Kaya, “Bu deney de gösteriyor ki abur cubur ve fast food bağımlılık yapıyor. Özellikle şekerli yiyeceklerde kokain etkisi var. Beyinde mutluluk hormonu üreten bölgeyi etkileyerek bağımlılık yapıyor” diyor. opiat ve dopamin reseptörlerini uyararak bu bağımlılığı sağlıyor.
Amerikada yapılan son araştırmalar, fast food türü yiyeceklerin bağımlılık yarattığına dair bulgular veriyor. Bilim adamları, hamburger, kızarmış patates gibi besinlerin içinde bulunan bazı maddelerin beyinde bağımlılık merkezini tetiklediğini belirtiyor.
Hızlı hazırlanması, tüketim ve taşıma kolaylığı nedeniyle fast food, insanların yemek tercihinde favori seçeneklerden birisidir (Siew vd., 2017). Fast food restoranlar ise bu gıda grubunu sunarak insanların yiyecek içecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet veren işletmelerdir.
Her gün 'Fast Food' yemenin zararları:
Kalp krizi geçirme olasılığınız yükselir. Fast food, besin ve vitamin eksikliğine neden olur. Tip 2 diyabet hastası olma riskiniz artar. Sürekli fast food tüketmek kanser riskini yükseltir.
Vitamin ve mineral bakımından besin değerleri oldukça düşük olan fast food gıdalarla beslenen kişilerin bağışıklık sistemi, sağlıklı gıdalarla beslenenlere göre daha düşük olmaktadır. Yüksek sodyum içeriği nedeniyle fast food gıdalar tansiyon problemlerini ve kan basıncı artışıyla birlikte kalp krizini tetiklemektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Et yemeyi bırakırsanız çinko eksikliği yaşayabilirsiniz. Bu da uzun vadede saç dökülmelerine neden olabilir. Et yemeyi bırakmaya karar verdiyseniz, günlük önerilen miktardan %50 daha fazla çinko tüketmelisiniz.
SİNDİRİMİ SANILAN AKSİNE 3 GÜNÜ BULABİLİR
50-60 dakika geçtiğinde ise yavaş bir sindirim periyodu başlar. Ancak yediğiniz hamburgerin içerisinde hayvansal ve trans yağlar kullandığı için bu yağların sindirimi 3 günü bulabilir.
Ülkemizde en çok tüketilen fast-food türü yiyecek içecekler arasında; tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, kek, bisküviler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, kokoreç, kolalı içecekler vb. yer almaktadır.
Pek çok fast food restoranında çocuk menüleri bulunmaktadır. Çocuklar için fast food gibi eğlenceli ama sağlıklı yiyecekler şöyle sıralanabilir: Fırında pişmiş ve ızgara besinler. – Et sandviçlerinin yanı sıra, tavuklu ve balıklı sandviç seçenekleri.
Fast food çeşitleri nelerdir? Hamburger, patates kızartması, ayak üstü yenecek köfte, tost gibi gıdalar fast food kategorisine girer.
Buna göre fast food tarzı (hamburger, patates kızartması, pizza v.b.) gıdalarla beslenen insanların bağırsak kanserine yakalanma riski, lifli gıdalar tüketenlere göre çok daha yüksek çıktı. Üstelik sadece 15 gü boyunca fast food yenilmesi bile bağırsak kanserine yakalanma riskinin artmasına yetiyor.
Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food olarak kabul edilir.
Fast food yemek hangi sağlık sorunlarına neden olur? Aşırı kalori tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık problemi yaratır. Aşırı sodyum tüketimi de hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olur.
Fast Food Ürünler
Hazır yiyecekler, içerdiği yüksek miktar doğmuş yağ dolayısıyla yerken tatlı gelse de fazla tüketimi özelikle göbek, bel ve basen bölgesinde fazlaca yağlanmaya sebep olacaktır. Kilo almanız hızlanır, spordaki yağ yakımınız zorlaşır.
Kanada'da bulunan Montreal Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, hazır yiyeceklerin bağımlılık yaptığını gözler önüne serdi. Uzmanlar, hamburger patates gibi hazır yiyeceklerin yoğun miktarda içerdiği doymuş yağ nedeniyle beyinde uyuşturucu maddelere benzer etkilerin gözlemlendiğini açıkladı.
ABD fast foodu sahiplendi 1950'li yıllarda ABD'de kurulan fast food türü yiyecekler satan firmalar bu alanda o kadar büyüdüler ki milyarlarca liralık kar eden, binlerce şubesi bulunan oluşumlar haline geldiler. Haliyle hamburger ve pizza gibi fast food türlerinden bahsedilince ilk akla ABD'nin gelmesi kaçınılmaz oldu.
Dr. Canan Karatay, "Lahmacun en sağlıklı fast food. Çünkü içinde kıyma var, yağ var, sebze var, soğan var, karbonhidrat var" dedi.
Özellikle büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinler; yüksek kalorili, posadan fakir, vitamin ve mineral içeriği düşük; gazlı ve şekerli içecekler; cipsler, çikolata, bisküvi ve kekler, kızartmalar, hamur işleri hazır besinler ve fast food dediğimiz besinlerdir.
Fast-food dendiğinde akla pizza, hamburger gibi gıdalar gelir; fakat pide, lahmacun, döner, çiğ köfte, baklava, simit gibi hazır alınıp çok kolay ve hızlı tüketilebilen gıdalar da artık Türk tipi fast-food olarak değerlendirilir.
Ticari hamburgerler, evde hazırladığımız içeriği bilinen hamburgerlere kıyasla çok daha fazla tuz, aroma verici katkı maddeleri, fazla miktarda trans ve doymuş yağlar içerir. Bu yüzden fazla ve sık tüketildiğinde başta kalp-damar sağlığı olmak üzere sağlık açısından risk yaratabilmektedir.
Fast-food menüleri yüksek miktarda sodyum içermektedir. Bu durum yüksek kan basıncının oluşmasına neden olmakta ve mide kanseri riskini artırmaktadır. Ayaküstü beslenmede gazlı içecekler, çay ve kahve sıklıkla tüketilmektedir.
Sindirim: Vücuda giren herhangi bir besinin tam olarak sindirilmesi 24 saat sürüyor. Yağ oranı yükseldikçe sindirim süresi de artıyor. 600 kalorilik bir kızartma yemeğinin sadece mideden ince bağırsağa geçme süresi iki ila üç saat sürüyor. Kalan 20 saatte ise kalın bağırsakta işleniyor.
Yiyeceklerin mideden ince bağırsağa ve ardından kalın bağırsağa geçmesi genellikle 6 ila 8 saat sürer. Kısmen sindirilmiş gıda kolona güvenli bir şekilde girdiğinde, orada bir günden fazla kalabilir ve daha fazla parçalanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri