TBK madde 512 ve madde 513'te vekâletin sona erme sebepleri tek taraflı sona erdirme, vekil veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas olarak sayılmıştır. Ölüm, ehliyet kaybı ve iflas durumlarında vekâlet sözleşmesinin sona ermesi durumunun aksinin, taraflarca kararlaştırılması mümkündür.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekâlet sözleşmesinin kendine özgü sona erme sebepleri, tek taraflı sona erdirme (azil ve istifa), ölüm, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Ka- nunu'nun 512 ve 513. maddelerinde düzenleme altına alınmıştır.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Her iki taraftan birinin fiil ehliyetini kaybetmesi ya da iflas etmesi halinde vekalet sözleşmesi kural olarak sona erer. Ancak aksi bir düzenleme kararlaştırılabilir. Vekalet verenin iflas etmesi halinde malvarlığını ilgilendirmeyen konularda vekilin işlem yapması mümkündür.
İlgili 21 soru bulundu
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir.
Vekaletin iptal edilmesi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir. Noter, vekaletin iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirecektir. Vekalet iptali için genellikle azilname veya iptal/fesh belgesi düzenlenir.
Ölüm halinde tarafların açık bir irade beyanına gerek olmaksızın, vekâlet sözleşmesi kendiliğinden sona ermektedir. Eğer taraflardan birinin yükümlülük altına girmesinde kişisel nitelikleri göz önüne alınmış ise, ölüm ile vekâlet sözleşmesi sona ermektedir.
Vekâlet, özellikle vekilin üstlendiği işin görülmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de kapsamaktadır. Ancak vekilin, vekalet hakkının kendisine tanıdığı yetkiyi kötüye kullanarak, vekalet sözleşmesinin kapsamı dışına çıkması, işlemin iptaline yol açabilmektedir.
Vekalet verecek olan kişinin kimlik fotokopisi ile vekalet verilip işlemler halledilebilir. Notere gitmek zorunludur ancak vekalet veren kişinin notere gitmesi zorunlu değildir.
Vekaletnameler aynı zamanda şirket adına dava ve takiplerin teslim edilmesinde ya da iş yapılabilmesinde de hazırlanan ve kullanılan belgelerdir. Genel kapsamda verilen vekâletname ile bir kişinin başka bir kişiyi temsil etme ve o kişi adına hareket edebilme yetkisi vekaletname verilen kişiye devredilmiş olur.
Tüm bu bağların yok edilmesi için ise notere önce dilekçe yazılır ve ardından azilname alınır. Vekalet iptalinde ise belli bir ücret istenmektedir. Şu anda vekalet iptali işlemi için istenen güncel tutar ise 134,33 TL olarak bilinmektedir.
Vekalet verme ve iptal etme işlemleri sadece vekalet vermek isteyen portal üyesine ait olan elektronik imza ile imzalanarak gerçekleştirilebilir. Bu nedenle vekalet verme/iptal etme işlemi sadece gerçek kişiler tarafından yapılabilir.
Vekalet görevinin kötüye kullanılması, vekilin vekalet sözleşmesi kapsamında sahip olduğu yükümlülüklerini, üstlenmiş olduğu işleri ve yapacağı edimlerini, yukarıda bahsetmiş olduğumuz yükümlülüklere aykırı bir şekilde yerine getirmesi ve vekalet vereni zarara uğratması anlamına gelen hukuki bir terimdir.
Herhangi bir kişiyi süresiz olarak vekil tayin etmek çok risklidir zira aradan yıllar geçse bile vekil, vekalet verenin haberi dahi olmaksızın onun adına işlemler yapabilecektir.
Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi halinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
Vekaletname nüshası elinde varsa herhangi bir noterden feshi gerçekleştirebilirsin.
Alıcı ve satıcı aynı kişi olamaz. Vekilin tapuda satış vekaleti ile yerleri kendi üstüne geçirmesi sakat bir işlem olacaktır. Bu nedenle tapu memurları böyle bir işlemi yapmaktan çekinecektir. Yerlerin sahibi vekalette satış yetkisinin yanı sıra vekilin yeri kendi üstüne alma yetkisini de verebilir.
Noterde vekalet verilerek bir şahıs adına başkası tarafından resmi işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Birçok resmi işlemin gerçekleştirilmesini sağlayan vekaletname isimli bu belge ile gayrimenkul alım-satımı ya da kiralaması da yapılabilmektedir.
IV.
Vekâlet sözleşmesi kural olarak tek tarafa borç yükleyen bir sözleşme türüdür. Yukarıda ifade edildiği üzere, vekâlet sözleşmesi vekile her zaman bir iş görme veya bir hizmeti yerine getirme borcu yüklediği halde, vekâlet verene söz konusu iş veya hizmet karşılığında bir ücret ödeme yükümlülüğü getirmez.
Vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça dava açamaz, sulh olamaz, hakeme başvuramaz, iflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talep edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, bağışlama yapamaz, kefil olamaz, taşınmazı devredemez ve bir hak ile sınırlandıramaz.
avukatlık ücretü vekaletleri davacı/davalı adına hükümle tesis edileceğinden avukatın ölümü sonucu değiştirmez.
Vekaletnamenin iptal edilebileceği durumlar şunları içerir: 1. Vekalet veren kişinin ölümü: Vekalet veren kişi hayatını kaybederse, vekaletname otomatik olarak iptal edilir. 2. Vekalet veren kişinin ikinci bir vekaletname düzenlemesi: Vekalet veren kişi, yeni bir vekaletname düzenleyerek öncekini iptal edebilir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Noter avukat vekalet ücreti 2023 yılında 213,30 TL'dir. Herhangi bir konuda avukatınıza vekalet vermeniz gerekir ise bunun için notere bir ücret ödemeniz gerekecektir. Vermiş olduğunuz vekalet iptali için azilname dilekçesi vermeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri