Türkçede et cetera veya, etc. yerine vs., vb., vd. kullanılır, ki sözcük olarak karşılıkları, vs: "vesaire", vb: "ve benzeri", vd: "ve diğerleri" dir.
"Adeta", "Sanki" ve "Gibi" benzerlik edatları olarak cümle içerisinde kullanılır.
Ancak ve bağlacı ile benzer görevde kullanılan bağlaçlar ya da noktalamalar vardır. Bunların yerine venin eş anlamlısı olarak noktalama işaretleri, -ip, -erek, -ile ekleri kullanılabilir.
Kelimelerin eş anlamlılarını Türk Dil Kurumu sözlüklerinden öğrenmek mümkündür. Çeşit kelimesinin eş anlamlı kelimeleri ise cins, kalem, tür, nev, soy, türlü, bölüm kelimeleridir.
ÖRNEK EŞ ANLAMLISI OLAN SÖZCÜK
Örnek kelimesinin eş anlamlısı benzer, emsal, eş, model sözcüğüdür. Yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Anlamdaş kelimelerin birisi genelde yabancı kökenlidir.
İlgili 39 soru bulundu
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Türkçede anlamdaş sözcüklerden biri genellikle yabancı kökenlidir. kıymet-değer, cevap-yanıt, sene-yıl, medeniyet-uygarlık, imkân-olanak, acele-ivedi, zelzele-deprem, yoksul-fakir, misafir-konuk, sınav-imtihan, yöntem-metot, mesele-sorun, vasıta-araç, cihaz-aygıt, görev-vazife, düşünce-fikir.
Cins kelimesinin eş anlamlı kelimeleri camia, çeşit, janr, nev, takım, zümre, tür ve topluluk sözcükleridir.
Eşsiz kelimesinin benzersiz, emsalsiz, harikulade gibi birçok eş anlamlısı vardır.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
bile, hem de, üstelik, ayrıca.
Aynı zamanda çok kelimesinin yerine gelebilecek aşırı, bol, birçok, pek gibi kelimeler vardır. Çok Ne Demek? Çok kelimesi etimolojik olarak eski Türkçede ''ço'' kelimesinden türetilmiş durumdadır. Çok kelimesi ''fazla, azın tersi'' anlamlarında kullanılmaktadır.
bundan dolayı, bundan ötürü, bunun için, bunun üzerine.
Cömert kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler birden fazladır. Bu kelimeler bonkör, semih, eli açık ve bazı durumlarda da verimli kelimeleri olabilmektedir.
tastamam, eksiksiz, tamamen, her bakımdan uygun, upuygun, birbirinin aynı
Çeşit Eş Anlamlısı
Farklı türleri olan ancak bir arada olması gereken birçok farklı unsur çeşit olarak bilinmektedir. Yani aynı kategori içerisinde değişik seçenekleri bulunan şekilde ifade edilmektedir. Çeşit kelimesine karşılık olarak aynı zamanda, 'tür' sözcüğünü de kullanabilirsiniz.
Dönem ve devriye kelimeleri de eş anlamlı kelimelerdir. Fasıl, yanlış ve ters kelimeleri de eş anlamlı kelimelerdir.
Tür kelimesiyle eş anlamlı olan kelimeler, bölüm, cins, çeşit ve tip kelimeleridir.
Şu kadına ya da erkek sevgiliye söylenecek kelimeler sana fikir verebilir: Aşk. Aşkım. Bitanecik aşkım.
1 Nite- kim dedeler, nineler, babalar ve anneler arasında “Bey, Ağa, Herif, Adam, Efendi, Karı, Hanım, Hatun” gibi hitap biçimleri tercih edilirken2 yeni kuşak eşler arasında “Aşkım, Tatlım, Güzelim, Balım” gibi çok çeşitli hitap biçimleri tercih edilebilmektedir.
Hediye kelimesinin Türkçe kökenli bir karşılığı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre; Hediyenin eş anlamlısı Armağandır.
SORUN EŞ ANLAMLISI NEDİR? Sorun kelimesinin eş anlamlı olan sözcükleri dert, problem, sıkıntı kelimeleridir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri