Âzat olmaktan veya muvâlât sözleşmesinden doğan hükmî akrabalık bağı. Arap olmayan müslüman halklar için kullanılan bir terim. İslâm hukukunda miras bırakana doğrudan veya erkek vasıtasıyla bağlı bulunan mirasçılar için kullanılan fıkıh terimi.
Vela adı Latincede yelken anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının yelkenini oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir.
Allah'ın bir kulu özel dost edinmesi anlamında tasavvuf terimi. Âlemde tasarruf sahibi gizli ve âşikâr velîler topluluğu. İlâhî hakikatlerin mazharı olup âlemde tasarrufta bulunan gizli ve âşikâr Allah erleri anlamında bir tasavvuf terimi. Velîler zümresinin başkanı ve insân-ı kâmil anlamında bir tasavvuf terimi.
Konumuz olan Veli kavramı da cahiliye döneminde var olan sosyal sınıflardan (Hür, Köle, Mevali) birinin adı olarak kullanılıyordu. Veli kavramı, cahiliye döneminde beşeri himaye ve koruma anlamında kullanılırken, Kur'an ile beraber bu kavram ilahi himaye ve koruma anlamında kullanılmıştır.
Veli (Arapça: الْوليّ, çoğul Arapça: أَوْلِيَاء, ʾawliyāʾ), "efendi", "otorite", "koruyucu", gibi çeşitli şekillerde tercüme edilen Arapça kelime, Müslümanlar tarafından en yaygın olarak İslami bir azizi belirtmek için " Tanrı'nın dostu" anlamında kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
La havle vela kuvvete illa billah zikri oldukça yaygın olarak söylenilmekte. Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyul azim" ifadesi, "Güç ve kuvvet ancak yüce ve büyük olan Allah'a aittir" anlamına gelir. Bu ifade, İslam'ın temel ilkelerinden olan tevhid inancının bir ifadesidir.
Arapça ḳālū balā قالو بلَى “«evet dediler», Kuran'a göre Allah'ın 'ben sizin rabbiniz değil miyim? ' sorusuna insanların verdiği cevap” deyiminden alıntıdır.
Âzat olmaktan veya muvâlât sözleşmesinden doğan hükmî akrabalık bağı. Arap olmayan müslüman halklar için kullanılan bir terim. İslâm hukukunda miras bırakana doğrudan veya erkek vasıtasıyla bağlı bulunan mirasçılar için kullanılan fıkıh terimi.
Peygamber, Câhiliye devrinde adalet ve yardımlaşma amacıyla yapılan bütün hilfleri doğrulamakla birlikte (Müsned, I, 317) muhacirlerle ensar arasında uzlaşma sağladığı ve bütün müslümanları kardeş ilân ettiği için, “İslâm'da hilf yoktur” (Buhârî, “Edeb”, 67) sözüyle müslümanlar arasında ayrı bir ittifaka gerek ...
Eşler evliliği sonlandırmak üzere akit yaptıklarında kocanın kullandığı söze göre bu tür ayrılıklara bedel karşılığı boşanma (talâk alâ ıvaz) veya muhâlea (hul') adı verilmektedir.
2722- Çocuğu olmayan [evli] bir kadın ölürse, miras olarak bıraktığı bütün malvarlığının yarısı kocasına, geri kalan bölümü ise diğer vârislere verilir. Ancak kadının, bu kocasından veya başka bir kocasından çocuğu olursa, malın dörtte birini koca, geri kalanı da diğer vârisleri alır.
Dinimizde ise Vela ve Bera şu anlama gelir: “Vela; Allah için sevmek, Bera; Allah için nefret etmek.” Bu durum bir Müslümanın davranışlarını ve duygularını belirler. Mümin, severken de nefret ederken de kıstas olarak Allah rızasını kabul eder.
Kelâle, “kendisine babasının ve oğlunun mirasçı olmadığı mûris (ölü)” anlamındadır.
İslam terminolojisinde, ıstılah manaları itibariyle VELA Allah için sevmek; BERA ise Allah için buğzetmek anlamına gelir. - Bir müminin insanlara karşı tavrını belirleyen bu konu, hayatın bütün sahalarında geçerli olan çok geniş bir meseledir.
Cevap= Mevali denir.
Muvalat, abdest uzuvlarını ara vermeksizin yıkamak demektir. Yani araya başka bir iş girmeden abdest uzuvlarını yıkamak veya biri kurumadan diğerini yıkamaya başlamak demektir. Aşırı sıcak yüzünden, yıkanan uzvun hemen kuruması muvalata zarar vermez.
Hz. Peygamber'in mensup olduğu Arap kabilesi.
Câhiliye döneminde Araplar arasında yapılan ittifak; dostluk ve dayanışma yemini.
Kahtanilere mensup bir kabiledendir. Filistin'de doğmuştur. Kaynaklarda müslüman oluşuna dair çeşitli anlatımlar varsa da en geçerli olanı bir rahibin sözüyle Medine'ye gelerek müslüman olduğu yönündedir. İkinci defa Medine'ye gelişinde geri dönmemiş kendisine ve arkadaşlarına Hayber gelirlerinden ödenek ayrılmıştır.
Kölenin erkek veya kadın (cariye) olması arasında fark olmadığı gibi, azad ediş biçimindeki farklılığın da velâya tesiri yoktur. Bu durumda köleyi azad eden efendiye mevlâ'l-atâka denilir.
Bir çeşit yardımlaşma sözleşmesi olan muvâlât akdi, miras bırakacak hiçbir akrabası ve yakını bulunmayan bir kişinin, diğer bir şahısla, ihtiyaç olursa kendinin diyet borcunu ödemesi, buna karşılık kendisine mirasçı olması üzerine yaptığı bir anlaşmadır.
Onlardan birbiriyle (önceden) tanışanlar kaynaşır, tanışmayanlar ayrılırlar." [Buhârî, Enbiya 2; Müslim, Birr 159, (2638); Ebû Dâvud, Edeb 19, (4834).] İnsanın ruhu doğumdan önce de vardır. Hadiste ifade edilen husus, ruhanî hayattır.
Nitekim birer ruhanî alemlerin üyesi olan melekler ve cinlerin Hz. Âdem'den önce var olduğu bilinmektedir. Ruhlar aleminden anne karnına, oradan çocukluğa, gençliğe, ihtiyarlığa ve kabir, berzah, cennet veya cehenneme giden yoldayız. Bu yolun başı ruhlar alemidir. Bu itibarla ruhların yaratılması cesetlerinden öncedir.
Orada Rabbimiz ruhlarımızı yarattığı zaman "Elestü bi rabbiküm" "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" diye sormuş ruhlarımız da "Kalü Bela" yani "Evet Ya Rabbi sen bizim Rabbimizsin" diye cevap vermiştir. Burada Rabbimiz ile yapılan sözleşme, Araf Suresi'nin 172. ayetinde "(Ey Rasülüm!)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri