Veganlar, hayvansal gıda ve ürün tüketimini reddederler. Kırmızı et, tavuk, balık, bal, süt, yoğurt, peynir, krema, dondurma, et suyu, sakatat gibi hayvansal temelli hiçbir yiyeceğin tüketilmediği bu beslenme türünde hayvansal jelatin içeren yiyeceklere de menülerde yer yok.
Veganlar hayvansal hiçbir ürün tüketmez. Vejetaryen beslenmede ise hiçbir hayvan ürünü tüketilmiyor. Örneğin, bir vejetaryen kırmızı et yemeyebilir fakat peynir tüketebilir. Bir vegan ise bunlar dâhil olmak üzere bal, tereyağı, süt vs. hiçbir hayvansal besin tüketmez.
Tamamen bitkisel ürünler ile beslenmeye vegan adı verilmektedir. Bitkisel gıdalar tüketerek hayvansal gıdalardan uzak duran kişilere vegan denir. Vegan gıdaların içerisinde hiçbir hayvansal ürün bulunmamaktadır.
Böyle bir terime duyulan ihtiyaç vejetaryenlerin süt, süt ürünleri, yumurta gibi bazı hayvansal eldeleri tüketmesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Bu eldeleri tüketmeyi tercih etmeyen vejetaryenleri diğerlerinden ayırabilmek için amacıyla vegan terimi gündeme gelmiştir.
Veganlar hiçbir çeşit et, deniz ürünü, süt ürünleri, yumurta, bal veya jelatin gibi diğer hayvansal ürünleri tüketmezler. Dengeli bir vegan diyeti, meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık, tohumlar, kuruyemişler ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı yiyeceklerden oluşur.
İlgili 26 soru bulundu
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
Yerli üretim şekerleri ve şekerli ürünleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Şeker pancarından üretilen şekerler her zaman vegandır.
Vegan beslenme genelde sağlığa yararlı, ancak alınan kalsiyum oranı düşük ve B12 eksikliğine yol açması mümkün. Veganların vücuttaki kilo-yağ oranını gösteren boy-kilo endeksi, ya da yaygın adıyla vücut kitle indeksi daha düşük. Bu da kolesterol seviyelerinin daha iyi, tansiyonlarının da daha düşük olmasını sağlıyor.
Veganlar et yemedikleri gibi hayvansal kaynaklı gıdalardan olan süt ürünlerini de tüketmezler. Bu bazıları için ekstrem ve gereksiz gelebilir. Ancak süt ürünlerinin sandığınız kadar masum olmadığını, hem canlılara acı çektirdiğini hem de insan metabolizması için hiç de faydalı olmadığını hiç duymuş muydunuz?
" tütün ekilirken, biçilirken tarlada istenmeden de olsa öldürülen hayvanlar olduğu için, vegan değildir."
Özetle, veganlık tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türüdür ve hatta bir yaşam biçimidir. Öyle ki tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.), kemik, sakatat hatta bal, jelatin gibi ürünlerin tamamen hayatınızdan ve beslenmenizden çıkması gerekiyor.
Vegan olmayan ürünlerde, ürünler hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirilerek test edilmektedir. Özellikle güzellik ürünleri olarak kullanılan kozmetik ürünlerde vegan sertifikasına sahip olan markalarda %100 olarak hayvanlara zulüm yapılmadığını ve hayvansal bileşen içermediğini kanıtlamaktadır.
Kahvaltının olmazsa olmaz parçalarından peynirin ve ekmeğin vegan beslenme biçimine uygun tarifleri, leziz kahvaltı salatası çeşitleri, kaçamak yapılan günlerin simit, pişi gibi leziz hamur işleri, avokado sos, fıstık ezmesi gibi kahvaltılık ezme tarifleri, vegan krep ve pankekler.
Hayvansal gıdalar yok
Yani vejetaryenler hayvanların eti haricinde hayvanlardan elde edilen süt, yumurta gibi gıda maddelerini tüketirken veganlar et, süt, yumurta dahil hiçbir hayvansal gıdayı ve giysileri tüketmiyor.
Hayvansal bir gıda olan bal da diğer hayvansal gıdalar gibi vegan olmayan bir yiyecektir ve veganlar tarafından tüketilmez. Bal, pişirmede sık kullanılan bir malzeme olmadığı için yumurta gibi vegan beslenmede eksikliği çok fazla hissedilen bir yiyecek değildir.
Veganlık ya da Veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Bazen "sıkı vejetaryenlik" diye de adlandırılır. Vegan kişiler, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddetmektedir.
Pek çok vegan baldan kaçınıyor çünkü ticari bal üretimi arıların sağlığına zarar verebilir. Balın temel fonksiyonu, arıların karbonhidratlar ve amino asitler, antioksidanlar ve doğal antibiyotikler gibi diğer besinlere erişimlerini sağlamak.
Vegan kişiler hayvanlar gıdaları tüketmeyi, giyecekleri kullanmayı reddeder. Veganlık yalnızca beslenmeyle ilgili değil, bir yaşam biçimidir. Peynir, hayvansal kaynaklı bir besindir. Bu yüzden vegan menülerinde yer verilmez.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Veganlar hayvansal kaynaklı hiçbir gıda tüketmediklerinden süt ve süt ürünleri, kırmızı et, tavuk veya hindi eti, balık ve deniz hayvanları hatta bal bile tüketmiyor. Hayvanlar üzerinde deney yapılarak üretilen makyaj ürünleri ve ilaçları bile kullanmıyorlar.
Vegan olmak hiç zor değil ve gün geçtikçe daha da kolaylaşıyor ancak kendinizi “zor” olarak tanımladığınız bir hayvan kullanımı reddi içinde bulduğunuzda, reddetmemenizin hayvanlar için yarattığı zorluğu düşünürseniz, hiçbir hayvan kullanımından vazgeçmenin zor gelmediğini göreceksiniz.
Makarnaların kullanılamamasının sebebi üretim aşamasında yumurta kullanılıyor olması. Yalnızca un ve yumurta üretilerek hazır edilen bir ürün olduğundan vegan beslenme biçiminde kullanılması uygun değil.
Restoranda yediğinizde vegan olmayabilen yiyecek. Tabii sos, baharat sorarak öğrenilebilinir fakat başka bir konu var. Çoğu yerde bu ürünler fritözde pişer, ve endüstriyel fritözlerde pişme aşaması bir prosedüre göre gerçekleşir.
Vegan beslenme rutininde yer alması gereken başlıca gıdaların başında kuruyemiş çeşitleri de gelir. Çünkü bunlar vücuda hem enerji hem lif hem de sağlıklı yağ gibi birçok destek sağlar. Burada önemli olan husus ise işlenmemiş ve kavrulmamış kuruyemiş tercih edilmesi gerektiğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri