Eşsiz aromasıyla yemeklere güzel bir lezzet kazandıran mantar, çok eski zamanlardan beri tüketilir. Her kültür için sofrada özel bir yeri vardır. Üretiminde Akdeniz iklim koşullarını gerektirmesi nedeniyle ülkemizde yetiştirilmesi kolay bir besindir.
Kültür mantarı kaç günde yetiştirilir? Eğer kendiniz yapıyorsanız yalnızca mantar kompostunun verimli hale gelmesi 30 gün sürer. Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir.
Maliyetleri ise kompost dahil 200.000 TL–300.000 TL arasında değişmektedir. Kurduğumuz sistemlerde odaya kompost yerleştirildikten sonra takibe gerek duymadan 20-25 gün sonra mantar toplayabilme teknolojisine sahiptir.
Mantarların ilk görülmesinden itibaren3-4 gün sonra hasat yapılabilir. 14İstiridye Mantarı Kaç Kez Hasat Edilir? Kompostun toplam ömrü 90 gündür. Bu süre zarfın 10 günlük hasatlar şeklinde 3 toplama yapılır.
İlgili 18 soru bulundu
Küçük sermayeler ile kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin yapacağı mantar yetiştiriciliği için Devlet teşvikleri ile mantar yetiştiriciliği kısa sürede ürün alınmasından ve kısa bir sürede para kazandıran karlı bir meslek arasında yer almaktadır.
İstiridye mantarı yetiştiriciliği oldukça kârlıdır. 100 metrekarelik bir alana yapacağınız 10.000 TL'lik yatırım ile bir ay içerisinde 12.000-15.000 TL arası bir kazanç sağlayabilirsiniz. Yatırım masrafını ilk ayda kazandıktan sonra diğer aylar daha rahat üretim yapabilir ve kâr elde edebilirsiniz.
Şu andaki mantar piyasası kalitesine göre kilosu 400 TL ile bin 500 TL arasında değişiyor.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Yaklaşık 4 kg – 5 kg arasında mantar çıkar.
Bu çalışmada internet üzerinden mantar yetiştirme kiti sipariş eden iki olgu sunulmuştur. Mantar tohumu katılmış toprak, gübre, tahıl ve bitki besleyiciler içeren bu materyal yakalandığı durumu itibarı ile mantar ekimi olduğu kabul edilse bile, mevzuatımızda böyle bir fiili cezalandıran bir hüküm bulunmamaktadır.
100 metrekareye kadar olan üretim alanlarında yetiştirilecek mantar 4 tona kadar çıkarken ortalama verim ise ton başına 200 kilo olur.
Soğuk hava panelleriyle istiridye mantarı üretim tesisleri kuruyoruz. Tabii ki bu kurulumların maliyetler de yüksek olmaktadır.100 m2 bir tesis 70.000 TL gibi rakamlara maliyeti olmaktadır.
Mantar tohumu diğer bitkiler gibi doğada kolaylıkla bulunabilecek özler değildir. Miseller özel olarak yetiştirilir ve ziraat ürünleri satan yerlerde rahatlıkla bulunabilir.
Mantar enfeksiyonu vücuda hızla yayılabilir ve ayrıca kişinin yakın fiziksel temasta bulunduğu diğer insanlara da bulaşabilir.
Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır. Trüf mantarı açık artırma ile satılan besin maddesi olduğu için sabit bir fiyat taşımaz. Doğada yetişen çeşitlerini bulup toplamayı öğrenirseniz çok ekonomik olarak tüketebilirsiniz.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir. Yaz - kış ve siyah - beyaz olmak üzere iki farklı türü var ve yer altında yetişen bu mantarı bulabilmek için iyi eğitimli köpekleri kullanıyorlar.
'Kralların yiyeceği' olarak bilinen trüf mantarının kilosu 180 Euro'dan (2 bin 800 TL) ihraç ediliyor.
Dünyanın en büyük mantarı, gerçekten de ABD'nin Oregon eyaletinde bulunan Malheur Ulusal Ormanı'nda bulunuyor.
Mantarlı Pilav tarifine geçmeden önce mantarla ilgili işte birkaç küçük hatırlatma; Bebeklere 1 yaş öncesinde yedirilmesi önerilmeyen besinlerden biri de mantardır. Bu nedenle bebeğinize ilk kez mantar verecekseniz mutlaka doktorunuza danışın ve 3 gün bekleme kuralını uygulayın.
Ulaş ilçesine bağlı Hacımirza köyünde yaşayan 66 yaşındaki Turan Adıgüzel doğada ATV ile gezinti yaparken çıktığı 1900 rakımlı bölgede büyük mantarlar fark etti. Bulduklarından bir kısmını köye getiren Adıgüzel, en büyüğünü tarttığında 15 kilogram olduğunu belirledi.
Ziraat Bankası da mantar yetiştirmek isteyen üreticiler destek vermektedir. Eğer bakanlık tarafından uygun görülürse ve hibe desteği alınmışsa, alınan hibe desteğinin 3 katına kadar tarımsaI kredi alabilirsiniz.
İstiridye mantar yetiştiriciliği için gerekli tüm tesisin ve ekipmanların temin edilmesi yaklaşık olarak 50.000 TL ile 75.000 TL arasında değişmektedir. Fakat bu konuda devletin hibe desteği mevcuttur. Kişilerin bu hibeyi almak için Tarım ve Orman Bakanlığına müracaat etmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri