Kaloriferli evler genellikle daha kapalı bir yapıya sahiptir ve doğal havalandırma az olabilir. Bu durum, havadaki nemin birikmesine ve rutubet oluşumuna neden olabilir. Özellikle banyo ve mutfak gibi nemli alanlarda düzenli havalandırma sağlanmazsa, rutubet riski artabilir.
Kaloriferli sistemlerin kullanıldığı evlerde duvarlar genellikle soğuktur. Soğuk duvarlar, içerideki sıcak havanın temas ettiği alanlarda yoğuşmaya neden olabilir, bu da rutubetin oluşmasına yol açabilir. Bu gibi durumlar, evde nem ve rutubetin artmasına ve olumsuz etkilere neden olabilir.
Yetersiz havalandırma ve yetersiz yalıtım ortamdaki nemi artırabilir. Havalandırılmayan odalarda, özellikle kalorifer üzerinde çamaşır kurutmak rutubete sebep olabilir. Çatı katlarında, çatıdaki sızıntılar evlerde rutubet ve küf oluşumuna yol açabilir.
Nem, genellikle uygun şekilde yalıtılmamış evlerde meydana gelir. Evdeki odaların eşit olmayan şekilde ısıtılması da rutubete neden olur. Kombili bir evde sadece oturma odası ve yatak odası radyatörlerini kullanırsanız evin geri kalanında rutubet yaşayabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Doğalgazlı evlerde rutubet oluşumunu önlemek için iyi bir havalandırma sistemine sahip olmak önemlidir. Evdeki nemin dışarıya atılabilmesi için doğru bir şekilde havalandırma yapılmalıdır. Bunun için pencerelerin düzenli olarak açılıp kapatılması veya mekanik bir havalandırma sistemi kullanılması önerilir.
Rutubetin görüldüğü alanlar genellikle karanlık ve hava sirkülasyonunun az olduğu yerler. Rutubet özellikle bodrum, zemin katlar ve banyoda sıklıkla görülürken, farklı alanlarda da nem oluşumundan kaynaklı rutubet ile karşılaşmak mümkün oluyor.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir. Rutubet romatizma hastalığını da tetikler. Rutubetli bir oda eklem ağrıları çekmenize, halsiz ve yorgun düşmenize neden olabilir. Ayrıca rutubet çoğu insanda uyku sorununa da neden olur.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Sabah kalktığınızda burnunuz ve nefes yollarınızın tıkalı olduğunu hissediyorsanız, Kalorifer Petek Suluğu tam da ihtiyaç duyduğunuz bir ürün. Bu Kalorifer Suluk'ları ile odanızdaki nemi doğal hava nemi seviyesine çekebilirsiniz.
Nemli duvarlar, sızıntılar, su birikintileri, havalandırma sorunları veya yetersiz izolasyon gibi faktörler, küfün büyümesi için elverişli koşullar oluşturabilir. Küfün çoğalması için ayrıca uygun besin kaynaklarına da ihtiyaç vardır. Bu nedenle, organik madde içeren yüzeyler, küf için ideal bir ortam sağlar.
Kalorifer sistemleri, iç mekânları ısıtmak için kullanılan etkili yöntemlerden biridir. Bu sistemler havanın kurumasına neden olabilir ve buna bağlı olarak iç mekânlarda nem seviyelerinin düşmesine yol açabilir.
Nemi çekme kapasitesi yüksek olduğundan oldukça işe yarar. Ev içinde çamaşır kurutmak nemi arttırır. Kışın, kalorifer peteklerinin önü açık kalmalıdır. Bu sayede evin içinde oluşan nem azalır.
Odaları rutubetli, duvarları nemli ve küflü konutlar ve işyerleri insanı hasta eder ve binaları çürütür. Yani 13 milyon 824 bin hasta konutta yaşayan insanların sağlıkları risk altındadır. İç mekanlarda yoğuşma, "suyun gaz fazından sıvı faza geçmesi" ile meydana gelir.
Nemli ve küflü koku: Evinizde rutubet sorunu varsa, genellikle nemli ve küflü bir koku hissedersiniz. Özellikle kapalı ve havalandırması zayıf alanlarda bu koku daha belirgin olabilir. Duvar ve tavanlardaki lekeler: Rutubet, duvarlarda ve tavanlarda nemli lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Rutubetin Kronik Bronşit ve KOAH Üzerindeki Etkisi
Rutubet kronik bronşit ve KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) gibi kronik solunum yolu hastalıkları olan kişiler üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Nemli ortamlar solunum yollarının tahriş olmasına ve daha fazla balgam üretimine neden olabilir.
Tıpkı karbonat gibi kedi kumu da nemi içine hapsetme özelliğine sahip. Bu nedenle evinizde sık sık rutubet oluşan yerlere bir kase ya da hava geçirgenliği olan bez bir torba içinde kedi kumu da bırakabilirsiniz.
Rutubet hangi hastalıklara yol açar? Rutubet ve küfün yol açtığı sorunların başında; hapşırık, burun kaşıntısı, öksürük, nefes darlığı, sinüzit yer almaktadır.
Rutubete Karşı Kalıcı Çözüm Olarak İzolasyon Uygulanmalıdır
Bu amaçla öncelikle ısı yalıtım için uygun bir ısı köpüğü ve köpük üzerine rutubet geçişini önleyen su yalıtımı sağlayan malzemeler ile dış cepheleri kaplamak, sorunun etkili bir şekilde halledilmesi için iyi çözümdür.
Odamız içerisinde bulunan petek üzerine su kabı koyarak odadaki nem oranını biraz da olsa düzenleyebiliriz . Bir diğer basit yöntem yine kalorifer petekleri üzerine koyabileceğimiz ıslak havlulardır . Nemlendirme cihazı veya nemlendirici özellikli klimalarda kullanabiliriz .
Duvardaki küf lekeleri için kesin çözüm gözüyle bakılan yöntem küflü alanlara çamaşır suyu uygulanmasıdır. Çamaşır suyu birçok konuda olduğu gibi küf lekelerinde de sıkça kullanılan, etkili bir yöntemdir. Çamaşır suyu duvardaki küfü yok ettiği gibi duvarın hava almasını sağlamaktadır.
Karbonat ve tuz da iyi nem çekicidirler. Belirtilen yerlere tuz veya karbonat konursa hem nemi hem de nem kokusunu yok edecektir. Kışın, kalorifer peteklerinin önü açık kalmalıdır. Bu sayede evinizde bulunan nem kısa zamanda azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri