Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Bir tane kurutulmuş defneyaprağı, bekletilecek baklagillerin içine konduğunda, böcekleri uzak tutacaktır. Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller, yarım haşlanarak, bir pişirimlik ayrılmalı ve derin dondurucuya konmalıdır.
Böceklenen bakliyatları iyice temizlemek gerekir. Eğer böcekleri tek tek ayıklayabilirseniz, kalanları rahatça tüketebilirsiniz. Ayıklama işleminden sonra su dolu bir kapta bakliyatı bekletin. Üste çıkan hafif taneleri de çöpe atın.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
marketten yemek yapmak için aldığımız: fasulye, pirinç, nohut, bulgur, mercimek gibi bakliyatlar sıcak ortamlarda kurtlanır, böceklenir hatta evrim geçirerek kanatlılara dönüşürler.
İlgili 18 soru bulundu
* Yeşil mercimek ve barbunyanın rengi koyulaşmışsa, kahverengileşmişse, eski mahsul olduğunu gösteriyor ve kesinlikle yenmemesi gerekiyor.
Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Burada, böceklerin genel tanımlarını, nasıl yaşadıklarını, onları genellikle nerede bulabileceğinizi ve güve kontrolünün nasıl yapıldığını okuyabilirsiniz. Güveler oldukça zararsızdır. İnsanlara zarar vermezler.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Böceklenen bakliyatlar iyice temizlenmelidir. Bunun için böceklerin tek tek ayıklanması gerekir. Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Kaloriferden veya pişen yemeklerin sıcaklığından dolayı bakliyatlar her mevsimde bozulabilir. Bakliyatların saklama koşullarına depolama alanında dikkat edilmezse de bakliyatlar bozulabilmektedir. Bakliyatlar alındığında da bozuk olabilmektedirler. Bakliyat alırken mutlaka paket kontrol edilmelidir.
Kuru mercimekleri pişirmeden önce bir süzgeç yardımıyla durulayın, bu sayede toz ve kalıntıları temizlenecektir. Konserve mercimek kullanıyorsanız, fazla sodyumu arındırmak için pişirmeden önce de duruladığınızdan emin olun. Kısık ateşte pişirin ve uzun pişirme sürelerinden kaçınmak için en sonunda tuz ekleyin.
Un ve un ile üretilen ürünlerde görülebilir. Dışarıdan farklı yollarla gelen un böcekleri, eve yerleşerek üreyebilir. Özellikle üretim alanlarında bu böceklerin görülme riski daha fazladır. Un ile beslenmeyi seven bu böcekler, sıcak ortamda yaşar ve daha fazla üreyebilir.
Açıkta bırakılan un, nohut, bulgur ve bakliyatlar güvelerin beslenmeleri ve saklanmaları için en elverişli ortamlardır. Un güvesi ve tahıl güvesi denen güve çeşitleri açıkta bırakılan baharat, bakliyat ve her türlü yiyecekten beslenebilir.
Kelebeklerin ağızları yoktur; bunun yerine hortuma benzeyen tüpleri (iki adet) vardır. Ayrıca tat alma duyuları ayaklarındadır. İlk önce ayakları ile besini kontrol edip daha sonra da bu tüpler ile sıvıları emerler.
Güveleri kelebeklerden ayırt etme kuralları tam olarak belirlenmemiş olsa da, çok iyi bir yol gösterici ilke, diğer kelebeklerin ince antenlere sahip olması ve (Hedylidae familyası dışında) antenlerinin ucunda küçük topların veya sopaların olmasıdır.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Baklagiller. Fasulye, nohut, bakla, mercimek ve diğer baklagiller nem içermeme özelliğine sahiptir. Bu nedenle sağlık için herhangi bir risk oluşturmadan uzun yıllar saklanabilirler.
Yeşil mercimeği pişirmeden önce mutlaka ayıklamanızı ve suda yıkamanızı öneririz. Hatta kullanacağınız kadar mercimeği bir gece öncesinden, üstünü 2 parmak geçecek kadar tuzlu suya koyup bekletin. Ertesi gün o suyunu döküp, temiz suyla yemeğini yapabilirsiniz.
Kokusu ve rengi değişmiş unları kesinlikle kullanmayın. Böceklenmiş Unlar Ne Yapılmalıdır? Böceklenmiş unları çöpe atmanız gerekmez. Uzmanlara göre böceklerin yediği gıdalar güvenle yenilebilir.
bakliyat ürünleri uygun sıcaklık ve nem oranında anında kurtlanır veya kelebeklenir (güvelenir). bu, hiç açmadığınız paket bakliyat ürününde bile geçerli.
Mercimekleri soğuk suda ovalayarak yıkayın. Bu işlemi yaparken mercimekleri kırmamaya özen gösterin ve su berraklaşana kadar devam edin. Yıkanan mercimekleri süzgeçte bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri