"ve" bağlacında; kesinlikle ikisi birden anlamı vardır. bilgisi mutlaktır. "veya" bağlacında; ikisi birden de olabilir, yalnızca birisi de olabilir anlamı vardır. muğlâk bir ifadedir. ikisi arasında seçim zorunlu değildir.
Merhaba, veya kelimesi ve ve ya'dan oluşur. Bu yüzden veya kelimesi, kelimeden önce ve sonra gelen kelimelerin ikisinin de aynı anda olabileceği gibi, sadece birisinin de olabileceğini anlatır. yada kelimesi yada kelimesinden önce ve sonra gelen kelimelerden sadece birisinin olabileceğini anlatır.
veya genelde öncesinde yazılan ifade ve sonrasında yazılan ifadenin aynı anda iksinin de olabileceği anlamı taşır. ya da ise genelde ya önceki ifadenin ya da sonraki ifadenin olabileceği anlamını taşır.
V - veya v , Türk alfabesinin 27. harfidir. V - Pagan sembolizminde ve pek çok mitolojik kaynakta dişilliğin sembolüdür (Venus). V - Matematiksel mantık dilinde "veya" ifadesinin gösterimi.
Roma rakamında V harfi beş sayısını simgelemektedir. Elektrik alanında v harfi voltu simgelemektedir. Fizik kimya ve matematik alanında küçük v harfi hızı temsil etmektedir. Fizik kimya ve matematik alanında büyük v harfi yani V hacmi simgelemektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Ve - veya bağlaçları gibi ile de tek başına kullanıldığında bir anlama gelmez. Cümle İçinde Kullanımı: Ali ile Samet futbol takımından ayrıldılar. Not: İle bağlacı bazen kelimelerin sonuna eklenerek ''la'' ve ''le'' şeklinde kullanılabilir.
p ve q önermeleri arasına “veya” bağlacı kullanılması suretiyle “p veya q” önermesini elde etme işlemine denir. Veya bağlacı kullanılan önermelerde "veya" bağlacı “ V “ harfi ile gösterilir. p V q önermesinde toplama işlemi geçerli durumdadır. 0 0 0 şeklinde olur.
Veya(v): Bu bağlaç, sadece 0v0 olduğunda doğruluk değeri 0'dır. Diğer her durumda doğruluk değeri 1'dir. veya ile v birbirinin tersidir. İse(=>): Bu bağlaç sadece 1=>0 olduğunda doğruluk değeri 0'dır.
Modern mantıkta "ve" önerme eklemiyle kurulmakta olan bir bileşik önermenin doğruluk değeri, öncüllerin ikisinin de (ön ve art bileşenlerin) doğru olduğu koşul doğrultusunda doğru, diğer hallerde ise yanlış olur. Ve bağlacının tek kuvvet özelliği: Bir önermenin kendisi ile ve'si kendi doğruluk değerine eşit haldedir.
Ve kelimesi bağlaç grubunda yer alır. Çünkü cümle içerisinde aynı gruba ait olan sözcükleri birbirine bağlama özelliğine sahiptir.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem …
Cevap : Ve (^) olacaktır.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
- Ve bağlacı çarpma işlemi gibidir. Önermelerden herhangi biri sıfır olunca bileşik önerme sıfır değerini alır.
Veya (∨): İki basit önermenin "veya" ile bağlanmasıyla oluşan önermedir.
"Ya da" bağlacı ⊻ sembolü ile gösterilir. p ile q önermeleri arasında "veya" bağlacı ile yapılan bileşik önerme p ⊻ q şeklinde gösterilir. "Ya da" bağlacıyla bağlanmış önermelerin (bileşenlerin) yalnızca bir tanesi doğru olduğunda bileşik önermenin doğruluk değeri doğru, aksi halde yanlış olur.
1 veya 0 = 1 olur .
Veya Bağlacı ile İlgili Örnek Cümleler
''Ben veya o bu işi bitirmek zorundayız.'' ''Bugün veya yarın çalışma tamamlanır.'' ''Resimler için siyah veya beyaz renkler kullanılabilir.'' ''Eve gidebiliriz veya dışarıda biraz daha dolaşabiliriz.''
Cevap: Başlıklarda "ile" ve "ve" sözcükleri küçük harfle yazılır. Bunun neden "ile" ve "ve" sözcüklerinin bağlaç ya da edat görevi görmeleridir. Bağlaçlar ve edatlar başlıklarda büyük harfle yazılmaz.
Bağlı cümle, bağlaçlar ile birbirine bağlanmış birden fazla cümleden oluşan cümle grubudur. Bağlı cümlede cümleler birbirine ama, ancak, fakat, lakin, ne var ki, ne yazık ki, yalnız, çünkü, oysa, oysaki, mademki, ve, veya, ne ... ne ..., hem ... hem ..., halbuki gibi bağlaçlarla bağlanır.
Size yazılan cümleyi okurken gülümsersiniz ya, işte onun işareti :) böyle olduğunu biliyordum ve kullanıyordum. Bazen hızımı alamıyorum ve bu :)))) işareti kullanıyordum. Bunun da anlamı çok gülmekmiş... Neyse diğerlerine de yazalım ve merak edersek bakalım…
yada ne demek? Büyü, sihir, efsun. Kutsal.
2- Ünsüz harfler tek başına okunamaz. Dilimizdeki tüm harfler ''e'' harfi ile birlikte okunur. 3- Türkçede hiçbir kelime ''Ğ'' ile başlamaz.
İse kelimesinin bağlaç olduğunu anlamanın en kolay yolu ise kelimesini cümleden çıkartmaktır. Cümleden ise çıkınca anlam değişmiyorsa ise kelimesi bağlaç olarak kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri