Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Radyatör peteği tıkalı olan bir araçta hararet göstergesinde ani yükseliş olması ihtimali artar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, motor henüz sıcaklığını kaybetmemişken soğutucunun kapağını açmak yerine motorun soğumasını bekleyip öyle müdahale etmek daha doğru olacaktır.
Kapak tam olarak oturmuyor ise bu durum bir arızanın göstergesi olmaktadır. Kapak kapanırken oldukça zor dönüyorsa ve kapanırken de son kilit tarafı oturmuyorsa aynı zamanda tık sesi gelmiyor ise radyatör kapağı arızalıdır. Kapaktan bir miktar su sızıyorsa bu arızaya işaret etmektedir.
Radyatör ömrü yaklaşık 20-30 yıl olduğu için bu süre dolmadan önce ortaya çıkan kaçaklarda tetikleyen gizli sorunlar olabilir ve hem radyatör arızası tekrarlanır hem de aracın diğer parçalarının da zamanla bozulmasına neden olabilir.
Normal Radyatör Yıkama
Bu, sistemin parçalarının bozulmasına ve düzgün çalışmamasına neden olabilir. Sistem yıkandıktan sonra yeni soğutma sıvısı eklenecektir. Radyatör temizliğinin ne sıklıkta yapılması gerektiği elbette araç tipine göre değişir. Yılda bir ile 2-3 yılda bir arasında değişebilir.
İlgili 39 soru bulundu
MOTOR SOĞUTMA SUYU İLE RADYATÖR SUYU AYNI MI? Radyatör içerisine konan suya motor soğutma suyu ya da radyatör suyu denir. Bu nedenle motor soğutma suyu ile radyatör aynıdır.
Evet, alüminyum radyatörler tamir edilebilir. Ancak tamir işlemi, hasarın büyüklüğüne ve tipine bağlı olarak değişebilir. Küçük delikler veya çatlaklar, radyatör tamircileri tarafından kolayca tamir edilebilir. Bu işlem genellikle, alüminyum lehim veya alüminyum onarım macunu kullanılarak yapılır.
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Motor suyunun bitmesi veya azalması durumunda; Aracın ısısı yükselir. Motor üst kapak contasının yanma ihtimali ortaya çıkar. Araç hararet yapar.
Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Kendi başına araçta su eksiltme var mı anlamak için yapmanız gerekeni şöyle özetleyebiliriz: Su eksiltme tespiti için aracı rolantide çalıştırılıp ara ara gaz verin. Bu işlem sonrasında su eksiltme var ise, eksilen suyun aracın içine veya dışına akması muhtemeldir.
Arızalı bir radyatör değiştirilmemişse, motorun aşırı ısınması potansiyel olarak motorun ciddi hasar görmesine neden olabilir. Bu hizmete parça değişimi dahil değildir, ihtiyaca göre böyle bir değişim söz konusu olabilir.
Motor soğutma suyu kontrolü
Motor kaputunun altında bulunan, motor soğutma suyunu kontrol edip, antifrizli su ekleyebilirsiniz.
Rezistans çalıştırılarak depodaki su ısıtılır. Oto radyatör temizleme makinesinin deposuna oto radyatör temizleme sıvısı eklenir. Makine yardımıyla yapılacak kimyasal işlem ortalama 45 dakika boyunca makine ve radyatör arasında dolaştırılmalıdır. Kimyasal madde ile yapılan işlem bittiğinde, durulama işlemi tekrarlanır.
Ürün içeriği soğutma suyuna eklenir. Kalorifer sıcak konumda açılır. Araç 30 dakika çalıştırılır. Ardından çözülen kirler durulanır.
Soğutma Suyu Ekle!
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Conta yakan arabanın çalışıp çalışmayacağı da merak edilen bir sorudur. Conta yakan bir araç çalışmaya devam eder.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Motor suyun eksilmesinin bir ya da birden fazla sebebi bulunabilmektedir. Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir.
bir daha sakın o kapağı motor sıcak iken açmayın... suyun eksilmesine gelince; soğutma sisteminin kapalı devre çalıştığını söyledik. dolayısıyla o devre içindeki su, (buharlaşma kayıplarını saymazsanız) herhangi bir açıktan sistem dışına kaçmadığı sürece eksilmez.
Motor suyu ya da radyatör suyu, normal şartlarda eksilmez. Burada buharlaşma da en az seviyededir. Ancak sızıntıya neden olan bir durum varsa eksilme söz konusu oluyor. Suyun eksilmesinin nedeni bulunup oto serviste çözüm üretilmesi gerekiyor.
Eğer radyatör hortumu patlarsa, araç içerisinde yer alan soğutma suyu tam olarak boşalmasına neden olur. Radyatör hortumunun patlaması büyük masraflara yol açar. Bu nedenle radyatör hortumunu özellikle eskime durumunda değiştirmek gerekir.
Soğutma suyu tamamen bitiyor ve radyatör yada su haznesi gibi parçalarda sorun yok ise motor bloğu çatlak olabilir. Motor bloğunda yağ kaçakları görünür. İç kısımda çatlak oluşur ise motor suyuna yağ ve motor yağına da su kaçacaktır. İç kısımda çatlak olması durumunda çekişten düşme, boğulma tekleme görülür.
2-Radyatör Delinmesi: Kalorifer peteğine benzeyen radyatör, aracın ön kısmından aldığı hava ile suyu anlık olarak soğutmaktadır. Radyatör neden delinir; oluşan pas, korozyon sebebi gibi nedenler ile zamanla kılcal delikler, parçanın su kaçırmasına ve aracın suyunun eksiltmesine sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri