Mekke ile Müzdelife arasında Mescid-i Harâm'ın yaklaşık 7 km. kuzeydoğusunda ve Harem sınırları içinde bulunan Mina şeytan taşlama, kurban kesme, bayram günlerinde konaklama gibi hac ibadetlerinin (menâsik) yapıldığı yerdir.
Allah Resûlü (s.a.s.), Mina'da, Mescid-i Hayf'ın bulunduğu yerde kalmış ve orada namaz kılmış, hutbe okumuş ve tıraş olup kurbanlarını kesmiştir.
Allah Teâlâ tarafından Meş'aru'l-Haram olarak vasıflandırılan Müzdelife'de namazlar kılınır, vakfe yapılır, ibadet kasdıyla, Haccın menâsikinden olarak orada gecelenir ve Allah Teâlâ çokça zikredilerek, dua ve niyazda bulunulur.
Mina, hac ibadetini yerine getirenlerin üç gün boyunca şeytan taşladıkları, hac kurbanlarının kesildiği bölgedir... Mekke'in kuzeydoğusunda Müzdelife ile Mekke arasında kalan geniş bölgeye Mina denir.
15 Nisan 1997: Mina'da hacıların konakladığı çadırlarda çıkan yangında 343 kişi öldü, bin 500'ü aşkın kişi yaralandı.
İlgili 32 soru bulundu
Mâlikîler'e göre gecenin herhangi bir vaktinde, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre gece yarısından sonra kısa bir süre de olsa Müzdelife'de bulunmak vâciptir. Bu üç mezhebe göre Müzdelife'de fecirden sonra güneş doğuncaya kadar vakfe yapmak sünnettir.
HACDA ÖLEN ŞEHİT
Ancak Suudi yetkililer, ailelere bunun mümkün olmadığını bildirdiler. Suudi Arabistan Krallığı, hac için kutsal topraklara gelip de ölen hacı adayı ve görevlilerinin cenazelerini ülkelerine göndermiyor. Burada ölenler şehit kabul ediliyor ve Mekke'deki Cennet-ül Mualla Mezarlığı'na defnediyor.
Mina, Mekke'de şeytan taşlanan yer. Şeytanla doğrudan ilgisinin bulunup bulunmadığı bilinmemektedir. Aslında bir gelenektir. Bu geleneğin başlangıcı İbrahim peygambere uzanır.
Müzdelife - Mina arası 16 km yerine 3.5 km ile arşı inlettik - YouTube.
Hacıların birinci ve orta cemreye yedişer taş attıktan sonra her birinin yanında Kâbe'ye dönerek dua etmeleri, Akabe cemresine taş attıktan sonra ise beklemeden ayrılmaları sünnettir.
Müzdelife, Harem sınırları içinde Arafat ile Mina arasında kalan bir bölgenin adıdır. Haccın vaciplerinden Müzdelife vakfesi burada yapılır. Kur'ân-ı Kerim'de geçen Meş'ar-i Haram da buradadır. Hacılar, Arafat dönüşü gece Müzdelife'de akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılarlar.
Müzdelife (Arapça: مزدلفة), Hac'da Arafat vakfesinden sonra ikinci vakfenin yapıldığı ve Arafat ile Mina arasında yer alan ve Muhassır Vadisi'ne kadar olan bölümdür.
Hz. Peygamber'in güneş doğmadan Müzdelife'den ayrılmasını (Müs- lim, “Hac”, 147; Ebû Dâvûd, “Menâsik”, 59) esas alan Hanefîler'e göre vakfenin zama- nı, kurban bayramı günü fecrin doğuşu ile güneşin doğuşu arasındaki zaman dilimi- dir. Fecir doğmadan önce veya güneş doğ- duktan sonra yapılan vakfe geçerli sayıl- maz.
Mina'da gecelemenin zamanı; Arafat vakfesi öncesinde terviye günü ve Müzdelife vakfesinden sonra bayramın 2, 3 ve 4. günlerinin gecelerinin Mina'da geçirilmesini kapsamaktadır. İslam hukukçuları terviye günü (zilhicce 8) Mina'da gecelemenin sünnet olduğu konusunda görüş birliği içindedir.
Hacda Kâbe ziyaret edilir, tavaf yapılır, Safâ ile Merve arasında say yapılır, Arafat'da vakfe yapılır, Mina'da şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Hacca icra şekline göre farklı isimler verilmiştir. Temettü haccı, hac ve umrenin ayrı ayrı ihramla yapılmasıdır.
Hac vaciplerinden on ikincisi 11. ve 12. geceler Mina'da kalmaktır. Bu amelde kurbet ve ihlâs niyeti şarttır. Buna göre, hacceden kimse tavaf, tavaf namazı ve sa'yi yapmak için bayram günü Mekke'ye dönerse, zikredilen geceler kalmak için Mina'ya dönmesi vaciptir.
Müzdelife ile Mekke arasinda Harem bölgesi içinde bulunan bölgenin adidir. Mekke'nin 8 km. doğusundadır. Büyük, küçük ve orta cemre olmak üzere üç tane şeytan vardır. Bunlara toplam 70 taş atılır.
Müzdelife vakfesi İslamiyete ve Diyanete göre vacip olarak kabul edilmiştir. Geçerli olma şartları arasında hac için ihramlı olmak, Arafat vakfesini yapmış olmak, Müzdelife sınırları içerisinde yapmak, belirli zaman içinde yapmak yer almaktadır.
3) Müzdelife vakfesi sünnettir.
İbrahim'in oğlu İsmail'i Allah'a kurban edecekken gökten bir kurbanlığın indiği nokta. Bu yerde şeytan vesvese verdiğinde Hz. İbrahim küçük, orta, büyük şeytana yedişer taş atıyor. Günümüzde buraya konulan duvar temsili şeytan taşlama noktası olmuş.
Şeytan taşlama, hac ibadeti sırasında yapılan vaciplerden biridir. Bu vacip ibadetin kendi içerisinde bazı sünnetleri vardır. Buna göre; taşları üç ile beş metrelik mesafeden atmak, yedi taşı art arda atmak ve atılan taşların belirli bir boyutta olması şeytan taşlamanın sünnetlerindendir.
Bu haccın Kıranda belirtilen sembollerindendir. Hikmeti. ise Fatihada belirtilen 7 ilkeye zıt davranan NEFSİN. KINANMASI ve Nefsi saptıran Şeytanına Yedi.
Suudi Arabistan'da umre ya da hac ibadetini yerine getirmek için Kâbe'de bulunan ve burada hayatını kaybeden kişiler şehit sayılıyor. Bir kişi Kâbe yolunda kaza sonucu vefat etse bile şehit olarak adlandırılıyor. Vefat edenlerin cenazeleri yüzler açık biçimde kılınıyor ve Mekke'deki Muaysım Mezarlığına defnediliyor.
Peygamber (s.a.s.), haccetmeyi adayıp da haccedemeden ölen kadının yerine haccetmek isteyen kızına izin vermiştir (Buhârî, Cezâü's-sayd, 22 [1852]). Böyle bir vasiyette bulunmamışsa, varislerinden herhangi birisi kendi malından onun adına hac yapabilir.
Değerli kardeşimiz, - İslam'da asıl olan, ölen kişinin öldüğü yere defnedilmesidir. Özellikle hacda ölen bir kimsenin “cennetu'l-mualla” veya “cennetu'l-baki”de defnedilmesi bin canla arzu edilen şeydir. Hacıların pek çoğunun bunu arzu ettiğini düşünüyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri