Tanıklar, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 241. maddesinde belirtilen durum ayrık olmak üzere açıkça vazgeçme olmadıkça dinlenmek zorundadır.
Gerçekten söz konusu Kanun'un 399. maddesine göre, taraf, dinlenilmesini önerdiği tanıktan vazgeçebilir; ancak karşı taraf bu tanığın dinlenilmesini, eğer tanığın dinlenilmesine başlanmışsa buna de- vam edilmesini talep edebilir.
Kural olarak, bu liste bir defaya mahsus olmak üzere mahkemeye sunulur. İkinci bir tanık listesi verilmesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240. maddesi gereğince yasaktır. Tanık gösterilmeyen kişiler mahkemede dinlenilemez. Bu kural kamu düzeninden olup, davanın hakimi tarafından kendiliğinden dikkate alınır.
Tanıkların birlikte dinlenmeleri usule aykırı olup bozma nedenidir.
İdari davalarda yukarıda anlatıldığı üzere ceza ve hukuk davalarında olduğu gibi tanık dinlenmesi söz konusu değildir. İdari davalarda tanık dinlenmez.
İlgili 15 soru bulundu
[2] Dava konusu olmayan veya üzerinde uyuşmazlık bulunmayan konularda tanık dinlenmez (ERTANHAN, s. 70).
Türkiye'de hukuk davalarında tarafların aynı davada tanık olması mümkün değildir. Nitekim HMK madde 240/1 bu konuda şu hükmü içermektedir: “Davada taraf olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir.” Davanın tarafları yalnızca isticvap denen yöntemle dinlenebiliyor ancak isticvap tanıklık değildir.
“(1) Yasal bir sebep olmaksızın tanıklıktan veya yeminden çekinen tanık hakkında, bundan doğan giderlere hükmedilmekle beraber, yemininin veya tanıklığının gerçekleştirilmesi için dava hakkında hüküm verilinceye kadar ve her hâlde üç ayı geçmemek üzere disiplin hapsi verilebilir.
Tanıklıktan çekinen kişi, çekinme sebebini ve bu sebebi haklı gösterecek delilini, dinleneceği günden önce yazılı veya davet edildiği duruşmada sözlü olarak bildirmek zorundadır. Çekinme sebeplerini ve bunun dayanaklarını önceden bildirmiş olan tanık belli günde mahkemeye gelmek zorunda değildir.
HUMK. md. 274, 6100 s. HMK. md. 240) tabi değildir. Birleştirilmiş bile olsa, tarafların her dava için ayrı ayrı delil ve tanık listesi vermesine yasal bir engel bulunmamaktadır. Bu nedenle, davalı-dava- cı kocanın kendi açtığı dava için gösterdiği tanıkları dinlenmeden karar verilmesi adil yargılanma hakkı (TC.
MADDE 247- (1) Kanunda açıkça belirtilmiş olan hâllerde, tanık olarak çağrılmış bulunan kimse, tanıklık yapmaktan çekinebilir. (2) Kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme sebeplerinin varlığı hâlinde, hâkim tanık olarak çağrılmış kimsenin çekinme hakkı bulunduğunu önceden hatırlatır.
(1) Aşağıdaki kimseler yeminsiz dinlenir: a) Dinlenme sırasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar. b) Ayırt etme gücüne sahip olmamaları nedeniyle yeminin niteliği ve önemini kavrayamayanlar.
Genel kural olarak ikinci kez aynı tanığın dinlenmesi şeklinde bir usulümüz yok. Ancak kamu düzenine ilişkin hususlarda ve bazı istisnai durumlarda hakim şüpheye yer vermeyecek şekilde hüküm kurabilmek maksadı ile aynı tanığı daha ayrıntılı bilgi alabilmek maksadı ile dinleyebilir.
Ġlgili hüküm uyarınca: Tanıkların tamamı dinlenmeden, bazı tanıklar ile ispat edilmek istenin husus hakkında hakim, yeterli bir bilgiye ulaĢmıĢsa, diğer tanıklar dinlenmeden hüküm verilebilecektir.
Mahkemede tanık olarak ifade vermek, sicile işlenen bir durum değildir. Ancak yalancı tanıklık yapmak veya mahkeme sürecini engellemek suç teşkil eder ve bu durumlar sicile işlenir.
Zorla getirilmesinin sebepleri karar yazısında belirtilir. Bilirkişi veya tanıklara yapılan çağrı; telefon, telgraf, faks, e – posta vb. araçlar kullanılarak yapılabilir. Hakkında zorla getirme kararı verilmesine karşın gelmeyen bilirkişi veya tanık hakkında yakalama kararı verilemez.
Hakkınızda açılan bir dava olup olmadığını veya tanık olduğunuz davaların olup olmadığını sorgulamak için online hizmetlerden yararlanabilirsiniz. T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sorgulama yapabilir veya UYAP üzerinden telefonla, SMS yardımıyla sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Bir kişinin tanık olduğu olayla ilgili sahip olduğu bilgileri adli makamlar önünde anlatması ''tanıklık'' olarak nitelendirilmektedir. Ceza muhakemesinde, tanık dinlemeye soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ise mahkeme veya istinabe olunan hâkim yetkilidir.
Tanık, muhakeme süreci içinde çeşitli etkiler altında olduğu gerekçesiyle verdiği ifadeden vazgeçebilir. Bu durumda özel suç olarak düzenlenmiş olan yalan tanıklık suçundan kurtulabilir. Bu hal tanığın pişmanlık duyması veya ifadesini düzeltme halidir.
Tanıklık yapmak istemiyorsanız,
Bu talebinizi olumlu olarak karşılarlarsa eğer davalı ya da davacı taraf sizi tanık olarak göstermekten vazgeçtiğini bildiren bir vazgeçme dilekçesini mahkemeye sunar. Vazgeçme talebi mahkemece olumlu karşılanırsa tanıklık yapmaktan vazgeçebilirsiniz.
[1] Tanıklıktan çekinme hakkı, HMK md. 247 - “(1) Kanunda açıkça belirtilmiş olan hâllerde, tanık olarak çağrılmış bulunan kimse, tanıklık yapmaktan çekinebilir. (2) Kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme sebeplerinin varlığı hâlinde, hâkim tanık olarak çağrılmış kimsenin çekinme hakkı bulunduğunu önceden hatırlatır.”
Maddenin (2) numaralı fıkrasına göre yaş küçüklüğü veya akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle tanıklıktan çekinmenin anlamını kavrayamayacak kişiler yasal temsilcilerinin rızasıyla tanık olarak dinlenebilirler. Yasal temsilci şüpheli veya sanık ise, çekinme hususunda karar veremez.
HMK'nın 243/1 hükmüne göre süresi içerisinde tanık listesi sunulmasa dahi duruşmada hazır bulunan tanıkların dinlenmesi gerekmektedir. Mahkemenin verdiği kesin süre içerisinde tanık listesi sunulmasa dahi tanık dinletilebilmektedir.
(3) Hâkim tanığa, “Tanık sıfatıyla sorulacak sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şey saklamayacağınıza namusunuz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerler üzerine yemin ediyor musunuz?” diye sorar.
Ancak, davetiye gönderilmeden taraflarca hazır bulundurulan tanık da dinlenir. Şu kadar ki, tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hâllerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurulursa tanıklar dinlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri