VDSL internet ve fiber internet hizmeti arasında temel olarak altyapı farkı vardır. Bu nedenle de VDSL bir modem fiber internet bağlantısı için kullanılamaz.
VDSL modemler fiber interneti desteklemez.
Hız da fiber ile VDSL farkı arasında. Fiber internet kullanımı ile VDSL internet ile ulaşılan hızdan 10 kat daha fazla hıza ulaşılabilir. VDSL internet kullanırken, santrale yakınlık da oldukça önemli faktör. VDSL interneti kullandığını alan santrale ne kadar yakınsa, verim de o kadar artar.
İlk olarak, modem kutusu üzerinde VDSL etiketi veya logosu olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer VDSL uyumlu bir modem satın alıyorsanız, genellikle bu modemlerin kutusunda bu bilgi yer alacaktır. Ayrıca, modem marka ve model numarasını araştırarak, ürünün VDSL uyumlu olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.
Fiber modemim var. Ben bu modeme VDSL modem bağlayıp VDSL modemi router olarak kullanabilir miyim? Evet kullanabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Dediğim gibi ADSL modem fiber altyapıya uygun değildir. O modemin girişi DSL'dir. Fiber altyapıda ise WAN girişli modemler kullanılır.
Merkezi bir konum, genellikle evin orta katında ve orta odada bulunan bir yer olmalıdır. Yüksek bir yere yerleştirin: Kablosuz sinyaller genellikle aşağı ve yana doğru yayılır. Bu nedenle modemi yüksek bir konumda tutmak, sinyallerin daha geniş bir alana ulaşmasına yardımcı olacaktır.
VDSL ise (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'ye kadar hıza ulaşılabilir.
Yüksek hızda internet sağlayan bu iki teknoloji arasında ince farklılıklar olduğunu söylemek mümkün. VDSL VDSL2 farklı, VDSL2 teknolojisinin daha yüksek bir bant sunmasından kaynaklanıyor. VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor.
Hayır etkilemez. Kablosuz kullanımı etkileyebilir ama onda da uçurum gibi kadar fark olmaz.
VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) internet hizmeti ise çok yüksek hızlı dijital abone hattı anlamına gelmektedir. VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
VDSL bağlantı kullanıyorsanız ADSL modemi kullanamazsınız. İnternet hızınızı ölçmek için hız testi (speed test) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Altyapınızın alabileceği maksimum hız için de internet altyapı sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Fonksiyonel Özellikleriyle ZTE ZXHN H168A Dual VDSL2 Modem
Modemde bulunan router fonksiyonu birden fazla cihazla internete erişmenize yardımcı olur. Fiber bağlantıyı destekleyen bu ürün sayesinde internetteki işlerinizi daha akıcı bir şekilde halletmeniz kolay hale gelir.
Hem ADSL hem VDSL (VDSL2 desteği var) hem de fiber bağlantılarla uyumlu olan TP-Link VX230v, yeni modem almak isteyenlerin son teknolojiye geçmesi için uygun bir çözüm sunuyor.
Fiber internet bağlantısı, 1000 Mbps'ye varan yükleme(download) hızı sayesinde büyük boyutlu dosyaları dakikalar, hatta saniyeler içerisinde indirmenize olanak sunar. Standart bir ADSL bağlantısına kıyasla çok daha hızlı bir bağlantı sunarak, bekleme sürelerini minimuma indirir.
ADSL, asimetrik bir bağlantı olduğundan download (indirme) hızı upload (yükleme) hızından daha yavaştır. VDSL ise daha yüksek bir hızda veri aktarımı sağlar. Ayrıca VDSL asimetrik olmayan bir bağlantıdır; yani download ve upload hızları daha dengelidir.
ADSL ve VDSL Arasındaki Farklar
VDSL teknolojisinin bant genişliği çok daha yüksektir. Ancak bir dezavantaj olarak VDSL teknolojisi ADSL teknolojisine göre daha maliyetlidir. ADSL ve VDSL desteği sunan modemler farklılık gösterebiliyor. Bazı modemler sadece ADSL modem olurken bazılar her iki bağlantı türünü destekler.
CAT5 kablo alın. CAT5 içindeki Mavi ve Mavi Beyaz kabloyu kutudaki etiket takılı olan kabloya bağlayın. Diğer ucuna RJ11 jack çaktırıp modeme takın ve tamamdır.
VDSL'in ADSL den en belirgin farkı iletim mesafesinin azlığındadır. 13 Mbps hız için 1.5 km, 55.2 Mbps için 300 m lik mesafelerden daha öteye erişememektedir. VDSL'in temel bir kullanım alanı, FTTN (Fiber to The Neighborhood) uygulamalarında görülmektedir.
Türkiye sınırları içinde fiber hızlar 100 Mbps ve 1.000 Mbps'ye kadar değişiyor. Şimdilik yüksek hız sınırının 1.000 Mbps olduğunu söyleyebiliriz. Bu hız gigabit hızı olarak da tanımlanır.
Yani 16Mbps VDSL paketi var. Öyle bir şey yok maalesef. VDSL kullanmıyorsunuz siz şu anda ADSL kullanmaktasınız.
Mevcut modeminizin ya da satın almayı düşündüğünüz modemin fiber uyumlu olup olmadığını anlamanın en kolay yolu; modemin kutusunda, altında ya da arasında yazan model numarasını öğrenerek üretici firmanın resmi web sitesinde fiber uyumluluk sorgulamasını yapmaktır.
Fiber internet fiber optik kablolar aracılığıyla iletilen internettir. Bu kablolar cam ve onu koruyan plastik bir kılıftan oluşmaktadırlar. Bu kablolarla ışık sinyalleri gönderilir. Böylece fiber internet daha hızlı ve veri kaybı olmadan iletilir.
Arkadaşlar malumunuz, Türk Telekom Eve Kadar Fiber (FTTH) altyapısında alınan aboneliklerde kendi modeminin kullanımını da zorunlu kılıp aylık 20 TL modem kullanım/kiralama ücreti alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri