Nerede Yetişir? Meksika fasulyesi, İspanyol kaşifler tarafından keşfedilen faydalı bir besindir. Orta Amerika'da ve Meksika çevresinde sık sık tüketilen bu fasulye, kırmızı rengi ile dikkat çeker. Neredeyse 7000 yıldır hayatımızda olan Meksika fasulyesi, besin değeri ile de sağlıklı tabakları lezzetlendirir.
Ana vatanı Peru olan kırmızı fasulye, ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Yüksek oranda lif içeren bu besin, protein ve demir mineralleri de barındırır.
Meksika fasulyesi olarak da bilinen kırmızı fasulye, mutfaklarımıza bir girdi pir girdi. Özellikle salatası çok güzel olan bu baklagil, çok besleyici ve doyurucu da olduğu için birçok kişinin tercihleri arasında.
Türk mutfağının da vazgeçilmez yemeği olan siyah fasulye daha çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilmektedir.
Acı soslarıyla meşhur olan Meksika mutfağının vazgeçilmezi olan Meksika fasulyesi barbunya ve fasulye ailesine ait ortak bir besindir. Bilimsel literatürde "Phaseolus vulgaris" olarak bilinen kırmızı ya da mor fasulye Meksika'da çok kullanıldığı için Meksika fasulyesi denilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Meksika fasulyesi kanser riskini azaltır, kalp ve kemik sağlığına yardımcı olur, kan basıncını düzenler, kolon fonksiyonlarını ve menopoz belirtilerini azaltır ve kolesterol seviyesini de düzenleyen çok faydalı bir besin maddesidir.
Meksika fasulyesi
Pişmemiş Meksika fasulyesinde bulunan fitohemaglutinin maddesi, bir tür toksin olarak görev yapıyor ve gıda zehirlenmesinin semptomlarını ortaya çıkarmaya başlıyor. Bu yüzden fasulyenizi çiğ olarak tüketmekten kaçınmalı, en az 10 dk. boyunca kaynatarak hazırlamalısınız.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
İspir fasulyesinin ismi yetiştirildiği bölgeden geliyor. Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor.
Maş fasulyesi her ne kadar Asya kökenli bir bitki olsa da, ülkemizde de yetişmekte ve yetiştirilmektedir. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da ya da Akdeniz bölgesinin Toros Dağları'na yakın olan kısımlarında yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
En verimli fasulye çeşitleri arasında oturak tipi fasulyeler sayılıyor. Hasadı oldukça kolay olan ve yüksek verim veren fasulyelerin hem yeşili hem de kurusu yenebiliyor.
Beyaz renkli, ince-uzun taneli fasulye çeşididir. İnce kabuklu bir fasulye çeşididir. Lezzeti nedeniyle tercih edilir ve yemeklik olarak kullanılır. Çoğunlukla Mısır ve Arjantin'de yetişmektedir.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
Kuru bakliyat olarak temin edildiğinde aynen kuru fasulye gibi 10-12 saat kadar suda ıslatıldıktan sonra haşlanarak yemeklerde, salatalarda ve birçok tarifte kullanılabilir. Yüksek magnezyum içeriği ve protein deposu oluşuyla bol tüketmekte hiçbir sakınca yok.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Sarıkız (oturak) fasulye meyvesi hafif koyu yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Bol dökümlü olup her tür toprakta yetişe bilme özelliğine sahip bir fasulye çeşididir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Yeşili ve kurusu yenir.
Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir.
Kuru fasulye ekim alanlarında ilk sırada 13 milyon ha ile Hindistan gelmektedir. Hindistan'ı Myanmar (3,2 milyon ha) ve Brezilya (2,6 milyon ha) izlemektedir. Üretimde ise yine Myanmar 6 milyon ton ile ilk sırada yer almaktadır. Myanmar'ı sırasıyla Hindistan (5 milyon ton) ve Brezilya (3 milyon ton) izlemektedir.
Türkiye'de sadece Bilecik'te yetişen tescilli Pazaryeri 'boncuk' fasulyesinin hasadı başlandı.Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yaklaşık bin 600 dekar alanda üretilen 'Pazarcık boncuğu' olarak bilinen fasulyenin hasadı başladı.
Kıymalı Meksika Fasulyesi Tarifinin Servis Önerisi
Yanına Cheddar peyniri, Jalapeno ve mısır ile servis edin.
Meksika fasulyesi helal mi? Helal,Vegan,Vejetaryen,Glutensiz diyet tercihleri için tüketime uygundur.
Bilimsel ismi "Phaseolus vulgaris" olarak bilinen mor ya da kırmızı fasulye Meksika'da çok kullanıldığı için Meksika fasulyesi olarak da biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri