Türkiye'de günlük kiralama işlemleri genellikle yasal olarak kabul edilmemektedir. Turizm Mevzuatı'na göre, turistik konutlar en az 30 gün süreyle kiralanmalıdır. Bu nedenle, kısa süreli günlük kiralama işlemleri yasal değildir ve belirli bir sürenin altında kiralamak yasa dışı sayılır.
Evini günlük olarak kiraya veren ya da günlük ev kiralayan kişilerin aklına en çok gelen soru evi günlük kiraya vermek suç mu? Sorusu… Kanunlarımızda “evi günlük olarak kiraya vermek suçtur” şeklinde bir yasa yok.
Ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı almadan evlerini kiraya vermeleri, yasalara göre suç olarak kabul ediliyor. Ruhsatsız günlük kiralık daire cezası 2022 yılı itibariyle 18.000 TL'ye ulaşıyor.
Günlük kiralık evlerin yasal olması için ev sahiplerinin gerekli belgeler ile birlikte başvuru yapmış olması zorunludur. Bu durumda da ev sahiplerinden ruhsat fotokopisi, tapu fotokopisi, adres ve iskân belgeleri talep edilir.
Kanun ne getirmişti? Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile günlük kiralık evlerde kalan kişilerin kimlik kayıtları kolluk kuvvetlerine bildirilecek ve kimlik bildirimlerini kolluk kuvvetlerine göndermeyen işletmelere ve kiracılara 5 bin TL ila 10 bin TL arasında idari para cezası kesilecek.
İlgili 40 soru bulundu
Unutmayın kurumsal bir işletmeye sahip olmayan fakat günlük kiralık daire hizmeti veren yerler yasal olmadıkları için herhangi bir denetime tabi tutulmuyor. Konaklayacağınız daire ve binada elektrik ya da gaz kaçağı gibi problemler de karşılaşabileceğiniz tehlikeler arasında olacaktır.
Günlük kiralık ev sahipleri, müşterilerinin kimlik bilgilerini SMS'le emniyete gönderecek. Suçluların takibi kolaylaşacak. Polis, aranan suçluların gizlenmek ve fuhuş amacıyla kullandığı günlük kiralık evleri "SMS"le kayıt altına alacak.
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı avukat İzzet Doğan "Diğer bina sakinlerinin en yakın emniyet birimine ihbarda bulunmaları gerekir" dedi.
Günübirlik kiralanan evlere ilişkin hayata geçirilen yeni uygulamayla, "Her an ulaşılabilecek" işletici bulundurma zorunluluğu getirildi. Artık evleri kiralayanlar için de kimlik bildirme zorunluluğu var. Günlük kiralanan evlere ilişkin yeni düzenlemeye gidildi.
Bazı şehirler, ev sahiplerinin yerlerini Airbnb'ye kaydedebilmesi için bir ruhsat veya tescil numarası almalarını şart koşar. Ev sahipleri, kayıtlarındaki ilgili alan aracılığıyla bu numarayı göstererek yasalara uygunluk sağlayabilirler.
Türk Borçlar Kanunun alt kira ve kullanım hakkının devri başlıklı 322. maddesi şu şekildedir: Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.
Türkiye'de Airbnb yapmak tamamen yasaldır fakat ev sahiplerinin çeşitli yasal mevzuatlara hakim olmas gerekir.
İlaveten, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu madde 6/1-d uyarınca mevzuat hükümlerine aykırı olarak işletilen iş yerlerinin işletmecilerine 2022 yılı itibariyle 3.317 Türk Lirası ile 6.668 Türk Lirası arasında idari para cezasına hükmedilir.
Cevap: Bir menfaati, başka cins bir menfaat karşılığı kiraya vermek caizdir. Evin kirası karşılığı olarak tarlayı kiralamak caizdir. Fakat, elbiseyi kiraya verip, kira olarak başka elbise almak caiz olmaz. Bir yeri, namaz kılmak için kiraya vermek caiz değildir.
Kısa dönemli konut kiralama ile ilgili en güncel ve resmi olarak yapılmış olan tanım şu şekildedir: Kısa dönemli konut kiralama, konut sahipleri veya aracılar tarafından, sürekli bir şekilde farklı kiracıların asgari ihtiyaçlarını karşılamaya elverişli olarak hazır bulundurulan konutların; saatlik, günlük, haftalık ...
Kira sınırından sonra kimi ev sahipleri yüzde 25'i yeterli bulmadığı için ara zam istemeye başladı. Kiracısı ile yeni rakam için uzlaşanlar da 'ilk 6 ay için bu rakam' pazarlığına girdi. Ancak kirada ara zam istenilmesi yasal değil. Kiraya zam yılda bir kez ve sözleşme yenileme döneminde yapılır.
Otel girişi esnasında konuklardan odada konaklayacak kişilerin T.C. kimlik numarası talep edilir ve kimlik bilgileri tesis tarafından polis ya da jandarmaya bildirilir. Otel odasına dışarıdan bir misafir gelmesi durumunda bu kişinin kimlik bilgilerinin de otel ile paylaşılması gerekir.
Oteller yasa gereği tüm misafirlerinin kimlik bilgilerini alıp bulunduğu bölgeye göre jandarmaya ya da polise bildirmek zorunda. Böylece otelde konaklayan misafirler kolluk kuvvetleri tarafından da görülebiliyor ve kayıt altına alınıyor. Otele gelen misafirin kimliğinin fotokopisinin çekilmesi ise zorunlu değil.
Şu anki yasalara göre "zina" serbest, yasal. Yani reşit insanlar istedikleri gibi çiftleşir. Hiçbir engel ve sınır yok... Yani hiçbir otel veya pansiyon evlilik cüzdanı sorma yetkisine sahip değil.
Türkiye'de günlük kiralama işlemleri genellikle yasal olarak kabul edilmemektedir. Turizm Mevzuatı'na göre, turistik konutlar en az 30 gün süreyle kiralanmalıdır.
Borçlar kanunu madde 322/2 maddesine göre “Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.” Evi boşaltıp başka birisine devreden kiracıyı bu maddeye dayanarak tahliye etme şansı doğmaktadır.
Bilindiği üzere son zamanlarda dubleks evlerin üst katlarının başka kişilere kiraya verilmesi oldukça popüler hale gelmiştir. Bu bağlamda dubleks dairenin bölünerek kiraya verilmesi yasal mı? Sorusuna olumlu yanıt vermek mümkündür.
Kanun Hükmünde Kararname ile konaklama yerleri ile ilgili de düzenleme yapıldı. Burada kalanlara kimlik bildirme zorunluluğu getirildi.
Oteller, pansiyonlar, moteller, günlük kiralanan evler, kamp alanları, huzurevleri ve dinlenme evleri gibi konaklama yapılan yerlerde hem yerli hem de yabancı kişilerin giriş, çıkış ve konaklama durumlarının kayıt altına alınmasına kimlik bildirimi denir.
Kimlik kontrolü nasıl yapılır? Bir konaklama veya deneyim rezervasyonu yaptığınızda ya da ev sahipliği yapmaya başladığınızda resmî ad, adres, telefon numarası ve diğer iletişim bilgileri gibi kişisel bilgilerinizi doğrulamanızı isteyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri