Tofu* gibi soya ürünleri, hint pirinci*, kinoa*, tam tahıllı pirinç, darı, mercimek ve fasülye gibi baklagiller, yulaf, sert kabuklu yemişler ve tohumlar.
Bir çeşit tahıl (tercihen tam tahıl; tam buğday, esmer pirinç gibi) ve bir çeşit bakliyat. Örneğin, kuru fasulye ve pilav, mercimekli bulgur pilavı, fıstık ezmesi ve tam tahıllı ekmek, nohut ve pilav gibi. Bu kombinasyonun yanına bir çorba, sebze yemeği ve çiğ koyu yeşil salatası eklediğinizde mükemmel bir öğün olur.
Bu pirinç türü, özellikle risotto yapımı için üretilmiştir veözellikle yüksek nişasta içeriği sayesinde, pişirilirken kendine özgü bir kıvamkazandırır. Bu özel pirinç türü, risotto yapımında kullanılan diğermalzemelerin lezzetini ve dokusunu da yansıtır ve sonuçta ortaya harika birlezzet çıkar.
Vegan beslenmede et, süt, yumurta, bal gibi hayvansal gıdaların hiçbiri tüketilmiyor. Vegan diyet yapan biri, tavuk, balık, sığır, domuz gibi hayvanların etlerini yemiyor. Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran, tereyağ yine hayvansal ürün olduğu için beslenme içinde yer almıyor.
Veganlar hiçbir çeşit et, deniz ürünü, süt ürünleri, yumurta, bal veya jelatin gibi diğer hayvansal ürünleri tüketmezler. Dengeli bir vegan diyeti, meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık, tohumlar, kuruyemişler ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı yiyeceklerden oluşur.
İlgili 30 soru bulundu
Hayvansal gıda tüketmiyor olmanın verdiği rahatlıkla vegan beslenenler kalori hesabı yapmadan beslenir. Hayvansal protein almadığı için, aç kalma ihtimaline karşı porsiyonlar büyüktür. Kilo alma tam da bu noktada devreye girer.
Makarnaların kullanılamamasının sebebi üretim aşamasında yumurta kullanılıyor olması. Yalnızca un ve yumurta üretilerek hazır edilen bir ürün olduğundan vegan beslenme biçiminde kullanılması uygun değil.
Peynir gibi yüksek yağlı yiyeceklerin eroin ile benzer şekilde beyni etkilediğini ve bağımlılık yarattığını gösteren çalışmalar, süt ürünleri üretmek için yapılan aşırı su tüketimi, hayvancılığın çevreye etkisi ve etiksel sorunlar çok sayıda vegan peynir alternatifinin ortaya çıkmasına neden oldu.
Akdeniz' in belki de en meşhur meyvesi zeytin ise vegan ve vejeteryanlar için olmazsa olmaz bir yiyecektir. Besleyici değeri çok yüksek olan bir besindir. Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır.
Guardian gazetesine konuşan Termassen ayrıca, "Vegan beslenme, büyük kasımlı daha düşük kalori alımını, daha az yağ içeriğini ve lifli gıdaları beraberinde getirdiğinden kilo vermeyi sağlıyor" dedi.
Lotus Natura Organik Basmati Pirinç vegan beslenmeye uygunluğuyla da dikkat çekiyor. Peki, zengin mutfakların yıldızı basmati pirincinin faydaları nelerdir?
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur.
Basmati pirinç besin değerleri açısından diğer pirinçlerden çok daha fazla sağlıklıdır. Basmati pirinçler pişirildiklerinde bu besin değerinden hiçbir şey kaybetmezler. Besin değerlerini piştikten sonra da korurlar. Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir.
Pilav, salata, kısır, köfte gibi çeşit çeşit yemekler hazırlanan bulgurla veganların öğünleri tamamlanır. Hem doyurucu hem de B vitamini kaynağı olduğu için bulgur tüketimi veganlar arasında oldukça yaygındır.
Bulgur pilavı, kilo verme ve sağlıklı bir diyet için genellikle daha iyi bir seçenektir, ancak tam tahıllı pirinç seçenekleri de dikkate alınmalıdır. Her iki durumda da, sağlıklı beslenme ilkelerine bağlı kalarak porsiyon kontrolü yapmanız önemlidir.
"VEGAN BESLENME KİLO VERMEYİ SAĞLIYOR"
Termaasen, "Vegan beslenme, daha düşük kalori alımını, daha az yağ içeriğini ve lifli gıdaları beraberinde getirdiği için kilo vermeyi sağlıyor" dedi.
Hayvanlar hizmetçimiz değildir
Tarkan Apari, 42 yaşında, uzun yıllardır organik ürün satan bir dükkanı var. 12 yıldır vejetaryen, dört senedir de vegan.
Bir vejetaryen beslenme türü olan vegan beslenme herhangi bir hayvansal ürün veya hayvansal kaynaklı bileşen içermeyen beslenme şeklidir. Veganlar et, balık, süt, yumurta, peynir, bal ve jelatin gibi hayvansal kaynaklı bileşen içeren hiçbir yiyeceği tüketmezler.
Vegan bireyler omega-3 kaynağı olarak keten tohumu yağı, ceviz, chia tohumu gibi besinleri tercih edebilir. Avokado gibi yağ kaynaklarını diyete eklemek E vitamini açısından zengin beslenmeyi sağlar.
Vegan ve vejetaryen diyetiyle ilişkilendirilen düşük kolesterol, iskemik felce karşı koruma sağlasa da, az da olsa hemorajik felç riski yaratabileceğini gösteren bazı bulgular var. Tammy Tong, vegan ve vejetaryenlerde felç riskinin daha fazla olmasını, B12 vitamini eksikliğiyle bağlantılı olabileceğini söylüyor.
Bu kömürün özelliği çok yüksek ısılara dayanabilmesi ve şeker kamışından elde edilen şekerler ancak böyle yüksek ısılarda beyazlatılabiliyor. Bu sebeple, Kuzey Amerika'da şekerlerin büyük kısmı kamışından elde edildiğinden, veganlar kaynağından emin olmadıkları müddetçe şeker ve şekerli ürünler kullanmıyorlar.
Badem, soya, hindistan cevizi, yulaf ve diğer birçok bitkisel süt alternatifi vardır.
Ekmek, beslenmemizin en temel unsurlarından biridir ve geleneksel olarak yumurta ve süt gibi hayvansal ürünler içerir. Ancak veganlar da ekmek yemek istiyorlar ve bu ihtiyacı karşılamak için birçok vegan alternatif mevcut. İşte yumurtasız ve süt içermeyen ekmek için bazı vegan seçenekler: Tam Buğday Ekmekleri.
Veganlar, beslenmelerinde hayvan eti (kümes hayvanları ve balıklar dahil), inek, keçi veya diğer hayvanlardan elde edilen sütler, yumurtalar, bal ve diğer hayvansal yan ürünleri kullanmazlar.
Vegan beslenme için yeterli protein alımı için tahılların yanı sıra sebzeler, baklagiller ve fındık-yağlı tohumlar da tüketilmelidir. Günlük olarak, kinoa, bulgur, yulaf, tam buğday, çavdar ve diğer tahıl ürünlerinin tüketilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri