeniz'e kadar uzanan bölgeler en yaygın oldukları yerlerdir. İğneli vatozlar, tipik olarak derinliği 60 metreden daha derin olmayan sığ sahil sularında bulunurlar.
Marmara'da okyanuslarda görülen irilikte vatoz balığı yakalandı. Mudanyalı balıkçı Hüseyin Bayraktar, Marmara bölgesinin uzun yıllar suskun kaldığını, Mudanya'da genelde Marmara dışından gelen balıkların satıldığını ifade etti.
Vatozların doğal yaşam alanları Güney Amerika'dır. Bu tür balıkların kendine özgü avlanma yöntemleri bulunmaktadır. Hem tatlı sularda hem de tuzlu sularda yaşayabilen bu balıklar, diğer türlere göre bu bakımdan ayrılmaktadır.
Vatoz balıkları hem tatlı sularda hem de tuzlu sularda yaşarlar. Okyanuslarda ve denizlerde vatoz balıklarına sıklıkla rastlanılmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Akdeniz'de iki zehirli tür vardır: Kaba Kuyruklu vatoz, diğer adıyla Rina baligi (Dasyatis centroura) ve Dikenli vatoz (Dasyatis pastinaca).
MUĞLA (İHA) - Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, balıkçılar tarafından 25 kilogram ağırlığında vatoz balığı yakalandı. Balıkçılar tarafından Gökova Körfezi'nde gece saatlerinde yakalanan 25 kiloluk vatoz balığı, Bodrum Limanı'nda bulunan balıkçıda sergilenmeye başlandı.
Ege denizinde, ayrıca Akdeniz ve Marmara'da mevcuttur, Karadeniz'de yoktur.
Dikenli vatoz veya rina (Latince: Dasyatis pastinaca), Dasyatidae familyasından, kuzeydoğu Atlas Okyanusu'na ve Akdeniz'e özgün bir balık türüdür. Madeyra ve Fas'tan Britanya Adaları'na, Norveç'in güneyinden Baltık Denizi'ne, Atlas Okyanusu'ndan Akdeniz ve Karadeniz'in tamamında yaşar.
Beylikdüzü Gürpınar açıklarında üç gün önce balıkçı ağlarına takılan 110 kilogram ağırlığındaki vatoz balığı, Balıkçı Kenan'ın Beylikdüzü Yeşilvadi'deki tesislerinde sergilenmeye başlandı.
Vatoz Balığı Eti Yenir mi? Vatoz balıklarının karın ve sırt kısmında kemikli dikenler yer alır. Vatoz balıklarının eti; belli bölümleri ayrıştırıldıktan hemen sonra tüketilebilir.
Bilimsel adı 'Synanceia verrucosa' olan taş balığı, dünyanın bilinen en zehirli balık türüdür.
Manta vatozu dışındaki tüm vatoz türleri bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Vatozlar, diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptir. Vücutlarındaki özel bir organ tarafından salgılanan bu elektrik, ölümcül derecede tehlikelidir.
Denizlerde sığ kıyılarda yaşayan, geniş ve yassı vücuda sahip vatozlar, yaz aylarında Antalya sahillerinde de sıklıkla görülmeye başlandı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı araştırmaları için yaptığı dalışlarda vatozları inceledi.
Tatlı ve tuzlu sularda yaşamasının dışında akvaryumda da yaşayabilen türleri mevcuttur. Akvaryumda yaşayabilen vatoz balığı türlerine bakıldığında cüce vatoz, leopar vatoz balığı, borneo kelebek vatoz balığı ilk sırayı alanlardandır.
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
2-İğneli(Kuyruklu) Vatoz
Genelde şiddetli bir sancıya neden olurlar. Ancak bazı komplikasyonlar sonucu(iğnenin damara batması gibi) ölüme yol açabilir.Eğer yara derin değilse ve kanama yoksa yaralı bölge sıcak suya batırılmalıdır.
Vatozlar aç kalmadıkları sürece başka balıklara yapışmaz.Akvaryumunuzda hiç yosun olmadığını söylemişsiniz.Bu nedenle diğer balıklarınıza yapışıyordur. Vatozunuzu salatalıkla besleyebilir veya akvaryumunuzun biraz yosunlanmasına izin verebilirsiniz.
Deniz Alası, köpek balığı, Mersin balıkları, Deniz kaplumbağaları, Ot sazanı, Deniz çayırları, Yağlı balık, Beni balığı, Orfoz, Lagos, Vatoz, Yunus balığı avlanması yasak olan türlerdir.
Balığın kuyruğunda bulunan zehirli iğnelerin ölümcül tehlikeli olduğu, bu büyüklükteki bir vatoz balığına Marmara Denizi'nde de sık rastlanılmadığı kaydedildi.
Vatozlar solucanlar, istiridye ve karides gibi dipte yaşayan canlıları yer. Tatlı su vatozları da bölgesel olarak değişmekle birlikte genellikle böcekleri yer.
Altıyarıklı bozcamgöz (Hexanchus griseus): Denizlerimizde en fazla görülen ve derin deniz alanlarında yaşayan büyük bir tür. Dikenli camgözler (Squalidae ailesi): Ağırlıklı olarak Karadeniz ve Marmara'da görülür. Sapan köpekbalığı (Alopiidae ailesi): Ege ve Akdeniz'de yaygın olarak görülür.
Evet, vatozlar ölü balıkları yerler.
Cüce vatozlar yeni doğmuş lepistes yavrusu yer mi? Hayır. Hiçbir zararı olmaz. Vatozlar yavrularınızı canlıyken yemezler ancak ölürlerse yerler.Güvenle bir arada besleyebilirsiniz.
Aynı zamanda akvaryumun temizlik görevlileri olarak bilinen vatoz balıkları arasında anavatanı Güney Amerika'nın Amazon nehri olan Cüce Vatozlar, akvaryumların en bilinen canlılarından biri. Büyük vatozlar, 120 santimetre civarı olabilirken, cüce vatozlar büyüdüklerinde ortalama 10 santimetre boyutlara ulaşabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri